Statul îi "disciplinează" pe cetăţeni. Tranzacţiile cu bani cash limitate prin lege

(photos.com)

Începând de sâmbătă, 9 mai, operaţiunile cu bani cash vor fi limitate prin lege. Cine va opera cu sume mari de bani cash, în loc să facă plăţile prin bancă va plăti o amendă echivalentă cu 10% din suma care depăşeşte pragul stabilit de noua lege.

Această prevedere a fost introdusă prin noua lege "pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi" (nr. 70/2015), publicată în Monitorul Oficial din 10 aprilie, lege ce introduce o serie de măsuri prin care se plafonează manevrarea banilor în numerar. Practic, cine a operat până acum cu cash sume mari şi foarte mari va trebui să efectueze tranzacţiile doar prin bancă, relatează Adevărul.

Primul capitol al acestei legi stabileşte un plafon de 50.000 de lei (11.300 de euro) pe zi pentru plăţile între persoane fizice şi un plafon de 10.000 de lei pe zi între persoanele fizice şi cele juridice. Între parteneri persoane juridice, actualul plafon de 10.000 de lei pe zi pentru plăţile în numerar va scădea la 5.000 de lei/zi.

O altă prevedere prin care statul îşi propune să-i "disciplineze" pe antreprenori, limitează plăţile din avansuri spre decontare (cum ar fi sumele ce îi pot fi date unui salariat în delegaţie) la 5.000 de lei/zi pentru fiecare persoană care primeşte avansuri spre decontare.

Cine nu respectă aceste noi reglementări financiare va plăti o amendă echivalentă cu 10% din suma care depăşeşte pragul stabilit de noua lege.

Potrivit sursei citate, de la prevederile noii legi sunt exceptate depunerea de numerar în conturile deschise la bănci, plata cheltuielilor de deplasare în interes de serviciu, plata în numerar a impozitelor şi taxelor, ca şi a amenzilor, retragerea de numerar pentru plata salariilor şi a altor drepturi de personal şi depunerea de numerar în automate care funcţionează pe baza acceptatoarelor de bancnote sau de monede.

Noua lege va intra în vigoare pe fundalul unui val de măsuri menite să "disciplineze" cam tot ce înseamnă operator economic, celebre fiind cea a bacşişului şi OUG-ul în baza căruia ANAF-ul s-a năpustit asupra micilor firme, închizându-le pentru câţiva lei care nu se regăseau pe bon.

De asemenea, autorităţile au declanşat război şi împotriva profesiilor liberale. Medicii, farmaciştii, arhitecţii, avocaţii, consultanţii fiscali, contabili, jurnalişti şi alte persoane cu profesii liberale ar putea fi obligate de ANAF la plata unor sume mai mari decât cele câştigate în ultimii cinci ani, a atras atenţia Confederaţia Naţională a Patronatului Român (CNPR).

Potrivit unui proiect de hotărâre anunţat de Ministerul Finanţelor, activităţile independente desfăşurate de profesiile liberale sau în baza contractelor de drepturi de autor vor putea fi reclasificate în activităţi dependente. Practic, cei care au profesii liberale vor fi consideraţi pur si simplu salariaţi, urmând să fie puşi să achite retroactiv impozite şi taxe suplimentare, pe lângă cele pe care le-au achitat deja, de bună credinţă, susţin reprezentanţii CNPR.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagină noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne