Studiu: Italia la un pas de a respinge establishmentul în cadrul unui referendum crucial

Eşecul premierului italian de a ajunge la clasa muncitoare sugerează că un număr mare dintre regiunile Italiei vor respinge planul lui Matteo Renzi pentru reforma constituţională.
Matteo Renzi
Matteo Renzi (Andreas Solaro/AFP/Getty)

Un sondaj Demos a dezvăluit faptul că reformele lui Renzi vor fi respinse cu un procent de 11% în sudul ţării – unde se află majoritatea celor mai sărace regiuni – comparativ cu o marjă de 7% în restul ţării.

Pe măsură ce ţara se pregăteşte pentru un referendum crucial, care ar putea declanşa o ieşire a Italiei din Uniunea Europeană, Renzi a declarat că nu are niciun interes să conducă ţara dacă alegătorii resping reforma constituţională propusă.

Luca Comodo, director al companiei de sondaje Ipsos, susţine că majoritatea alegătorilor consideră că respingerea planurilor lui Renzi este un vot pentru schimbare, în special în regiunile sudice ale ţării unde pagubele economice provocate de recesiunea adâncă care a urmat după criza financiară globală din 2008 a lovit alegătorii mult mai puternic.

Comodo a declarat: “Sudul este locul unde se amplifică protestul şi furia”.

În cazul în care reforma trece, se va reduce puterea Senatului (echivalentul Camerei Lorzilor din Marea Britanie) şi va fi retrasă puterea legală a 20 de guverne regionale.

Cei în favoarea schimbării susţin că aceasta va uşura adoptarea legilor, dar opozanţii susţin că reforma va centraliza puterea prea mult.

Dar mulţi italieni nu votează având în vedere reformele, ci încrederea lor în conducerea de către Renzi.

Răspunsul lui Renzi a fost acela de a-şi intensifica eforturile de campanie în încercarea disperată de a câştiga suportul alegătorilor din aceste regiuni – cu vizite în Sicilia, Sardinia, Puglia şi Campania (inclusiv oraşul Napoli).

Premierul a propus, de asemenea, reduceri la impozite pentru companiile care crează locuri de muncă în sudul Italiei, cu scopul de a reduce şomajul în rândul tineretului şi pentru a stimula investiţiile.

Italia este cea de-a treia economie ca mărime din zona euro, dar majoritatea italienilor de rând, în special cei care locuiesc în sud, încă se chinuie să supravieţuiască.

Renzi, în vârstă de 41 de ani, este sub o presiune tot mai mare în condiţiile în care votul din 4 decembrie se apropie, în contextul campaniei anti-establishment desfăşurate de Mişcarea 5 Stele împotriva sa şi a unei facţiuni rebele care acţionează în interiorul propriului său partid.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe