SUA ar putea intra într-un conflict militar dacă Beijingul ar înconjura Taiwanul [Sondaj printre experţii americani]

Un soldat se uită cu binoclul în timpul exerciţiilor militare ale Chinei în apele din jurul Taiwanului, 5 august 2022
Un soldat se uită cu binoclul în timpul exerciţiilor militare ale Chinei în apele din jurul Taiwanului, 5 august 2022 (Getty Images)

Pragul pentru o intervenţie militară americană în Taiwan nu este probabil doar invadarea de către China, ci o acţiune mai puţin importantă, cum ar fi punerea în carantină sau blocarea insulei de către Beijing, potrivit unui consens liber al experţilor de top din SUA, potrivit Business Insider.

Această afirmaţie se bazează pe un raport al Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS), un think-tank de politică externă cu sediul la Washington. Raportul a fost publicat pe 22 ianuarie.

Pentru elaborarea raportului, intitulat "Sondajul experţilor: Puncte de vedere ale SUA şi Taiwanului privind abordarea Chinei în ceea ce priveşte Taiwanul", centrul a declarat că a intervievat 52 de experţi americani, inclusiv academicieni, persoane cu o vastă experienţă în guvernul SUA şi experţi ai think-tank-urilor care au depus mărturie în Congres.

Aproximativ 63% dintre cei intervievaţi au declarat că sunt cel puţin "moderat încrezători" că armata americană ar interveni în cazul în care Beijingul ar decreta o carantină, potrivit raportului.

O carantină presupune izolarea fluxului de bunuri din Taiwan prin mijloace non-militare, potrivit raportului. Un exemplu ar fi utilizarea unui regim strict de inspecţie vamală care reduce traficul maritim către porturile insulei.

O blocadă navală, în care China ar înconjura insula cu forţele sale, ar putea probabil să determine armata americană să acţioneze, au declarat 79% dintre experţi, care au indicat că sunt cel puţin "moderat încrezători" în evaluarea lor.

Această majoritate creşte la 88% dacă blocada include lansarea de către Beijing a unor lovituri asupra Taiwanului, potrivit raportului.

Aproape toţi experţii intervievaţi - 96% - au declarat că SUA s-ar alătura luptei în cazul în care China ar invada complet Taiwanul.

O carantină sau o blocadă ar putea fi precursorul unei invazii amfibii totale din partea Armatei Populare de Eliberare, se arată în raportul CSIS.

Experţii nu sunt încrezători că aliaţii SUA se vor implica

Însă experţii nu au fost la fel de încrezători că aliaţii SUA se vor arunca în conflict. Doar 29% au spus că o carantină ar duce la un efort multinaţional condus de SUA pentru a apăra Taiwanul, în timp ce 33% au spus că o blocadă fără lovituri ar crea un răspuns al coaliţiei.

Între timp, 60% dintre experţi au fost încrezători că aliaţii SUA ar ajuta militar în cazul în care China ar invada insula.

CSIS a intervievat, de asemenea, 35 de experţi şi cercetători din Taiwan, care au fost mai puţin optimişti în ceea ce priveşte intervenţia SUA.

Patruzeci la sută şi-au exprimat încrederea că Pentagonul ar ajuta Taipeiul în cazul în care China ar decreta o carantină, în timp ce 60% au afirmat că armata americană ar ajuta în cazul unei blocade.

Iar 72% cred că SUA ar interveni în cazul unei invazii din partea Chinei.

Întrebaţi cât timp cred că Taiwanul ar putea ţine China la distanţă fără ajutorul armatei americane, 90% dintre experţii americani au indicat "între 2 săptămâni şi 1 lună" sau mai mult, iar 89% dintre experţii taiwanezi au indicat acelaşi lucru.

Şase procente din ambele părţi au crezut că un Taiwan singur ar putea rezista un an.

CSIS precizează că sondajul în rândul experţilor a fost efectuat în perioada noiembrie-decembrie 2023, perioadă în care relaţiile dintre SUA şi China erau pline de tensiuni şi înainte ca preşedintele Joe Biden să se întâlnească personal cu liderul chinez Xi Jinping la San Francisco pentru summitul APEC 2023.

Ambii lideri au evidenţiat domeniile de cooperare, într-un rar semn pozitiv pentru legăturile internaţionale, dar tensiunea continuă să crească în condiţiile în care Taiwanul - un punct de focar major pentru un război SUA-China - l-a ales ca preşedinte pe William Lai Ching-te, din partea Partidului Democrat Progresist.

Partidul lui Lai, sub conducerea demisionarei Tsai Ing-wen, se opune de mult timp încercărilor Beijingului de a exercita presiuni asupra Taiwanului în vederea unificării.

Victoria sa politică semnalează faptul că insula va continua să reziste şi să provoace Beijingul, care a devenit simultan tot mai ostil în ultimul deceniu sub conducerea lui Xi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii