SUA amplifică presiunea asupra saudiţilor după dispariţia unui jurnalist

Un grup de senatori americani a declanşat o anchetă asupra oficialilor saudiţi privind dispariţia lui Jamal Khashoggi. Oficiali turci au acuzat Riadul că l-a ucis pe jurnalistul de la Washington Post în clădirea Consulatului saudit din Istanbul.
Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi
Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi (Captură Foto)

În cursul zilei de miercuri, 22 de senatori americani – printre care şi Bob Corker, preşedintele Comisiei pentru Relaţii Externe şi democratul Bob Menendez – i-au trimis o scrisoare preşedintelui Donald Trump, declanşând o anchetă privind dispariţia unui proeminent jurnalist saudit, care a fost văzut ultima dată intrând în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, potrivit Deutsche Welle.

Ancheta a fost declanşată pe baza Legii Globale Magniţki privind Drepturile Omului (Global Magnitsky Human Rights Accountability Act).

Scrisoarea solicită Casei Albe “să stabilească dacă o persoană străină este responsabilă de omor extrajudiciar, tortură şi grave încălcări ale drepturilor omului recunoscute pe plan internaţional”.

Administraţia Trump trebuie să raporteze Congresului într-un interval de 120 de zile. Măsura ar putea pava drumul pentru adoptarea de sancţiuni, inclusiv împotriva unor oficiali de rang înalt din guvernul saudit.

Măsura Congresului amplifică presiunea asupra Arabiei Saudite pentru a explica ce s-a întâmplat cu jurnalistul Jamal Khashoggi, rezident american şi critic al Regatului care a dispărut după ce a intrat în 2 octombrie în Consulatul saudit din Istanbul.

Oficiali turci consideră că jurnalistul a fost ucis în interiorul consulatului şi ulterior trupul său a fost îndepărtat de acolo. Arabia Saudită susţine că nu ştie nimic despre soarta lui Khashoggi, afirmând că acesta a plecat din consulat. Nu există nicio înregistrare video care să surprindă ieşirea jurnalistului din clădirea consulatului.

Trump a declarat miercuri reporterilor în Biroul Oval că a discutat de mai multe ori cu oficiali saudiţi de la cel mai înalt nivel despre această problemă.

“Este o situaţie foarte gravă pentru noi şi Casa Albă. Nu ne place ce se întâmplă. Acum, după cum ştiţi, ei spun ‘Nu am avut nimic de a face cu această treabă’”, a afirmat Trump, adăugând: “Nimeni nu ştie pe moment ce s-a întâmplat”.

Arabia Saudită este unul dintre cei mai puternici aliaţi ai SUA în regiune. Politica administraţiei Trump pentru Orientul Mijlociu – de la problemele din Iran şi Siria până la cele legate de Israel – a fost construită în jurul alianţei cu saudiţii, în ciuda criticilor legate de abuzurile comise de Regat împotriva drepturilor omului şi a implicării sale în războiul din Yemen.

Anterior în cursul zilei de miercuri, Bob Corker, care este preşedinte al Comisiei pentru Relaţii Externe din Senatul SUA, a văzut rapoarte întocmite de sectorul de informaţii american. El a afirmat că “este posibil ca jurnalistul saudit să fi fost ucis în ziua în care a intrat în consulat” şi că “saudţii ar fi implicaţi” în orice i s-ar fi întâmplat lui Khashoggi.

“Saudiţii urmează să dea multe explicaţii, deoarece totul arată că ei au fost implicaţi cel puţin în dispariţia sa”, a declarat Corker pentru Associated Press. “Totul îi vizează”.

Publicaţia The Washington Post a precizat că agenţiile de informaţii americane au interceptat comunicaţii privind planul saudiţilor de a-l răpi pe Khashoggi, un critic al Regatului şi al prinţului saudit moştenitor Mohammed bin Salman, care a fugit în exil în 2017.

Mass media turcă a dar informaţii despre 15 membri ai unei presupuse echipe de asasini trimisă pentru a-l ucide pe Khashoggi, inclusiv un presupus expert medico-legal saudit de top.

De asemenea, mass media turcă a publicat înregistrări video ale poliţiei cu presupusa “echipă de asasini”. Imaginile video arată unul din cele două avioane private care au sosit pe aeroportul Ataturk din Istanbul în dimineaţa zilei de 2 octombrie, data la care a dispărut jurnalistul după ce a intrat în consulat pentru a întocmi actele pentru căsătoria sa cu o femeie turcă.

Înregistrările video care nu au fost verificate arată cum nouă bărbaţi trec prin punctul de control al paşapoartelor. De asemenea, înregistrările arată cum aparent o parte dintre acei bărbaţi ies dintr-un hotel situat în apropierea Consulatului saudit şi îl surprind pe jurnalist intrând în clădirea consulatului. Aproximativ două ore mai târziu, o dubiţă neagră marca Mercedes, cu plăcuţe de înmatriculare diplomatice, este văzută ieşind din consulat şi îndreptându-se spre reşedinţa consulului general saudit. Aparent, cei 15 bărbaţi au plecat din Turcia în aceeaşi seară.

Oficialii turci speră să poată intra în Consulatul saudit şi în reşedinţa consulului general pentru a desfăşura o investigaţie. Potrivit Convenţiei de la Viena, misiunile diplomatice străine sunt teritoriu suveran şi ţara gazdă nu poate intra în ele fără permisiune.

Relaţiile Turciei cu Arabia Saudită sunt tensionate din cauza unor neînţelegeri politice regionale, deşi Regatul este un investitor major în economia turcă.

Turcia a susţinut Qatarul în disputa cu Arabia Saudită şi vecinii săi. De asemenea, cele două ţări au neînţelegeri şi cu privire la rolul Iranului în regiune şi la Frăţia Musulmană, care sunt considerate de Riad drept ameninţări.

Unii analişti susţin că, deşi este nemulţumită de posibila asasinare a lui Khashoggi, Turcia nu doreşte să acţioneze singură împotriva Arabiei Saudite şi aşteaptă sprijin politic din partea SUA şi a altor aliaţi.

Această criză are loc în condiţiile în care economia Turciei se confruntă cu mari probleme, iar Ankara este izolată în Orientul Mijlociu şi în rândul aliaţilor săi. Turcia se află în conflict şi cu SUA ca urmare a politicii din Siria şi a detenţiei unui pastor american acuzat de implicare într-o tentativă de lovitură de stat împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan în 2016. Mai mult, Trump a aplicat împotriva Turciei tarife de 50% la importurile de oţel şi aluminiu şi a inclus pe o listă neagră oficiali guvernamentali turci acuzaţi de implicare în întemniţarea lui Brunson.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe