SUA şi Japonia vor iniţia o actualizare uriaşă a tratatului de apărare, cu ochii pe China

Premierul japonez Fumio Kishida
Premierul japonez Fumio Kishida (Youtube - captură ecran)
D.B.
29.03.2024

Statele Unite şi Japonia sunt pregătite să prezinte cea mai mare revizuire a tratatului de apărare din ultimele decenii. The Financial Times a relatat că preşedintele Joe Biden şi premierul japonez Fumio Kishida urmează să "anunţe în curând planurile de reorganizare a forţelor armate americane din Japonia pentru a consolida dezvoltarea planurilor operaţionale şi antrenamentul SUA-Japonia la summitul de la Washington D.C. din 10 ale lunii viitoare".

În mod crucial, se aşteaptă ca noul acord să îl învestească pe comandantul cu trei stele al forţelor americane din Japonia cu mai multă autoritate operaţională. În prezent, şi ca urmare a evoluţiei Tratatului de securitate SUA-Japonia semnat pentru prima dată în 1960, comandantul american trebuie să coordoneze aprobarea operaţiunilor cu Comandamentul Indo-Pacific al SUA cu sediul în Hawaii.

Potrivit Zero Hedge, toate acestea au loc în contextul în care tensiunile dintre China şi Taiwan sunt în continuă creştere şi în timp ce Coreea de Nord îşi încordează puterea militară ca răspuns la exerciţiile comune SUA-Coreea de Sud în peninsulă.

În prezent, Japonia găzduieşte aproximativ 54.000 de militari americani, la care se adaugă alţi cel puţin 8.000 de contractori civili americani. Recent, au existat temeri că prezenţa trupelor occidentale va fi extinsă în Japonia odată cu propunerea de deschidere a unui birou NATO în această ţară, dar planul a fost respins după proteste puternice din partea Beijingului.

Analizând viitoarea actualizare a tratatului de apărare SUA-Japonia, un raport regional explică: "Această revizuire răspunde criticilor care susţin că nu este convenabil pentru un răspuns rapid în caz de urgenţă din cauza distanţei dintre Comandamentul Indo-Pacific al SUA din Hawaii şi Forţele de autoapărare ale Japoniei, care se află la circa 6200 kilometri distanţă şi au o diferenţă de fus orar de 19 ore".

Prim-ministrul Kishida a făcut o temă în ultimii doi ani din faptul că Tokyo s-a angajat să facă mari progrese pentru a deveni un "lider regional şi strategic" fără echivoc, ca "furnizor de securitate în Indo-Pacific". Cu toate acestea, oficialii japonezi au pus mult timp accentul pe o forţă armată mai puternică, în primul rând de dragul "descurajării" - lucru pe care Washingtonul l-a încurajat. Fireşte, China nu vede aceste evoluţii ca fiind doar pentru descurajare.

De asemenea, în ultimii doi ani s-a înregistrat o activitate intensă între SUA şi Japonia la numeroase niveluri de guvernare, axată în special pe o revizuire a posturii şi strategiei de apărare americano-japoneze. De asemenea, a fost pus în mişcare un plan de restructurare a forţelor Corpului de Infanterie Marină staţionate în Okinawa şi în jurul acesteia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor