Suedia, cu un pas mai aproape de intrarea în NATO. Comisie parlamentară turcă dă undă verde aderării

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Adem Altan/AFP via Getty Images *)
Andrei Popescu
27.12.2023

Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului turc şi-a dat acordul, marţi, pentru candidatura Suediei la NATO, ceea ce apropie ţara nordică, până acum nealiniată, de aderarea la alianţa militară occidentală, potrivit Associated Press.

Protocolul de aderare a Suediei va trebui acum să fie aprobat în Adunarea Generală a Parlamentului turc, pentru ultima etapă a procesului legislativ din Turcia. Nu a fost stabilită nicio dată.

Turcia, membră NATO, a amânat ratificarea aderării Suediei de mai bine de un an, acuzând ţara că este prea indulgentă faţă de grupuri pe care Ankara le consideră ameninţări la adresa securităţii sale, inclusiv militanţi kurzi şi membri ai unei reţele pe care Ankara o consideră responsabilă de lovitura de stat eşuată din 2016 din Turcia.

Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului turc începuse luna trecută să discute aderarea Suediei la NATO, dar reuniunea a fost amânată după ce legislatorii din partidul de guvernământ al lui Erdogan au depus o moţiune de amânare, pe motiv că unele aspecte necesitau mai multe clarificări şi că negocierile cu Suedia nu s-au "maturizat" suficient.

Marţi, Comisia şi-a reluat deliberările şi o mare majoritate a legislatorilor din comisie a votat în favoarea cererii de aderare a Suediei.

Înaintea votului, ministrul adjunct de Externe, Burak Akcapar, a citat măsurile pe care Suedia le-a luat pentru a satisface cererile Turciei, inclusiv ridicarea restricţiilor privind vânzările din industria de apărare şi modificarea legilor antiteroriste în moduri pe care "nimeni nu şi le-ar fi putut imagina acum cinci sau şase ani".

"Este nerealist să ne aşteptăm ca autorităţile suedeze să îndeplinească imediat toate cererile noastre. Acesta este un proces, iar acest proces necesită un efort consecvent şi pe termen lung", a mai declarat el, adăugând că Turcia va continua să monitorizeze progresele înregistrate de Suedia.

La rândul său, ministrul suedez de Externe, Tobias Billstrom, a salutat decizia comisiei într-un mesaj postat pe X, platforma de socializare cunoscută anterior sub numele de Twitter.

"Următorul pas este ca Parlamentul să voteze pe această temă. Aşteptăm cu nerăbdare să devenim membru al NATO", a scris el pe Twitter.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat, de asemenea, această evoluţie, afirmând că se bazează pe Turcia şi Ungaria "să finalizeze acum ratificările cât mai curând posibil. Aderarea Suediei va face NATO mai puternică".

Ungaria a blocat, de asemenea, candidatura Suediei, susţinând că politicienii suedezi au spus "minciuni flagrante" cu privire la starea democraţiei din Ungaria. Budapesta nu a anunţat când ar putea avea loc ratificarea ţării.

La începutul acestei luni, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a legat în mod deschis ratificarea aderării Suediei la NATO de aprobarea de către Congresul SUA a unei cereri a Turciei de achiziţionare a 40 de noi avioane de luptă F-16 şi a unor kituri pentru modernizarea flotei existente a ţării.

Totodată, Erdogan a cerut Canadei şi altor aliaţi NATO să ridice embargourile asupra armelor impuse Turciei.

Casa Albă a sprijinit cererea Turciei privind achiziţionarea de avioane F-16, dar există opoziţie în Congres faţă de vânzările militare către această ţară.

Suedia şi Finlanda şi-au abandonat poziţiile tradiţionale de nealiniere militară pentru a căuta protecţie sub umbrela de securitate a NATO, după invazia rusă împotriva Ucrainei în februarie 2022.

Finlanda s-a alăturat alianţei în aprilie, devenind al 31-lea membru al NATO, după ce Parlamentul turc a ratificat candidatura ţării nordice.

NATO are nevoie de aprobarea unanimă a tuturor membrilor existenţi pentru a se extinde, iar Turcia şi Ungaria sunt singurele ţări care au rezistat.

Întârzierile i-au frustrat pe ceilalţi aliaţi NATO, care s-au grăbit să accepte Suedia şi Finlanda în cadrul Alianţei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor