Submarin rusesc atacă rebeli susţinuţi de CIA în provincia siriană Idlib

Un submarin rusesc a lansat o serie de rachete de croazieră Kalibr asupra poziţiilor ocupate de grupul militant Jabhat Fatah al-Sham – cunoscut anterior sub numele de Frontul al Nusra – în provincia nord-vestică siriană Idlib şi le-a distrus, la doar câteva zile după ce rebelii susţinuţi din exterior au atacat o unitate a Poliţiei Militare ruseşti în Siria.
Soldaţi ruşi în Siria.
Soldaţi ruşi în Siria. (Vasily Maximov/AFP/Getty Images)

Ministerul rus al Apărării a precizat într-o declaraţie că submarinul Veliki Novgorod din clasa Varşavianka – numit “Improved Kilo” de către NATO – a lansat rachetele vineri din Marea Mediterană.

“Atacul cu rachete a vizat fortăreţe, luptători şi vehicule blindate teroriste detectate recent, precum şi depozite de muniţii ale grupului terorist Jabhat al-Nusra în provincia Idlib”, a precizat o sursă militară nenumită.

Sursa a adăugat: “Rachetele au zburat pe o distanţă de aproximativ 300 km. Conform datelor de monitorizare a obiectivului, toate ţintele au fost lovite”.

La începutul acestei săptămâni, militanţii din Jabhat Fatah al-Sham ar fi atacat trupele ruseşti staţionate în provincia învecinată Hama.

General-colonelul Serghei Rudskoi a declarat marţi că militanţii Jabhat Fatah al-Sham au lansat un atac la scară mare asupra poziţiilor trupelor siriene prezente în zona de securitate din Idlib cu scopul de a opri ofensiva forţelor guvernamentale în provincia Deir al-Zour. Atacul a fost ulterior respins.

Provincia Idlib, care se învecinează cu Turcia, se află în mare parte sub controlul militanţilor Jabhat al-Nusra. Provincia face parte din una dintre cele patru zone de securitate stabilite pentru a separa grupurile extremiste – inclusiv Statul Islamic şi Jabhat Fatah al-Sham – de aşa-zişii rebeli mai moderaţi.

Între timp, soldaţii sirieni au eliberat câteva sate pe flancul vestic al provinciei estice Deir al-Zour de sub controlul teroriştilor Statului Islamic.

Agenţia siriană de ştiri de stat SANA a precizat că unităţile militare siriene au luat controlul asupra satelor Halbia, Zalbia şi al-Qasabi.

Statul Islamic a ocupat mari zone ale provinciei Deir al-Zour, inclusiv numeroasele sale câmpuri petroliere, la mijlocul anului 2014, când a preluat controlul asupra unor porţiuni întinse din Siria şi Irak.

Până la începutul anului 2015, jihadiştii au controlat anumite zone din oraşul Deir al-Zour şi au asediat părţile aflate sub controlul guvernamental. Se crede că aproximativ 100.000 de persoane rămân în zonele oraşului ocupate de guvern.

Aşa-zisul Observator Sirian pentru Drepturile Omului estimează că peste 10.000 de persoane ar putea locui în teritoriile ocupate de Statul Islamic în Deir al-Zour.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe