Speakerul moldovean Igor Corman a avut întrevederi cu omologii săi din Suedia, Turcia şi România

Preşedintele Parlamentului, Igor Corman
Preşedintele Parlamentului, Igor Corman (en.wikipedia.org)

Cu prilejul participării la Conferinţa Europeană a Preşedinţilor de Parlament, care se desfăşoară la Oslo, în perioada 11-12 septembrie, speakerul Igor Corman din R.Moldova a avut joi întrevederi cu omologii săi din Suedia, Turcia şi România, transmite Moldpres.

Principalele subiecte abordate în cadrul discuţiilor au vizat consolidarea relaţiilor de cooperare interparlamentară, situaţia internă din Republica Moldova şi contextul regional. De asemenea, Igor Corman s-a referit la agenda europeană a R.Moldova, respectiv punerea în aplicare a prevederilor Acordului de Asociere şi crearea Zonei de Liber Schimb, precum şi continuarea reformelor de modernizare a Republicii Moldova.

Preşedintele Parlamentului a mulţumit autorităţilor suedeze pentru suportul constant acordat ţării noastre, inclusiv în consolidarea instituţiei parlamentare. Şeful Legislativului şi-a exprimat speranţa ca, după alegerile generale, care vor avea loc în Suedia la sfârşitul săptămânii curente, noul Parlament va ratifica în regim prioritar Acordul de Asociere între Republica Moldova şi UE. De asemenea, Igor Corman l-a informat pe Preşedintele Riksdag-ului suedez, Per Westerberg despre instituirea a patru oficii teritoriale de informare ale Parlamentului la Comrat, Edineţ, Leova şi Orhei, ultimul urmând a fi inaugurat săptămâna viitoare. Potrivit şefului Legislativului, crearea oficiilor respective a fost posibilă inclusiv graţie sprijinului Suediei.

În cadrul întrevederii cu Preşedintele Camerei Deputaţilor din Parlamentul României, Valeriu Ştefan Zgonea, Igor Corman a salutat cooperarea matură şi pragmatică stabilită între cele două state, exprimând gratitudinea autorităţilor române pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în implementarea unor proiecte importante pentru cetăţenii moldoveni. Igor Corman s-a referit, de asemenea, la importanţa impulsionării cooperării interparlamentare, în special pe platforma Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova, pentru a facilita transferul de expertiză în procesul de integrare europeană a ţării noastre.

Tot astăzi, la Oslo, Preşedintele Igor Corman a avut o întrevedere cu Preşedintele Marii Adunări Naţionale a Turciei, Cemil Çiçek, cu care a discutat diverse subiecte de interes comun de pe agenda bilaterală.

Speakerul Igor Corman l-a informat pe omologul său turc despre ultimele evoluţii ale activităţii grupului de lucru pentru examinarea problemelor ce ţin de statutul special al UTA Găgăuzia, dar şi despre adoptarea în prima lectură a proiectului de lege menit să asigure o mai bună funcţionare a legii privind autonomia găgăuză. Părţile au discutat despre o eventuală asistenţă din partea Turciei oferită grupului de lucru, alături de reprezentanţii OSCE şi UE. „Republica Moldova este interesată să dezvolte relaţiile de cooperare cu Turcia la toate nivelurile. Tot ceea ce am realizat la nivel bilateral cu Uniunea Europeană, am realizat şi cu Turcia. Este vorba atât de acordurile de comerţ liber, cit şi de libera circulaţie a cetăţenilor”, a subliniat Igor Corman.

Potrivit Preşedintelui Marii Adunări Naţionale a Turciei, Cemil Çiçek, Republica Moldova şi Turcia urmăresc aceleaşi obiective: integrarea europeană şi intensificarea comerţului bilateral. „Acordul de comerţ liber pe care l-am semnat cu Republica Moldova şi libera circulaţie a cetăţenilor noştri ne permit să constatăm că cele două ţări sunt parteneri strategici”, a declarat Cemil Çiçek.

Pe parcursul zilei, Igor Corman a mai purtat discuţii cu şefii forurilor legislative din Georgia, Polonia, Italia şi Lituania. Omologii săi s-au interesat de situaţia internă din Republica Moldova şi impactul contextului regional asupra ţării noastre. Referindu-se la implementarea agendei UE a ţării noastre, Igor Corman şi-a exprimat convingerea că scopul de bază al autorităţilor în această perioadă este să asigure unitatea forţelor politice şi continuitatea proiectului de integrare europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe