Stanomir: PSD este, din nou, după epoca lui Dragnea, stăpânul României. Iohannis e autorul acestui aranjament

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir (Epoch Times România)
Andrei Popescu
20.06.2023

Un sentiment de mulţumire prezidenţială a înconjurat naşterea noului cabinet prezidat de Marcel Ciolacu: schimbarea la nivelul Guvernului a fost elogiată ca un semn al maturităţii politice. Cât despre procedurile constituţionale legate de audieri şi de vot, ele au demonstrat, încă o dată, docilitatea unor Camere supuse voinţei executivului, susţine politologul Ioan Stanomir într-un articol publicat pe platforma Contributors.ro.

Potrivit politologului, dincolo de euforia care a prezidat la votarea noului premier, o realitate nu mai poate fi ignorată, aceea a reîntoarcerii PSD. De această dată, PSD deţine pârghiile necesare spre a-şi impune hegemonia.

Preşedintele Iohannis, cel care a dat o nouă şansă PSD şi cel care este autorul direct al acestui aranjament politic, oferă social- democraţilor ocazia de a–şi restabili dominaţia. PSD este, din nou, după epoca lui Liviu Dragnea, stăpânul României. Anul electoral 2024 va sta sub semnul acestei noi realităţi, a continuat Stanomir.

Cabinetul Ciolacu este, în aparenţă, un cabinet de coaliţie, un guvern în cadrul căruia Preşedintele şi liberalii par că deţin suficiente poziţii spre a le garanta puterea de decizie. Ambiţia şefului de stat a fost aceea de a construi un parteneriat care să nu fie similar defunctei alianţe USL. Un anume echilibru a fost imaginat, spre a evita precedentele eşecuri ale liberalilor din coaliţia cu PSD, este de părere politologul.

Totuşi, adaugă Stanomir, nici un aranjament nu poate elimina din ecuaţia realitatea implacabilă a hegemoniei PSD. Iar primul gest major al premierului Ciolacu a fost acela de a–şi impune, prin intermediul unui OUG, autoritatea la nivelul guvernului, acordând prerogative extinse vice-premierului Marian Neacşu. Citită atent, ordonanţa de urgenţă marchează o autentică lovitură constituţională.

Vice-premierul devine, în noua arhitectură, organismul care videază de conţinut ministerele controlate de liberali şi reduce la irelevanţă pe secretarul-general al cabinetului. Lecţia lui Liviu Dragnea este însuşită: controlul este stabilit prin intermediul actelor normative, la adăpostul unui simulacru de democraţie parlamentară, consideră Stanomir.

Totodată, a mai scris politologul, graţie Preşedintelui Iohannis, perspectivele PSD sunt unele promiţătoare. Spre deosebire de epoca Dragnea, stigmatul nu mai este asociat acestui partid, iar mizele emoţionale legate de corupţie şi de domnia legii sunt absente din imaginarul colectiv. Domesticirea puterii judecătoreşti face ca repetarea unui scenariu Dragnea să fie improbabilă. O linişte de marasm domină acest front, odată cu risipirea iluziilor hrănite de himera salvării colective prin acţiunea procurorilor şi judecătorilor integri.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor