SUA şi partenerii arabi nu au căzut de acord în ceea ce priveşte necesitatea încetării focului în Gaza. Ofensiva israeliană continuă

Bombardamente nocturne în Fâşia Gaza, 7 octombrie 2023
Bombardamente nocturne în Fâşia Gaza, 7 octombrie 2023 (EYAD BABA / AFP via Getty Images)
Andrei Popescu
05.11.2023

Statele Unite şi partenerii arabi nu au căzut de acord, sâmbătă, cu privire la necesitatea încetării imediate a focului în Fâşia Gaza, în timp ce lovituri militare israeliene au ucis civili într-un adăpost al ONU şi într-un spital, iar Israelul a declarat că liderii Hamas din enclava asediată "se confruntă cu toată forţa" trupelor sale, potrivit Associated Press.

Coloane mari de fum s-au ridicat în timp ce armata israeliană a declarat că a încercuit oraşul Gaza, ţinta ofensivei sale pentru a zdrobi Hamas. Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat că peste 9.400 de palestinieni au fost ucişi în teritoriu în aproape o lună de război, iar acest număr este posibil să crească pe măsură ce asaltul continuă.

"Oricine se află în oraşul Gaza îşi riscă viaţa", a declarat ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant.

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit cu miniştrii de externe arabi în Iordania, la o zi după discuţiile din Israel cu premierul Benjamin Netanyahu, care a insistat că nu poate avea loc o încetare temporară a focului până când nu vor fi eliberaţi toţi ostaticii deţinuţi de Hamas.

Ministrul iordanian de Externe, Ayman Safadi, a declarat că ţările arabe doresc încetarea imediată a focului, afirmând că "întreaga regiune se scufundă într-o mare de ură care va defini generaţiile viitoare".

Însă Blinken a declarat că "opinia noastră acum este că o încetare a focului ar permite pur şi simplu grupului Hamas să rămână unde este, fiind capabil să se regrupeze şi să repete ceea ce a făcut pe 7 octombrie".

El a mai spus că pauzele umanitare pot fi esenţiale pentru protejarea civililor, pentru a face să intre ajutorul şi pentru a scoate cetăţenii străini, "permiţând în acelaşi timp Israelului să îşi atingă obiectivul, înfrângerea Hamas".

Înaltul oficial al Hamas Osama Hamdan a declarat reporterilor din Beirut că Blinken "ar trebui să oprească agresiunea şi nu ar trebui să vină cu idei care nu pot fi puse în aplicare".

De asemenea, purtătorul de cuvânt al aripii militare a Hamas, căruia i se spune Abu Obeida, a declarat, într-un discurs, că luptătorii au distrus 24 de vehicule israeliene şi au provocat victime în ultimele câteva zile.

La rândul lor, oficialii egipteni au declarat că ei şi Qatar propun pauze umanitare de şase până la 12 ore pe zi pentru a permite intrarea ajutoarelor şi evacuarea victimelor. De asemenea, ei au cerut Israelului să elibereze un număr de femei şi prizonieri în vârstă în schimbul ostaticilor deţinuţi de Hamas, sugestii pe care Israelul nu pare să le accepte, precizează Associated Press. Aceştia au vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu au fost autorizaţi să informeze presa cu privire la discuţii.

Israelul a cerut în repetate rânduri că cei 1,1 milioane de locuitori din nordul Gaza să se refugieze în sud, iar sâmbătă a oferit o fereastră de trei ore pentru ca locuitorii să facă acest lucru.

Cu toate acestea, şeful biroului de presă al guvernului din Gaza, Salama Maarouf, a declarat că nimeni nu a plecat spre sud deoarece armata israeliană a avariat drumul.

Dar Israelul a afirmat că Hamas a "exploatat" fereastra pentru a se deplasa spre sud şi a ataca forţele israeliene. Nu a existat niciun comentariu imediat al Hamas cu privire la această afirmaţie, care nu a putut să fie verificată.

Unii palestinieni au spus că nu au fugit pentru că se temeau de bombardamentele israeliene.

"Nu avem încredere în ei", a declarat Mohamed Abed, care s-a adăpostit împreună cu soţia şi copiii săi în incinta spitalului Shifa, unul dintre miile de palestinieni care au căutat siguranţă în centrele medicale din nord.

O mare parte dintre cartierele rezidenţiale din nordul Fâşiei Gaza au fost distruse de raiduri aeriene.

Observatorii ONU spun că mai mult de jumătate dintre locuitorii din nordul Gaza, aproximativ 300.000, se adăpostesc în uclădiri administrate de ONU.

Dar atacurile israeliene au lovit şi deteriorat în mod repetat aceste adăposturi. Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni a declarat că a pierdut contactul cu mulţi dintre locuitorii din nord.

Sâmbătă, două lovituri au avariat o şcoală transformată de ONU în adăpost pentru mii de persoane la nord de oraşul Gaza, ucigând mai multe persoane care se aflau în corturile din curtea şcolii, inclusiv femei care coceau pâine în interiorul clădirii, potrivit agenţiei ONU.

Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat că 15 persoane au fost ucise în şcoală şi alte 70 au fost rănite.

Tot sâmbătă, două persoane au fost ucise într-o lovitură la poarta spitalului Nasser din oraşul Gaza, potrivit lui Medhat Abbas, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii. Iar un alt atac a lovit în apropierea intrării în secţia de urgenţă a Spitalului Al-Quds din oraşul Gaza, rănind cel puţin 21 de persoane, a declarat Semiluna Roşie palestiniană.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a calificat drept "inacceptabile" atacurile asupra asistenţei medicale din Gaza.

De asemenea, a fost lovită şi casa familiei liderului exilat al Hamas, Ismail Haniyeh, în tabăra de refugiaţi Shati, la marginea de nord a oraşului Gaza, potrivit biroului de presă al Hamas din Gaza. Acesta nu a avut detalii imediate cu privire la pagube sau victime.

Israelul a continuat bombardamentele în sud, afirmând că loveşte ţinte Hamas.

Cel puţin 1.115 palestinieni cu dublă cetăţenie şi răniţi au ieşit din Gaza spre Egipt, dar sâmbătă autorităţile din Gaza nu au permis titularilor de paşapoarte străine să plece pentru că Israelul împiedica evacuarea pacienţilor palestinieni pentru a fi trataţi în Egipt, a declarat Wael Abu Omar, purtător de cuvânt al Autorităţii palestiniene de trecere a frontierei.

ONU a declarat că aproximativ 1,5 milioane de persoane din Gaza, adică 70% din populaţie, şi-au părăsit locuinţele.

Alimentele, apa şi combustibilul necesar pentru generatoarele care alimentează spitalele şi alte facilităţi se termină.

Furia provocată de război şi de moartea civililor din Gaza a stârnit sâmbătă mari demonstraţii la Paris, Washington, Londra, în Pakistan şi în alte zone.

"Împotriva apartheidului, palestinieni liberi", scria pe un banner la Roma.

Turcia a anunţat că îşi recheamă ambasadorul în Israel pentru consultări, iar presa turcă a relatat că preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că nu mai poate vorbi cu premierul israelian Benjamin Netanyahu din cauza bombardamentelor.

Mii de israelieni au protestat în faţa reşedinţei oficiale a lui Netanyahu din Ierusalim, îndemnându-l să demisioneze şi cerând returnarea celor aproximativ 240 de ostatici deţinuţi de Hamas. Netanyahu a refuzat să îşi asume responsabilitatea pentru atacul din 7 octombrie din sudul Israelului, în urma căruia au murit peste 1.400 de persoane.

"Mi-e greu să înţeleg de ce camioanele cu ajutoare umanitare se îndreaptă spre monştri", a declarat Ella Ben Ami, ai cărei părinţi au fost răpiţi. Ea a cerut ca ajutoarele să fie oprite până la eliberarea ostaticilor.

Totodată, au continuat temerile privind deschiderea unui nou front de-a lungul graniţei Israelului cu Libanul. Armata israeliană a declarat că a lovit celule militante din Liban care încercau să tragă asupra Israelului, precum şi un post de observare al Hezbollah, un aliat al grupului Hamas. De-a lungul războiului, Israel şi Hezbollah au schimbat focuri de armă aproape zilnic de-a lungul graniţei.

"Nu suntem interesaţi de un front nordic, dar suntem pregătiţi pentru orice sarcină", a declarat Gallant, ministrul israelian al Apărării, după ce a făcut un tur al frontierei de nord. El a precizat că Forţele Aeriene "îşi păstrează cea mai mare parte a puterii pentru frontul din Liban", potrivit unei declaraţii video publicate sâmbătă de biroul său.

Printre palestinienii ucişi în Gaza se numără peste 3.900 de copii palestinieni, a precizat Ministerul Sănătăţii din Gaza, fără a oferi o defalcare între civili şi combatanţi.

Armata israeliană a confirmat că alţi patru soldaţi au murit în timpul operaţiunii terestre din Gaza, ceea ce ridică bilanţul la 28 de morţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor