SUA amână sancţiunile împotriva ministrului de Externe iranian

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif
Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif (Atta Kenare/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
12.07.2019

SUA a decis pentru moment să nu aplice sancţiuni împotriva ministrului iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, un indiciu că s-ar putea ca Washington să nu respingă diplomaţia în cadrul disputei tensionate cu Iran, a raportat Reuters.

Reuters a citat joi două surse familiare cu problema, deşi acestea nu au oferit vreun motiv specific pentru acţiunea americanilor, potrivit RFE/RL.

Oficiali americani nu au răspuns imediat cererilor de a comenta ştirea.

Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a susţinut în luna iunie că preşedintele Donald Trump l-a autorizat să impună sancţiuni împotriva lui Zarif.

Anunţul a fost considerat de unii ca fiind o avertizare prealabilă neobişnuită privind o potenţială acţiune – lucru care i-ar putea permite unei persoane sancţionate să îşi mute activele în afara jurisdicţiei americane.

Dar sancţionarea diplomatului de top al Iranului ar fi, de asemenea, o măsură neobişnuită deoarece ar afecta orice acţiune a Statelor Unite menită să soluţioneze impasul cu Iranul în ceea ce priveşte programul său nuclear, problemele regionale şi testele de rachete.

Zarif urmează să participe săptămâna viitoare la o întâlnire a ONU şi, pentru a intra în SUA, Washingtonul va trebui să îi acorde viză, ceea ce va fi un alt semnal că oficialii americani amână pentru moment aplicarea sancţiunilor împotriva diplomatului iranian.

Un înalt oficial al administraţiei SUA a declarat recent reporterilor că “explorăm în mod evident diverse posibilităţi pentru aplicarea unor sancţiuni suplimentare împotriva Teheranului. Evident, ministrul de Externe Zarif este o persoană de interes major şi vă vom ţine la curent… pe măsură ce vom avea mai multe informaţii”.

Zarif a minimalizat perciolul unor posibile sancţiuni americane împotriva sa, afirmând în 4 iulie că nu deţine nicio proprietate şi nu are niciun cont bancar în afara Iranului.

“Aşadar, nu am nicio problemă personală cu posibilele sancţiuni”, a precizat Zarif.

SUA a început să reimpună sancţiuni dure împotriva economiei iraniene după ce preşedintele american Donald Trump a decis în mai 2018 să se retragă din acordul nuclear încheiat în 2015 între marile puteri şi Iran, acord care a relaxat sancţiunile internaţionale în schimbul restricţionării semnificative a programului nuclear iranian.

Tensiunile s-au amplificat în ultimele zile între Iran şi SUA şi câţiva aliaţi ai americanilor, alimentându-se temerile pentru un conflict armat în regiune.

Joi, Marea Britanie a declarat că trei ambarcaţiuni iraniene au încercat să captureze un petrolier britanic în Strâmtoarea Ormuz. Incidentul a avut loc după ce, săptămâna trecută, Marina Regală britanică a capturat un superpetrolier iranian suspectat că transporta petrol din Iran în Siria încălcând sancţiunile impuse de Uniunea Europeană împotriva Damascului.

Gărzile Revoluţionare Islamice ale Iranului au negat că au încercat să oprească petrolierul britanic, a susţinut ieri agenţia iraniană semioficială de ştiri Fars.

La rândul său, Zarif a afirmat că raportul britanicilor urmăreşte să creeze “tensiuni” şi că nu are “nicio valoare”, potrivit Fars.

Iranul a cerut britanicilor să elibereze imediat petrolierul său., iar un comandant al Gărzilor a ameninţat în 5 iulie că forţele iraniene ar putea captura o navă britanică drept răspuns.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor