Spectacolele Shen Yun atrag celebritati in New York (presa)

Donna Karan, designer-ul sef si creator al liniei de îmbrăcăminte Donna Karan New York (DKNY), pozeaza pentru o fotografie în timpul recepţiei VIP dupa spectacolul companiei Shen Yun Performing Arts de la Teatrul H. David Koch, Lincoln Center pe 23 iunie, în New York City
Donna Karan, designer-ul sef si creator al liniei de îmbrăcăminte Donna Karan New York (DKNY), pozeaza pentru o fotografie în timpul recepţiei VIP dupa spectacolul companiei Shen Yun Performing Arts de la Teatrul H. David Koch, Lincoln Center pe 23 iunie, în New York City (Joshua Philipp / The Epoch Times)

Intr-o zi ploioasa de joi, oaspetii s-au strecurat prin traficul aglomerat generat de vizita presedintelui Obama la New York si au intrat in Teatrul David H. Koch al Centrului Lincoln imbracati numai in costume si rochii, scrie Elise Knutsen de la New York Observer.

Participantii de profil inalt din lumea modei (Hamish Bowles, Donna Karan), din societatea literaturii (Printul Dmitri din Yugoslavia) s-au inghesuit impreuna cu multi bunici asiatici nerabdatori sa vada spectacolul de dans traditional, relateaza New York Observer, care a fost si el prezent pentru a vedea primul din cele cinci spectacole tinute de Shen Yun - o trupa de dans care prezinta dansuri si forme de arta traditionale chineze.

Ne-am asezat langa Ann Dexter-Jones, mama a celor trei vedete Ronson. "Va vine sa credeti ca presedintele a inchis jumatate din Manhattan?", s-a indignat celebra englezoaica. "A trebuit sa merg pe jos o jumatate de ora pana aici!"

Shen Yun doreste sa arate lumii mostenirea culturala bogata si deseori uitata a Chinei, expunand in acelasi timp brutalitatile prezentului politic din China.

Asadar, spectacolul include acte care prezinta dansuri stravechi chineze cat si interpretari moderne tulburatoare a atmosferei politice chineze. Intr-o piesa de dans numita "Povestea Noastra", o profesoara scrie un proverb pe o tabla, iar in acel moment politia chineza, purtand tricouri negre desenate cu secera si ciocanul rosii, navalesc in clasa si o bat pe profesoara pana o omoara. Din fericire, profesoara este reinviata de zeitatile chineze atot-prezente. Chiar daca aceste mesaje politice au fost neasteptate pentru cei ce vad asta pentru prima data, dansurile mai traditionale au fost la fel de spectaculoase.

In "Entuziasmul betelor de mancat" inspirat dintr-un dans folcloric din marginile Mongoliei, barbatii au dansat, au sarit si s-au batut cu multe bete pe piept intr-un ritm perfect. "Ii urasc pe tipii astia, pentru ca ma fac sa ma simt iesit din forma", a glumit Patrick Harvey, un membru al conducerii organizatiei Shen Yun.

Teatrul Koch a adaugat mult la atmosfera. Scaunele de catifea rosie erau scoase si mai mult in evidenta de candelabrul urias, care stralucea ca un glob disco, si de luminile cristaline puse in balcoane. "Imi aminteste de Swarovsky", a inganat un oaspete. "Swarovski?" a intrebat cineva, "sau Sarkozy?"

Dupa spectacol, oaspetii au coborat in grup scarile de marmura pentru receptia VIP de dupa, discutand despre spectacolul pe care tocmai l-au privit. S-au format grupulete in jurul meselor inalte si li s-au adus o varietate de delicatese chineze - incluzand un preparat de pui delicios. (Am cerut inca un rand.) Petrecaretii si-au lasat temporar paharele de vin ca sa dea be gat shot-uri - de ceai bineinteles. Un post de degustare a ceaiului avea amestecuri exotice de la Radiance Tea House.

Dansatorii Shen Yun au intrat apoi la receptie. Dansatoarele erau usor de identificat fiind imbracate in rochii traditionale chineze, iar barbatii purtau costume si erau amestecati in multime. Cu toate ca cei mai multi au fost nascuti in China, majoritatea lor au crescut in New York. Mergand prin sala, The Observer a notat ca cei mai multi dansatori vorbeau perfect franceza cu oaspetii lor.

Am dat peste Kelly Rutherford, purtand o rochie alba Nanette Lepore, care era fericita despre spectacol. "Noi suntem atat de inundati de tipul de intensitate si de lucruri care nu sunt mereu frumoase. Stiti, cred ca este asa de frumos sa vezi ceva ce este aproape inocent si frumos si cu dansuri frumoase", a afirma dna Rutherford cu nostalgie.

Autoarea filmului "Sex and the City", Candace Bushnell, si-a exprimat in mod similar parerea despre Shen Yun. "Am vazut multe spectacole New York City Ballet", a declarat Bushnell. Insa Shen Yun a fost ceva complet diferit. "Cel mai frumos lucru este ca te poate transporta cu adevarat", a izbucnit Bushnell.

Averell Fisk - nepotul fostului guvernator de New York si ambasadorul SUA in Uniunea Sovietica WIlliam Averell Harriman - a discutat cu sotia sa, Kirsten, despre problemele politice spinoase din jurul Shen Yun. Cei doi Fisk au fost socati de modul in care autoritatile chineze au incercat sa opreasca Shen Yun datorita legaturilor lor cu Falun Gong. "Este frumos sa participi putin la ceva chinezesc", a declarat Fisk dupa spectacolul de seara. "Te gandesti ca ei ar fi mandri de cultura lor!" a exclamat Fisk. "Stii Revolutia Culturala", a afirmat Fisk ca un cunoscator. "Pur si simplu au spalat creierele tuturor", a concluzionat sotia sa.

Donna Karan - a carei organizatii non-profit, Urban Zen, a scris despre seara de deschidere Shen Yun - purta un colier de lemn cu multe fete umane cioplite. "Acesta este din Senegal, iar acestea din Haiti", a afirmat ea, aratand spre nenumaratele ei bratari. "O parte a Urban Zen este pastrarea culturii si a lucrurilor care ce leaga Estul si Vestul impreuna", a explicat dna Karan.

Nu a trecut mult si cei aunati au inceput sa oboseasca stand prin jur si prin balcoane. Fumand din trabuc (mai este asta legal?), Nora Zehetner, Zani Gugelman si Alexandra Slatina au discutat, au fraternizat si au format un grup separat de petrecere.

Dupa ca au stat impreuna mai mult de o ora, oaspetii au inceput sa coboare pe marea scara unde ii asteptau cadouri Jimmy Crystal. Designerul website-ului nu a exagerat cand a pretins ca "va cristaliza aproape orice"; pungile contineau pana si un deschizator de scrisori acoperit cu cristal.

Si asa, dupa o saptamana de review-uri favorabile si audienta foarte selecta, Shen Yun trebuie sa isi ia din nou la revedere de la New York. Daca vor reusi sa scape de cenzura partidului comunist, fara indoiala ca compania se va intoarce anul viitor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură