SUA îl va elibera condiţionat pe spionul israelian Jonathan Pollard în noiembrie

Jonathan Pollard, în timpul unui interviu la Federal Correction Institution în Butner, North Carolina, 15 mai 1998.
Jonathan Pollard, în timpul unui interviu la Federal Correction Institution în Butner, North Carolina, 15 mai 1998. (Captură Foto)

Un spion israelian întemniţat într-o închisoare americană timp de 30 de ani va fi eliberat în luna noiembrie, conform avocaţilor săi care insistă că decizia nu are nicio legătură cu acordul nuclear iranian, susţine The Telegraph.

Săptămâna trecută, câţiva oficiali americani au declarat că vor lua în considerare eliberarea lui Jonathan Pollard, un american de origine evreiască, ca parte a unor eforturi de îmbunătăţire a relaţiilor dificile cu Israelul, care se teme că acordul încheiat cu Teheranul le va permite iranienilor să obţină arme nucleare.

Spionul, acum în vârstă de 60 de ani, a fost sursa unor tensiuni constante între cele două ţări de când a fost arestat în 1985 şi condamnat la închisoare pe viaţă pentru transmiterea a mii de documente secrete.

Avocaţii săi, Eliot Lauer şi Jacques Semmelman, au declarat că decizia a fost luată după o audiere programată de mult timp având ca scop eliberarea lui condiţionată. Audierea a avut loc în 7 iulie, fără implicarea oricărei alte instituţii guvernamentale, au adăugat cei doi avocaţi.

“Decizia nu are legătură cu situaţia recentă din Orientul Mijlociu”, au declarat ei. “Dacă eliberarea sa condiţionată ar fi fost respinsă, Pollard ar fi fost nevoit să mai ispăşească alţi 15 ani de închisoare.”

Pollard a lucrt ca analist civil pentru Marina americană la vremea arestării sale şi a fost recrutat de israelieni pentru a transmite secrete, incluzând fotografii din satelit şi informaţii despre armamentul sovietic.

Acţiunile lui au fost descoperite după ce un coleg s-a întrebat de ce Pollard lua cu el documente la sfârşitul săptămânii, când majoritatea oamenilor se pregăteau să se relaxeze în weekend.

Oficialii israelieni – incluzându-l pe premierul Benjamin Netanyahu – au cerut ani la rând eliberarea lui Pollard, care a primit cetăţenie israeliană în perioada de detenţie.

Deliberată sau nu, eliberarea sa înlătură un spin în relaţiile americano-israeliene într-un moment în care Washingtonul încearcă să îi liniştească pe Netanyahu şi guvernul său, care acuză Occidentul că este prea blând cu Iranul în privinţa programului său nuclear.

Tensiunile existente în prezent între SUA şi Israel, reies şi din faptul că secretarul de stat american John Kerry a anunţat că va efectua săptămâna viitoare o vizită în Orientul Mijlociu şi apoi în Asia, dar fără să includă Israelul în itinerariul său.

Dar, deşi preşedintele american Barack Obama şi vicepreşedintele Joe Biden încearcă să insufle Congresului ideea unui acord bun cu Iranul, numeroşi analişti consideră că SUA, şi implicit aliaţii săi, au pierdut enorm prin negocierea actualului tratat.

Acordul nuclear iranian semnat la Viena nu conţine nicio referire la uzina militară Parchin unde s-a desfăşurat în trecut cea mai mare parte a activităţii iraniene legate de armele nucleare, conform unui articol al Washington Free Beacon.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe