Statele baltice şi Polonia îşi vor conecta reţelele de electricitate la reţeaua UE

(Getty Images)

Polonia şi statele din regiunea Baltică au semnat un acord în vederea conectării reţelelor de electricitate la reţeaua Uniunii Europene până în 2025, în încercarea de a pune capăt dependenţei lor de Rusia – dependenţă care datează din perioada sovietică.

În cadrul unui summit UE desfăşurat joi şi vineri la Bruxelles, liderii din Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, toate fiind membre ale blocului european, au parafat acordul împreună cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, potrivit RFE/RL.

Statele baltice au fost conduse de la Moscova, dar începând cu 2004 ele au devenit membre UE şi NATO.

Aceste state şi-au manifestat temerile cu privire la faptul că legăturile cu reţeaua de energie electrică a Rusiei este o ameninţare la adresa securităţii lor naţionale.

Cele trei state baltice şi Polonia au avut nevoie de nouă ani pentru a finaliza acordul, în condiţiile în care neînţelegerile legate de diverse aspecte tehnice au amânat finalizarea.

Statele baltice vor folosi Legătura LitPol dintre Lituania şi Polonia, împreună cu un cablu propus care va trece pe sub Marea Baltică, ocolind apele teritoriale ale enclavei ruse Kaliningrad.

UE a promis că va furniza 1 miliard de euro pentru a finanţa proiectul.

În anii trecuţi, Lituania şi Polonia au construit terminale pentru a importa gaz natural lichefiat din străinătate, inclusiv din SUA, pentru a reduce dependenţa de Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe