Steaua a zdrobit pe AaB Aalborg cu scorul de 6-0, la debutul în grupele Europa League

Steaua Bucureşti.
Steaua Bucureşti. (PATRIK STOLLARZ / AFP / Getty Images)

Steaua Bucureşti a surclasat campioana Danemarcei, AaB Aalborg, cu scorul de 6-0 (0-0), joi seara pe ''Arena Naţională'' din Capitală, în Grupa J a competiţiei de fotbal Europa League, meci disputat cu porţile închise.

Steaua s-a impus prin golurile marcate de Lucian Sânmărtean (51), Raul Rusescu (59 — penalty, 73), Claudiu Keşeru (61, 65, 72), în condiţiile în care oaspeţii au jucat din minutul 57 în zece oameni. Steaua a avut însă multă şansă în acest meci, în care Aalborg a irosit câteva ocazii uriaşe de gol la 0-0 şi la 1-0. Totodată, golul lui Sânmărtean, prin care s-a deschis scorul, a avut şi el o doză de noroc, după cum şi penalty-ul a fost acordat Stelei cu uşurinţă.

Campioana Danemarcei a început foarte bine jocul şi a surprins Steaua la câteva acţiuni, dar atacanţii oaspeţilor au irosit ocazii uriaşe. Mai întâi Jacobsen (2) a tras un şut la colţul lung, dar a prins Arlauskis. Un minut mai târziu, Varela l-a agăţat pe Thomsen la marginea careului, dar nu s-a dictat nimic. Enevoldsen (4) şi-a creat şi el o situaţie bună, dar a tras pe lângă ţintă.

Prima acţiune periculoasă a Stelei s-a consumat în minutul 8, când portarul Larsen nu a putut reţine din prima şutul lui Latovlevici. Aalborg a ratat o ocazie uriaşă prin Thomsen (12), scăpat singur cu portarul, însă Arlauskis a avut o intervenţie remarcabilă.

Ocaziile au alternat la cele două porţi, însă niciuna dintre echipe nu a reuşit să fructifice. Echipa antrenată de Costel Gâlcă şi-a mai creat o situaţie bună, în min. 15, când Keşeru a reluat din foarfecă peste poartă centrarea lui Sânmărtean. Vizitatorii au ratat din nou o ocazie incredibilă, prin Enevoldsen (16), care nu a nimerit poarta din situaţie de unu la unu cu portarul. Keşeru (18) a irosit şi el o bună oportunitate (18), după o combinaţie cu Popa. Wichmann (24) a fost blocat în careu de Arlauskis, apoi Latovlevici (26) a tras peste poartă, iar un minut mai târziu Jacobsen (27) a tras un şut bun la colţul lung, respins însă de Arlauskis.

Jocul a mai pierdut din avânt, Steaua a început să controleze mai mult balonul şi să construiască, dar ocaziile s-au rărit şi până la pauză a mai avut doar două situaţii notabile, prin Szukala (33), care a reluat cu capul peste, şi Keşeru (38) care a trimis din lovitură liberă pe lângă ţintă.

Oaspeţii au început mai bine şi repriza secundă, iar Jacobsen a ratat din nou o mare ocazie, Arlauskis fiind încă o dată imbatabil (49). Peste numai două minute, Steaua a reuşit să deschidă scorul prin Lucian Sârmărtean, care a trimis un şut-centrare, iar portarul Larsen a fost învins, chiar dacă Varela nu a reuşit să devieze balonul (51): 1-0.

Aalborg a avut apoi o nouă ocazie de gol, dar Enevoldsen (52) a trimit mingea în bară.
Chipciu a tras un şut bun (57), portarul Larsen nu a reuşit să reţină balonul, Keşeru a încercat să recupereze şi arbitrul a dictat penalty destul de uşor pentru un presupus contact între cei doi, eliminându-l pe goalkeeper-ul danez pentru fault în postură de ultim apărător. Rusescu a transformat penalty-ul cu siguranţă: 2-0 (59).

Aalborg a acuzat şocul şi peste doar două minute Keşeru a ridicat scorul la 3-0, din pasa lui Chipciu (61), cei doi colaborând şi la golul patru, reuşit de Keşeru tot după pasa şeptarului stelist (65): 4-0. Keşeru a realizat hat-trick-ul în minutul 72, fiind servit de acelaşi Chipciu (5-0). Rusescu a marcat şi el, pentru 6-0 (73).

Steaua a reuşit cea mai mare victorie a sa în cupele europene, după ce în 1979 învingea pe Young Boys tot cu 6-0, în primul tur al Cupei Cupelor. Steaua va juca următorul meci pe 2 octombrie, cu Dinamo Kiev în deplasare.

Steaua Bucureşti — AaB Aalborg 6-0 (0-0)
Au marcat: Lucian Sânmărtean (51), Raul Rusescu (59 — penalty, 73), Claudiu Keşeru (61, 65, 72).
Bucureşti, Arena Naţională — fără spectatori
Europa League — Grupa J

Au evoluat echipele:
Steaua: 24. Giedrius Arlauskis — 2. Cornel Râpă (25. Raul Rusescu, 49), 4. Lukasz Szukala, 33. Fernando Varela, 14. Iasmin Latovlevici — 11. Andrei Prepeliţă, 21. Nicandro Breeveld (6. Paul Papp, 67) — 77. Adrian Popa, 7. Alexandru Chipciu (căpitan), 18. Lucian Sânmărtean — 28. Claudiu Keşeru (9. Gabriel Iancu, 74). Antrenor: Constantin Gâlcă.
Rezerve neutilizate: 95. Valentin Cojocaru — 8. Lucian Filip, 12. Nicolae Stanciu, 26. Ionuţ Neagu.

Aalborg: 1. Nicolai Larsen — 20. Henrik Dalsgaard, 5. Kenneth Emil Petersen, 26. Rasmus Thelander, 6. Donny Gorter (19. Soren Frederiksen, 16) — 14. Mathias Wichmann, 8. Rasmus Würtz (căpitan), 21. Kasper Risgard, 23. Nicolaj Thomsen — 18. Anders Jacobsen (11. Nicklas Helenius, 63), 7. Thomas Enevoldsen (22. Carsten Christensen, 59). Antrenor: Kent Nielsen.
Rezerve neutilizate: 32. Kasper Pedersen, 9. Thomas Augustinussen, 25. Frederik Borsting, 30. Andreas Bruhn.

Arbitru: Vladislav Bezborodov; arbitri asistenţi: Nikolai Golubev, Maksim Gavrilin; arbitri asistenţi adiţionali: Serghei Ivanov, Mihail Vilkov; arbitru de rezervă: Valeri Dancenko (Rusia)
Delegat UEFA: Mehmet Süheyl Önen (Turcia), observator UEFA pentru arbitri: Miroslav Vitkovic (Croaţia)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport