Suedia şi Norvegia, afectate de ploi torenţiale. Un tren a deraiat, iar drumurile sunt inundate

Tren deraiat în Suedia din cauza inundaţiilor, 7 august 2023
Tren deraiat în Suedia din cauza inundaţiilor, 7 august 2023 (Youtube - screenshot)
D.B.
08.08.2023

Ploile torenţiale au udat luni sudul Scandinaviei, provocând deraierea unui tren şi inundarea drumurilor în ceea ce oficialii din Suedia şi Norvegia au avertizat că ar putea deveni cel mai extrem fenomen meteorologic umed care a lovit regiunea în ultimele decenii, relatează Reuters.

Meteorologii suedezi şi norvegieni au emis alerte roşii, cel mai sever nivel de avertizare, care acoperă mai multe zile din această săptămână şi au declarat că locurile cele mai afectate ar putea primi în 24 de ore o lună sau mai mult din cantitatea normală de precipitaţii şi cele mai grave inundaţii din ultimii 25 de ani în Norvegia, sau chiar 50 de ani în Suedia.

Un tren care transporta peste 100 de pasageri a deraiat în estul Suediei, deoarece ploaia a spălat parţial terasamentul căii ferate. În uma incidentului, trei persoane au fost rănite şi transportate la spital, a anunţat poliţia.

Vânturi puternice şi furtuni au doborât liniile electrice locale şi au perturbat mai multe feriboturi din Marea Baltică şi Marea Nordului, precum şi o parte din traficul aerian, în timp ce Norvegia a suspendat anumite servicii de transport feroviar şi a amânat o serie de meciuri de fotbal în aer liber.

Lovind Suedia duminică seara târziu şi ajungând luni în Norvegia, sistemul de joasă presiune a fost botezat "Hans" de către Institutul meteorologic norvegian.

Autorităţile i-au avertizat pe cei mai afectaţi să stea departe de râuri şi de pantele abrupte şi să se deplaseze doar atunci când este strict necesar. Acestea au declarat că există un risc ridicat de pagube materiale pe scară largă, deoarece ploaia torenţială va continua în zilele următoare.

Danemarca vecină a înregistrat, de asemenea, precipitaţii abundente şi a emis o alertă galbenă, o avertizare de nivel inferior, în timp ce meteorologii din Finlanda au declarat că ţara ar putea avea parte de furtuni puternice în cursul acestei săptămâni.

Preţurile energiei electrice au scăzut în întreaga regiune, care se bazează în mare măsură pe energia hidroelectrică pentru electricitate, deoarece rezervoarele au fost văzute umplându-se mai rapid decât în mod normal, iar contractele pentru următorul trimestru şi anul viitor au scăzut cu 11% şi, respectiv, 6%, la ora 1243 GMT.

Premierul Norvegiei, Jonas Gahr Stoere, a declarat că se aşteaptă ca fenomenele meteorologice extreme să devină mai frecvente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor