SUA concentrează forţe navale în Caraibe pentru a presa Venezuela

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro.
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro. (Getty Images)
A.P.
01.04.2020

Amiralul Craig Faller, şeful SOUTHCOM al SUA, a declarat într-un interviu că desfăşurarea forţelor americane din Caraibe nu reprezintă o schimbare în politica faţă de Venezuela şi nu are ca scop îndepărtarea preşedintelui Maduro de la putere.

Faller a spus că SUA vrea să îl vadă plecat pe Maduro prin „presiune economică şi diplomatică” şi nu prin forţă, deşi alţi oficiali au spus că SUA nu exclud utilizarea forţei militare pentru a face acest lucru.

Conform AP:

„Nu este o schimbare în politica guvernamentală a SUA”, a spus Faller, care a salutat, totuşi, faptul că sancţiunile sporite vor afecta finanţele lui Maduro şi capacitatea sa de a rămâne la putere. „Nu este un indiciu al unei noi campanii de militarizare în Caraibe”.

Desfăşurarea anunţată luna aceasta este una dintre cele mai mari operaţiuni militare americane din regiune de la invazia în Panama din 1989, desfăşurată pentru a-l îndepărta de la putere pe generalul Manuel Noriega şi a-l aduce în SUA unde era căutat pentru trafic de droguri.

Desfăşurarea implică nave de război ale Marinei, aeronave de supraveghere AWACS şi forţe speciale la sol, rareori observate în regiune.

Masarea de nave în Caraibe a survenit imediat după ce SUA a impus sancţiuni asupra lui Maduro, acuzându-l de contrabandă cu droguri. Procurorul general al SUA, William Barr, a creat baza legală pentru acţiune.

Există temeri cu privire la o invazie a SUA, deoarece Barr a construit o legislaţie asemănătoare celei care a fost folosită la invazia din Panama în 1989.

Regimul socialist al Venezuelei, instalat sub preşedintele defunct Hugo Chavez, a continuat cu urmaşul acestuia, Nicolas Maduro, având drept rezultat, după o serie de naţionalizări şi măsuri de control al economiei, hiperinflaţie şi o masivă criză financiară, precum şi un val de refugiaţi în regiune.

Venezuela a încercat să se apere de presiunile tot mai mari impuse de SUA prin asigurarea sprijinului Rusiei şi Chinei, inclusiv prin investiţii masive în industria petrolieră.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor