Obama şi Romney au participat la prima lor dezbatere electorală, consacrată economiei

Preşedintele american Barack Obama şi rivalul său republican Mitt Romney.
Preşedintele american Barack Obama şi rivalul său republican Mitt Romney. (NICHOLAS KAMM / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
04.10.2012

Preşedintele american Barack Obama şi rivalul său republican Mitt Romney s-au înfruntat miercuri seară în prima dintre cele trei dezbateri televizate organizate înainte de alegerile prezidenţiale din luna noiembrie, relatează BBC News.

Pe parcursul a 90 de minute, cei doi şi-au argumentat poziţiile privind taxele, reforma sistemului de asigurări medicale şi rolul guvernului.

Romney a declarat că rivalul său favorizează o intervenţie prea puternică a statului în economie, în timp ce preşedintele a avertizat că republicanul va impune din nou politicile economice aplicate în timpul erei Bush.

"Preşedintele are un punct de vedere similar celui pe care l-a avut când a candidat în urmă cu patru ani - că dacă ar cheltui mai mult, ar taxa mai mult, ar reglementa mai mult (...) va funcţiona", a spus Romney. "Acesta nu este răspunsul corect pentru America", a adăugat el.

Romney a promis să nu reducă taxele pentru americanii bogaţi şi l-a acuzat pe Obama că a prezentat greşit planurile sale de impozitare.

El l-a criticat pe preşedinte că nu a reuşit să reducă deficitul bugetar la jumătate, aşa cum a promis în 2008, şi a insistat că Statele Unite nu trebuie să îşi permită să se îndrepte pe calea Greciei sau Spaniei.

Romney, care a intrat în mai multe dispute cu moderatorul în legătură cu timpul, a explicat că, pentru a reduce deficitul bugetar va anula, printre altele, reforma sistemului de asigurări medicale impusă de Obama în 2010 şi va reduce subvenţiile pentru televiziunea de stat.

De asemenea, republicanul a respins planurile preşedintelui de a elimina scutirile de taxe pentru afacerile din străinătate, spunându-i că a "ales perdanţi" prin pomparea de bani în unele companii cu probleme.

Obama a respins criticile privind administrarea financiară şi a subliniat că principala promisiune a lui Romney a fost să nu crească taxele.

El a caracterizat abordarea lui Romney pentru reducerea deficitului drept "neechilibrată". "Trebuie să existe venituri suplimentare, pe lângă reduceri de cheltuieli", a explicat Obama, cerând eliminarea scutirilor de taxe pentru societăţi precum cele petroliere sau pentru avioanele private ale companiilor.

În condiţiile în care moderatorul nu i-a oprit pe candidaţi, în repetate rânduri, să se contrazică în privinţa detaliilor, cei doi au convenit în cele din urmă că nu pot ajunge la un acord privind viitorul sistemului de asigurări medicale şi privind schema de îngrijire pentru persoanele de peste 65 de ani.

Potrivit BBC, Romney a fost animat şi bine înarmat cu informaţii pe parcursul dezbaterii, întrerupându-l pe moderator şi pe preşedinte.

Pe de altă parte, Obama a părut nervos la un moment dat şi în unele cazuri a preferat să ţină mici discursuri în loc să se implice în dezbatere şi să argumenteze.

Mesajul de campanie al lui Romney este că modul în care Obama a administrat economia a fost un eşec total. El a subliniat că rata şomajului, de 8,1%, este încă mare, iar numărul locurilor de muncă nu a crescut suficient. El promite că experienţa sa în afaceri va contribui la refacerea economiei americane.

La polul opus, Obama spune că rivalul său nu vine cu idei noi, ci reciclează politicile "eşuate" ale administraţiei Bush, care au provocat criza din 2008.

Preşedintele propune creşteri de taxe pentru americanii bogaţi, pentru a reduce deficitul bugetar, şi avertizează că planurile lui Romney vor afecta clasa de mijloc.

Însă criticii spun că niciunul dintre candidaţi nu şi-a prezentat în detaliu politicile economice. Aşa că rămân semne de întrebare privind cum vor reduce deficitul de 15.000 de miliarde de dolari al Statelor Unite.

Obama are un uşor avantaj în sondaje, atât la nivel naţional, cât şi în statele importante.

Dezbaterea a fost considerată o şansă crucială pentru ca Romney să recupereze diferenţa, după o serie de săptămâni grele în campanie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor