SUA s-a pregătit "riguros" pentru un potenţial atac nuclear rusesc în Ucraina la sfârşitul anului 2022

Racheta balistică nucleară de fabricaţie rusă SATAN-2 în Piaţa Roşie, 2017
Racheta balistică nucleară de fabricaţie rusă SATAN-2 în Piaţa Roşie, 2017 (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / GETTY IMAGES)

La sfârşitul anului 2022, SUA a început "să se pregătească riguros" pentru o potenţială lovitură a Rusiei asupra Ucrainei cu o armă nucleară, în ceea ce ar fi fost primul atac nuclear în război de când SUA a aruncat bombele atomice asupra Hiroshimei şi Nagasaki, cu aproape optzeci de ani în urmă, au declarat pentru CNN doi oficiali de rang înalt ai administraţiei.

Administraţia Biden a fost îngrijorată în mod special de faptul că Rusia ar putea folosi o armă nucleară tactică sau pe câmpul de luptă, au declarat oficialii.

Jim Sciutto, autorul cărţii "The Return of Great Powers" ("Reîntoarcerea marilor puteri") relatează că oficialii americani erau îngrijoraţi de faptul că Rusia ar putea folosi o armă nucleară tactică în 2022 şi dezvăluie detalii exclusive despre nivelul fără precedent al planificării de contingenţă efectuate pe măsură ce membrii de rang înalt ai administraţiei Biden au devenit din ce în ce mai alarmaţi de situaţie.

"Asta ne-a prezentat conflictul, aşa că am crezut şi cred că este dreptul nostru să ne pregătim riguros şi să facem tot ce este posibil pentru a evita să se întâmple acest lucru", i-ar fi spus primul înalt oficial al administraţiei lui Sciutto.

Autorul susţine că ceea ce a determinat administraţia Biden să ajungă la o evaluare atât de surprinzătoare nu a fost un singur indicator, ci o serie de evoluţii, analize şi, în special, noi informaţii extrem de sensibile.

Potrivit celui de-al doilea oficial de rang înalt al administraţiei, teama administraţiei "nu a fost doar ipotetică, ci s-a bazat şi pe unele informaţii pe care le-am cules".

"Trebuia să planificăm astfel încât să fim în cea mai bună poziţie posibilă în cazul în care acest eveniment, care nu mai este de neconceput, ar fi avut loc", ar fi spus acelaşi înalt oficial al administraţiei.

Prima sursă a lui Sciutto a mai spus că în acea perioadă, de la sfârşitul verii până în toamna anului 2022, Consiliul Naţional de Securitate a convocat o serie de reuniuni pentru a pune la punct planuri de urgenţă "în cazul în care exista un indiciu foarte clar că erau pe cale să facă ceva, să atace cu o armă nucleară, sau pur şi simpl făceau acest lucru - cum am răspunde, cum am încerca să prevenim sau să descurajăm asta".

"Nu cred că mulţi dintre noi, când ne-am început activitatea, ne aşteptam să petrecem mult timp pregătindu-ne pentru un scenariu care, în urmă cu câţiva ani, se credea că aparţine unei epoci trecute", i-a spus acest înalt oficial al administraţiei autorului cărţii.

Ruşii înconjuraţi

Sfârşitul verii anului 2022 se dovedea a fi o perioadă devastatoare pentru forţele ruse din Ucraina. Forţele ucrainene înaintau spre Hersonul ocupat de ruşi în sud. Oraşul fusese cea mai mare pradă a Rusiei de la invazie. Acum, era în pericol de a fi pierdut în urma contraofensivei ucrainene. În mod crucial, pe măsură ce forţele ucrainene avansau, întregi unităţi ruseşti erau în pericol de a fi încercuite. Opinia în cadrul administraţiei era că o astfel de pierdere catastrofală ar putea fi un "potenţial declanşator" pentru utilizarea armelor nucleare.

"Dacă un număr semnificativ de forţe ruse erau încercuite - dacă vieţile lor erau spulberate ca atare - acesta era un fel de precursor al unei potenţiale ameninţări directe la adresa teritoriului rusesc sau a statului rus. În Herson, în acel moment, existau tot mai multe semne că liniile ruseşti s-ar putea prăbuşi. Zeci de mii de soldaţi ruşi erau potenţial vulnerabili", a declarat primul oficial de rang înalt al administraţiei.

Rusia pierdea teren în interiorul teritoriului suveran ucrainean, nu în interiorul Rusiei. Dar oficialii americani erau îngrijoraţi de faptul că preşedintele rus Vladimir Putin vedea lucrurile altfel. El spusese poporului rus că Herson făcea acum parte din Rusia şi astfel ar putea percepe o pierdere devastatoare acolo ca pe o ameninţare directă la adresa sa şi a statului rus.

"Evaluarea noastră a fost de ceva timp că unul dintre scenariile în care ar fi avut în vedere utilizarea armelor nucleare [includea] lucruri precum ameninţări existenţiale la adresa statului rus, ameninţări directe la adresa teritoriului rus", a declarat primul oficial de rang înalt al administraţiei.

Într-o astfel de evaluare, Rusia ar putea vedea un atac nuclear tactic ca pe un mijloc de descurajare împotriva pierderilor suplimentare de teritoriu deţinut de Rusia în Ucraina, precum şi împotriva oricărui potenţial atac asupra Rusiei.

Steag fals

În acelaşi timp, maşinăria de propagandă a Rusiei a pus în circulaţie o nouă poveste cu steaguri false despre o "bombă murdară" ucraineană (o armă radiologică de distrugere în masă cu rol de dispersie radiologică care combină materialul radioactiv cu explozivi convenţionali, în scopul contaminării radioactive în aria de dispersie a agentului exploziv convenţional), despre care oficialii americani se temeau că ar putea fi destinată să acopere un atac nuclear rusesc.

În octombrie 2022, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a dat o serie de telefoane oficialilor din domeniul apărării din SUA, Marea Britanie, Franţa şi Turcia, spunându-le că Moscova era "preocupată de posibile provocări din partea Kievului care implică utilizarea unei bombe mrdare".

Oficialii americani şi alţi oficiali occidentali au respins avertismentele ruseşti. Însă ambasadorul rus la ONU a transmis o scrisoare direct la Naţiunile Unite în care detalia aceeaşi presupusă ameninţare. Oficialii ruşi au afirmat că Ucraina ar construi şi ar detona o bombă periculoasă împotriva forţelor ruse şi apoi ar da vina pe Rusia pentru atac.

Oficialii americani au respins avertismentele ruseşti, dar s-au temut de motivaţia din spatele lor.

"Mesajele publice ruseşti au venit din senin cu privire la potenţialul ca Ucraina să folosească o bombă 'murdară', pe care noi am văzut că nu se bazează pe realitate", a spus primul oficial de rang înalt al administraţiei.

"Mai îngrijorător" pentru acest oficial a fost faptul că ruşii ar fi spus aceste lucruri "fie ca un pretext pentru a face ceva nebunesc, fie ca o acoperire pentru ceva ce ei înşişi căutau să facă. Aşa că a fost destul de alarmant".

Dar a mai existat un motiv care a ridicat aceste îngrijorări la un nou nivel. Agenţiile de informaţii occidentale primiseră informaţii potrivit cărora existau acum comunicări între oficialii ruşi care discutau în mod explicit despre un atac nuclear.

Aşa cum a descris, primul oficial de rang înalt al administraţiei, existau "indicii pe care le preluăm prin alte mijloace că acesta era cel puţin un lucru pe care îl discutau nivelurile inferioare ale sistemului rusesc".

Accesul SUA la comunicaţiile interne ruseşti se dovedise posibil şi înainte. În perioada premergătoare invaziei din Ucraina, SUA a interceptat comandanţi militari ruşi care discutau despre pregătirile pentru invazie, comunicări care au făcut parte din evaluarea serviciilor de informaţii americane, care s-a dovedit ulterior exactă, potrivit căreia invazia era iminentă.

"Nu este niciodată o evaluare tranşantă, în alb şi negru. Dar nivelul de risc părea să crească, mai mult decât fusese în oricare alt moment", a spus primul înalt oficial al administraţiei.

Ar fi ştiut SUA?

În niciun moment SUA nu au detectat informaţii care să indice că Rusia lua măsuri pentru a-şi mobiliza forţele nucleare pentru a efectua un astfel de atac.

"În mod evident, am acordat o mare prioritate urmăririi şi am avut o anumită capacitate, cel puţin, de a urmări astfel de mişcări ale forţelor sale nucleare. Şi în niciun moment nu am văzut vreun indiciu al tipurilor de paşi pe care ne-am fi aşteptat să îi facă dacă ar fi mers pe calea utilizării armelor nucleare", a declarat acest înalt oficial al administraţiei.

Cu toate acestea, oficialii americani nu au fost siguri că vor şti dacă Rusia deplasează arme nucleare tactice la faţa locului. Spre deosebire de armele nucleare strategice, capabile să distrugă oraşe întregi, armele nucleare tactice sau de câmp de luptă sunt suficient de mici pentru a fi mutate în linişte şi ar putea fi lansate din sisteme convenţionale deja desfăşurate pe câmpul de luptă ucrainean.

"Dacă ceea ce aveau de gând să facă era să folosească o armă nucleară tactică, în special o armă nucleară tactică cu randament foarte scăzut şi în special dacă aveau de gând să folosească doar una sau un număr foarte mic, nu era sută la sută clar pentru noi că am fi ştiut neapărat", a continuat acest înalt oficial al administraţiei.

Mai mulţi oficiali de rang înalt ai administraţiei au participat la o informare urgentă. Secretarul de stat Antony Blinken a comunicat îngrijorările SUA "foarte direct" ministrului rus de externe Serghei Lavrov, potrivit unor înalţi oficiali ai administraţiei. Preşedintele şefului Statului Major interarme, generalul Mark Milley, l-a sunat pe omologul său rus, generalul Valery Gerasimov, şeful Statului Major al Forţelor Armate ruse. Potrivit unui oficial american de rang înalt, preşedintele Joe Biden l-a trimis pe directorul CIA, Bill Burns, să vorbească cu Serghei Narîşkin, şeful serviciului de informaţii externe al Rusiei, în Turcia, pentru a-i transmite îngrijorarea SUA cu privire la desfăşurarea unui atac nuclear şi pentru a evalua intenţiile Rusiei.

De asemenea, SUA au colaborat îndeaproape cu aliaţii săi atât pentru a elabora planuri de urgenţă în cazul unui atac nuclear rusesc, cât şi pentru a comunica avertismente părţii ruse cu privire la consecinţele unui astfel de atac.

"Am purtat o serie de conversaţii discrete cu principalii aliaţi pentru a trece în revistă modul nostru de gândire. Acesta este un semn distinctiv al întregii noastre abordări - faptul că suntem mai buni şi mai puternici făcând aceste lucruri atunci când suntem total aliniaţi cu aliaţii noştri", a spus primul oficial de rang înalt al administraţiei.

India şi China

În plus, SUA a încercat să obţină ajutorul unor ţări care nu sunt aliaţi, în special China şi India, pentru a descuraja Rusia de la un astfel de atac.

"Unul dintre lucrurile pe care le-am făcut nu a fost doar să le transmitem mesaje directe, ci să le îndemnăm cu tărie, să facem presiuni, să încurajăm alte ţări să facă acelaşi lucru", a spus cel de-al doilea înalt oficial al administraţiei.

Oficialii americani spun că acţiunile de apropiere şi declaraţiile publice ale liderului chinez Xi Jinping şi ale premierului indian Narendra Modi au ajutat la evitarea unei crize.

"Considerăm că a arăta comunităţii internaţionale situaţia îngrijorătoare în ceea ce priveşte acest lucru, în special ţărilor majore pentru Rusia şi Sudul Global, a fost, de asemenea, un factor util, convingător - înfăţişându-le de fapt care ar putea fi costul tuturor acestor lucruri", a declarat primul oficial de rang înalt al administraţiei.

"Faptul că Beijingul a cântărit, că India a cântărit, că alţii au cântărit, poate că a avut un anumit efect asupra gândirii lor. Nu pot demonstra acest lucru în mod pozitiv, dar aceasta este evaluarea noastră", a spus cel de-al doilea înalt oficial al administraţiei.

În perioada care a trecut de la spaima nucleară de la sfârşitul anului 2022, am întrebat oficiali americani şi europeni dacă au identificat ameninţări similare. Pericolul s-a diminuat pe măsură ce războiul a intrat într-o perioadă de relativ impas în est. Cu toate acestea, SUA şi aliaţii săi rămân vigilenţi.

"Am fost mai puţin îngrijoraţi faţă de perspectiva iminentă din acea perioadă, dar nu este ceva care să nu fie ţinut permanennt sub observaţie. Continuăm să perfecţionăm planurile şi [...] nu este imposibil ca în lunile următoare să ne confruntăm din nou cu un risc cel puţin în creştere", a mai afirmt un înalt oficial american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe