SUA - Gripa aviară a fost depistată în al şaptelea stat, pe măsură ce cresc restricţiile privind bovinele

(photos.com)
Zachary Stieber
12.04.2024

Autorităţile din Carolina de Nord au raportat pe 10 aprilie că vacile din acest stat au fost testate pozitiv pentru gripa aviară înalt patogenă, acest stat devenind astfel ultimul care a impus restricţii privind circulaţia vacilor.

Testele efectuate de Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA) pe eşantioane din Carolina de Nord au ieşit pozitive pentru gripă, cunoscută şi sub numele de gripă aviară şi HPAI, a declarat Departamentul pentru Agricultură şi Servicii pentru Consumatori din Carolina de Nord.

"Am petrecut ani de zile dezvoltând metode pentru a gestiona HPAI la păsările de curte, dar aceasta este o noutate şi lucrăm cu partenerii noştri statali şi federali pentru a dezvolta protocoale pentru a gestiona această situaţie", a declarat Steve Troxler, comisarul pentru Agricultură al statului, într-un comunicat.

El a menţionat că, potrivit Administraţiei americane pentru alimente şi medicamente, în prezent nu există nicio îngrijorare cu privire la siguranţa sau disponibilitatea laptelui pasteurizat sau a produselor lactate în Statele Unite. Totuşi, unii experţi au avertizat că nu există suficiente dovezi pentru a susţine această poziţie.

Cazurile de gripă aviară la bovine au apărut pentru prima dată în Statele Unite în luna martie. De atunci, oficialii USDA au confirmat cazuri în 20 de turme din şase state, inclusiv Idaho, Kansas şi Texas, şi un singur caz la un om. Ei nu au comentat încă situaţia din Carolina de Nord.

Stephanie Langel, profesor asistent la Şcoala de Medicină de la Universitatea Case Western Reserve, a declarat pe reţelele de socializare că, deoarece gripa nu este o boală care trebuie raportată la vaci, este probabil ca focarul să fie mai mare decât este reprezentat în prezent.

Oficialii USDA nu solicită efectuarea de teste şi recomandă testarea doar dacă vacile încep să prezinte simptome.

"În plus, majoritatea lucrătorilor din fermele de produse lactate (în special fermele mari) sunt fără documente şi este mai puţin probabil să raporteze simptomele. Mă tem că subestimăm infecţiile umane", a spus Langel, referindu-se la imigranţii ilegali.

Tulpina de HPAI care circulă, H5N1, provine de la păsări. Păsări moarte au fost găsite în ferme care au avut vaci cu cazuri confirmate.

Gripa aviară este adesea fatală la păsări şi la oameni, dar cazurile umane sunt rare. Cazul uman recent din Texas este doar al doilea din istorie în Statele Unite. Ambii pacienţi s-au recuperat, afirmă oficialii.

La nivel mondial, între 2003 şi 1 aprilie a acestui an, 889 de cazuri umane au fost raportate la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) din 23 de ţări. Dintre aceşti pacienţi, 463 au murit, a precizat organizaţia.

Secvenţierea genomică a virusului la pacientul din Texas a arătat o mutaţie care face ca gripa să fie mai susceptibilă de a infecta mamiferele, dar riscul pentru oameni rămâne scăzut, potrivit oficialilor americani din domeniul sănătăţii publice.

"Deoarece virusul nu a dobândit mutaţii care să faciliteze transmiterea între oameni şi pe baza informaţiilor disponibile, OMS evaluează riscul de sănătate publică pentru populaţia generală reprezentat de acest virus ca fiind scăzut, iar pentru persoanele expuse din punct de vedere profesional, riscul de infectare este considerat ca fiind de la scăzut la moderat", a declarat OMS într-o informare din 9 aprilie.

Agenţia a menţionat că nu a fost niciodată detectată o transmitere susţinută de la om la om a acestei tulpini şi a unor variante similare.

În prezent, nu există vaccinuri disponibile împotriva H5N1.

Oficialii recomandă oamenilor să nu se apropie de animale moarte sau de excremente de animale şi să nu consume lapte crud sau brânză crudă.

Restricţii

Din cauza testelor pozitive la vacile din Carolina de Nord, oficialii s-au alăturat unui număr tot mai mare de state care au restricţionat circulaţia vacilor.

Potrivit Departamentului de Agricultură şi Servicii pentru Consumatori din Carolina de Nord, a fost suspendată deplasarea către Carolina de Nord a bovinelor din turmele cu cazuri confirmate în alte state.

Alte 17 state au impus, de asemenea, restricţii asupra importurilor de bovine din statele afectate, iar Maryland s-a alăturat miercuri listei.

Mai multe state au declarat că bovinele bolnave provin din Texas, unde au fost depistate primele cazuri.

Acum, când 21 de turme au fost testate pozitiv, "se extinde probabilitatea ca toate să provină de la o singură fermă, dar este teoretic posibil, având în vedere cât de multe bovine se pot deplasa", a scris pe platforma X Gail Hansen, doctor în medicină veterinară.

USDA a recomandat să nu se deplaseze animalele bolnave sau expuse şi să se reducă la minimum deplasarea altor bovine "pe cât posibil".

"În cazul în care bovinele trebuie să fie mutate, încurajăm cu tărie o atenţie extremă din partea producătorilor, a medicilor veterinari şi a oficialilor din domeniul sănătăţii animalelor pentru a ne asigura că se deplasează doar bovine sănătoase şi pentru a asigura validitatea certificatelor de sănătate interstatale", a transmis agenţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor