SUA: Michelle şi Ann, celelalte două vedete ale dezbaterii prezindenţiale

Michelle Obama şi Ann Romney.
Michelle Obama şi Ann Romney. (SAUL LOEB / AFP / GettyImages)

Nu trebuie să-şi apere politicile şi nici să-şi atace rivalul timp de o lungă oră şi jumătate în faţa camerelor de televiziune şi totuşi soţiile candidaţilor la preşedinţie, Michelle Obama şi Ann Romney, au fost alte două mari vedete ale dezbaterii electorale americane de miercuri. Ele au venit la Universitatea din Denver cu câteva minute înainte pentru a-şi sprijini soţii, Barack Obama şi Mitt Romney, la prima întâlnire faţă în faţă, dintre cele trei programate înainte de alegerile din 6 noiembrie, notează joi ziarul La Vanguardia.

Camerele de filmare le-au surprins pe cele două femei, venite în sală înainte de începerea dezbaterii, ambele zâmbitoare dar vizibil nervoase. Conştiente că sunt considerate o valoare importantă pentru campania soţilor lor, amândouă au dat ample interviuri în care s-au întrecut în prezentarea unor detalii cât mai umane despre soţii lor şi au mărturisit sfaturile pe care i le-au dat înainte de această înfruntare, considerată decisivă pentru viitorul lor politic.

După cum a relevat Ann Romney în interviul acordat CNN, postul care a transmis cu puţin înainte de începerea dezbaterii prezidenţiale, Mitt Romney o caută întotdeauna cu privirile în public, înainte de a urca la tribună. El îşi scoate apoi ceasul şi îl pune într-un loc vizibil şi scrie pe o bucată de hârtie cuvântul 'dad' în amintirea tatălui său şi guvernator, George Romney. Mereu în complicitate cu soţia sa, Mitt caută privirile soţiei pentru a-i obţine aprobarea.

Soţia candidatului american a încercat să minimalizeze această dezbatere, pe care toată lumea o consideră decisivă pentru aspiraţiile soţului său şi calificată drept un eveniment 'totul sau nimic'. 'Întreg anul a fost totul sau nimic pentru noi', a răspuns Ann. 'Ne-am obişnuit ca mass-media să ridice ştacheta foarte sus', a adăugat ea. În privinţa sfatului pe care i l-a dat soţului înainte de dezbatere, ea a mărturisit că i-a spus 'să aibă încredere în instinctele sale'.

Deşi a recunoscut că are în spate multe astfel de întâlniri şi dezbateri prezidenţiale, Michelle Obama s-a declarat 'emoţionată' dar şi încrezătoare în capacitatea soţului ei de a depăşi întâlniri de acest tip, desigur sub privirile atente ale soţiei sale. 'Nu are nevoie de prea multe sfaturi, face de mult acest lucru, eu îi spun doar să fie relaxat, să se simtă bine şi să fie el însuşi, pentru că a făcut treabă bună', a spus Michelle în interviul acordat tot postului CNN.

Coincidenţa a făcut ca dezbaterea să aibă loc pe 3 octombrie, ziua în care cei doi au aniversat 20 de ani de căsătorie. Prima doamnă a recunoscut că nu i-a picat bine această coincidenţă dar, conştientă de rolul ei de sprijin, şi-a exprimat încrederea că totul va fi bine. 'I-am spus lui Barack că, să asist la o dezbatere prezidenţială este cel mai îngrozitor mod de a sărbători 20 de ani de căsnicie, dar sunt sigură că va ieşi totul bine', a conchis ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe