Ştefan Gligor: Avem o umbră neagră pusă asupra sistemului judecătoresc din Moldova

După ce s-a creat impresia că judecătorii în Republica Moldova sunt influenţaţi politic în luarea deciziilor, unii experţi sunt sceptici în privinţa propunerilor de reformare venite din parte lui Alexandru Tănase.
Ştefan Gligor, directorul de programe în cadrul Centrului de Politici şi Reforme
Ştefan Gligor, directorul de programe în cadrul Centrului de Politici şi Reforme (The Epoch Times România)

Declaraţia noului ministru al Justiţiei, Alexandru Tănase, privind necesitatea efectuării unei reforme rapide, la scara largă, ce ar impulsiona schimbări vizibile în întregul sistem judecătoresc şi faptul că în perioada 2011-2016 Uniunea Europeană a investit circa 135 milioane lei despre care nu se ştie cum au fost cheltuiţi, a trezit discuţii aprinse la Chişinău.

În opinia directorului de programe în cadrul Centrului de Politici şi Reforme (CPR), Ştefan Gligor, se încearcă „schimbarea cu locul a unor piese în acelaşi număr, de aceeaşi calitate”, fără să se înţeleagă că, de fapt, nimic nu se va schimba. Mai mult decât atât, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV, expertul CPR Moldova a specificat că justiţia se află în prezent într-o situaţie penibilă, întrucât timp de cinci ani „s-a trâmbiţat” că există o strategie bună, dar până la urmă a venit noul ministru al Justiţiei care spune că, de fapt, am intrat în impas, că e nevoie de o nouă abordare, o nouă reformă, de a merge înapoi spre concepte mai vechi.

Noi nu putem vorbi despre o justiţie în serviciul legii şi al oamenilor, avem mai multe dosare care au pus umbră asupra judecătorilor şi au lăsat impresia că aceştia sunt influenţaţi politic în luarea deciziilor. Avem decizii absolut controversate din aceeaşi categorie de dosare care pur si simplu stupefiază orice persoană cu o capacitate elementară analitică, dacă facem o paralele între Filat şi Şor. Noi avem o umbră neagră pusă asupra sistemului judecătoresc şi inclusiv asupra Consiliului Superior al Magistraturii care a acţionat în detrimentul transparenţei şi proceselor de luare de decizii în cadrul CSM cu privire la un şir de subiecte”, a declarat Ştefan Gligor.

În acelaşi timp, expertul s-a arătat sceptic privind propunerile venite din parte lui Alexandru Tănase, specificând că nu crede că această nouă reformă va produce un efect direct asupra actului justiţiei, integrităţii judecătorilor şi asupra imposibilităţii de a influenţa luarea deciziilor din perspectiva politicului. Luând în considerare că noul ministru al Justiţiei practic a recunoscut că Moldova se află în impas la capitolul justiţie, Gligor a ţinut să reitereze că în prezent „noi suntem într-o situaţie gravă pe partea justiţiei. Este un haos total la acest moment, noi nu avem un concept foarte clar de reformă, o evaluare clară a ceea ce s-a întâmplat în ultimii cinci ani”.

Potrivit avocatului Victor Munteanu, în discursul său, noul ministrul al Justiţiei nu a menţionat nimic despre transparenţa justiţiei în calitate de element cheie care determină imparţialitatea şi independenţa funcţiei judecătorilor, fiind şi coloana vertebrală a încrederii pe care o are societatea în justiţie.

Cât despre integritatea judecătorilor, Munteanu consideră că ea nu poate fi impusă de cadrul legislativ ori de alte chestiuni. Această integritate ţine, în opinia avocatului, de ceea ce vede fiecare judecător/persoană dimineaţa când se uită în oglindă, întrucât ceea ce crede el şi ceea ce este în conştiinţa, în valorile sale morale şi etice, aceea reprezintă etica judecătorului şi valorile sale.

Eu nu cred în capacitatea actualei guvernări de a face reforme în direcţia asigurării independenţei şi eficienţei justiţiei, pentru că asta în primul rând ar lovi în ei, în guvernare şi asta nu este ceea ce ei îşi doresc. Astăzi noi nu avem premise să credem că va fi mai bine”, a conchis Ştefan Gligor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe