SUA plasează Rusia pe o listă a statelor care folosesc copii-soldaţi

Serghei Şoigu
Serghei Şoigu
Andrei Popescu
20.07.2022

Statele Unite au plasat, marţi, Rusia pe lista ţărilor angajate într-o "politică sau un model" de trafic de persoane şi muncă forţată sau ale căror forţe de securitate sau grupuri armate susţinute de guvern recrutează sau folosesc copii soldaţi, relatează Reuters.

Departamentul de Stat a inclus lista în raportul său anual privind traficul de persoane, care a inclus pentru prima dată, în temeiul unui mandat al Congresului din 2019, o secţiune numită "Traficul de persoane sponsorizat de stat".

Rusia apare frecvent în raport din cauza invaziei sale din 24 februarie în Ucraina şi ca urmare a ceea ce documentul numeşte vulnerabilitatea la trafic a milioane de refugiaţi ucraineni în ţările în care au fugit.

"Milioane de ucraineni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele... unii părăsind ţara cu totul, majoritatea doar cu ceea ce au putut duce", a declarat secretarul de stat american Antony Blinken în cadrul unei ceremonii de prezentare a raportului. "Acest lucru îi face extrem de vulnerabili la exploatare".

Blinken a declarat că, în prezent, există aproape 25 de milioane de victime ale traficului de persoane în întreaga lume.

În plus faţă de Rusia, noua secţiune privind statele-sponsor a enumerat Afganistanul, Birmania, Cuba, Iranul, Coreea de Nord şi alte cinci ţări cu o "politică sau un model documentat de trafic de persoane", muncă forţată în sectoare afiliate guvernului, sclavie sexuală în tabere guvernamentale sau care angajează sau recrutează copii soldaţi.

Raportul mai conţine o listă separată de 12 ţări care angajează sau recrutează copii soldaţi. Această listă include Rusia şi o serie de ţări din noua secţiune a statelor-sponsor.

Raportul nu a detaliat motivele pentru care a fost inclus fiecare guvern, dar capitolele fiecărei ţări în parte au detaliat amploarea traficului de persoane în fiecare ţară şi modul în care acestea îl abordează, clasificând eforturile fiecărei naţiuni în funcţie de patru niveluri.

Moscova, se arată în capitolul Rusia, a fost "complice în mod activ la munca forţată" a muncitorilor migranţi nord-coreeni, inclusiv prin eliberarea de vize pentru mii de persoane, într-o încercare aparentă de a eluda rezoluţiile Naţiunilor Unite care cer repatrierea lor.

De asemenea, departamentul a citat rapoarte potrivit cărora, după ce au cucerit părţi din regiunea Donbas din estul Ucrainei în 2014, separatiştii conduşi de Rusia au folosit copii pentru a asigura punctele de control şi pentru a servi ca luptători şi în alte posturi.

În urma "invaziei la scara largă" din acest an, instituţia a precizat că "mass-media a evidenţiat noi rapoarte necoroborate despre forţele ruseşti care folosesc copii ca scuturi umane".

Totodată, raportul a citat alte rapoarte potrivit cărora trupele conduse de Rusia au forţat mii de ucraineni, inclusiv copii, să treacă prin "tabere de filtrare", unde li se confiscă documentele, sunt obligaţi să ia paşapoarte ruseşti şi apoi sunt transportaţi în zone îndepărtate din Rusia.

Raportul a vizat industria solară din China, afirmând că totul, de la extracţia de siliciu brut până la asamblarea finală a modulelor solare, este "legat de programe de muncă forţată cunoscute sau probabile", inclusiv în regiunea Xinjiang.

Washingtonul afirmă că autorităţile chineze din Xinjiang comit un genocid împotriva uigurilor şi a altor grupuri musulmane. Beijingul neagă aceste acuzaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor