Sute de mii de oameni mărşăluiesc în Israel. Foşti şefi de securitate îl imploră pe Netanyahu să oprească revizuirea legislaţiei

În Israel, protestele împotriva reformei în Justiţie iau amploare, 22 iulie 2023
În Israel, protestele împotriva reformei în Justiţie iau amploare, 22 iulie 2023 (Youtube - screenshot)

Zeci de mii de protestatari au mărşăluit sâmbătă seara în Ierusalim şi sute de mii de israelieni au ieşit în stradă la Tel Aviv şi în alte oraşe, într-o ultimă demonstraţie de forţă menită să blocheze controversata revizuire judiciară a premierului Benjamin Netanyahu, informează AP.

Tot sâmbătă, peste 100 de foşti şefi ai securităţii israeliene au semnat o scrisoare prin care îl roagă pe premierul israelian să oprească legislaţia, iar mii de rezervişti militari suplimentari au declarat că nu se vor mai prezenta la datorie, în semn de protest faţă de acest plan.

Pe o căldură caniculară care a atins 33o Celsius, procesiunea spre Ierusalim a transformat intrarea principală a oraşului într-o mare de steaguri israeliene cu albastru şi alb, în timp ce manifestanţii au încheiat ultima etapă a unui traseu de patru zile, de 70 de kilometri, de la Tel Aviv la Parlamentul israelian.

Manifestanţii - al căror număr a crescut de la sute la mii pe măsură ce marşul înainta - au fost întâmpinaţi în Ierusalim de mulţimi de protestatari care îi aclamau, înainte de a-şi stabili tabăra în rânduri de corturi albe mici în faţa Knesset-ului (Parlamentul israelian), înainte de votul aşteptat de luni. Între timp, sute de mii de oameni au inundat străzile oraşului de coastă Tel Aviv, capitala culturală şi de afaceri a ţării, precum şi în Beersheba, Haifa şi Netanya.

Netanyahu şi aliaţii săi de extremă dreapta susţin că revizuirea este necesară pentru a limita ceea ce ei consideră a fi puterile excesive ale judecătorilor nealeşi. Însă criticii lor susţin că planul va distruge sistemul de control şi echilibru al ţării şi o va îndrepta spre un regim autoritar.

Preşedintele Joe Biden l-a îndemnat pe Netanyahu să oprească planul şi să caute un consens larg.

Revizuirea propusă a atras critici dure din partea liderilor din mediul de afaceri şi medical, iar un număr în creştere rapidă de rezervişti militari din unităţi cheie au declarat că nu se vor mai prezenta la datorie dacă planul va fi adoptat, stârnind îngrijorarea că interesele de securitate ale ţării ar putea fi ameninţate. Alţi 10.000 de rezervişti au anunţat că îşi suspendă serviciul sâmbătă seara, potrivit "Brothers in Arms", un grup de protest care reprezintă soldaţii pensionaţi.

Peste 100 de foşti şefi de top din domeniul securităţii, inclusiv comandanţi militari în retragere, comisari de poliţie şi şefi ai agenţiilor de informaţii s-au alăturat sâmbătă acestor apeluri, semnând o scrisoare adresată lui Netanyahu, în care îl acuză de compromiterea armatei israeliene şi îl îndeamnă să oprească legislaţia.

Printre semnatari se numără Ehud Barak, fost prim-ministru israelian, şi Moshe Yaalon, fost şef al armatei şi ministru al apărării. Ambii sunt rivali politici ai lui Netanyahu.

"Legislaţia zdrobeşte acele lucruri împărtăşite de societatea israeliană, dezbină poporul, dezintegrează IDF şi aplică lovituri fatale securităţii Israelului.

Procesul legislativ încalcă prevederile contractului social care a existat de 75 de ani între guvernul israelian şi mii de ofiţeri şi soldaţi de rezervă din ramurile terestre, aeriene, maritime şi de informaţii, care s-au oferit voluntar timp de mulţi ani în rezervă pentru a apăra statul democratic Israel, iar acum anunţă cu inima strânsă că îşi suspendă serviciul voluntar", au scris foştii oficiali.

Israel Katz, ministrul Energiei, membru al partidului Likud al lui Netanyahu, a declarat că proiectul de lege va fi adoptat luni, într-un fel sau altul.

"Reprezint cetăţeni care nu sunt pregătiţi să li se anuleze vocea din cauza ameninţărilor cu refuzul de a servi" sau de către cei care blochează aeroportul, autostrăzile şi gările, a declarat el pentru postul de televiziune Channel 12.

"Există o încercare clară aici de a folosi serviciul militar pentru a forţa guvernul să schimbe politica".

După şapte luni consecutive de demonstraţii, cele mai susţinute şi mai intense pe care le-a văzut vreodată ţara, mişcarea de protest de bază a atins un punct culminant.

Se aşteaptă ca parlamentul să voteze luni o măsură care ar limita puterile de supraveghere ale Curţii Supreme, împiedicând judecătorii să anuleze deciziile guvernului pe motiv că sunt "nerezonabile".

Susţinătorii afirmă că actualul standard de "rezonabilitate" conferă judecătorilor puteri excesive asupra deciziilor luate de oficialii aleşi. Criticii spun însă că eliminarea acestui standard, care este invocat doar în cazuri rare, ar permite guvernului să adopte decizii arbitrare, să facă numiri sau concedieri nepotrivite şi să deschidă uşa corupţiei.

Votul de luni ar marca primul act legislativ major care va fi aprobat.

Revizuirea prevede, de asemenea, şi alte schimbări radicale menite să limiteze puterile sistemului judiciar, de la limitarea capacităţii Curţii Supreme de a contesta deciziile parlamentare, până la schimbarea modului în care sunt selectaţi judecătorii.

Protestatarii, care alcătuiesc o mare parte a societăţii israeliene, consideră că revizuirea este o acaparare a puterii alimentată de diverse nemulţumiri personale şi politice ale lui Netanyahu, care este judecat pentru acuzaţii de corupţie, şi ale partenerilor săi, care doresc să intensifice controlul Israelului asupra Cisiordaniei ocupate şi să continue proiectul controversat de scutiri de la recrutare pentru bărbaţii ultraortodocşi.

Într-un discurs de joi, Netanyahu a insistat cu privire la revizuire şi a respins ca fiind absurde acuzaţiile potrivit cărora planul ar distruge bazele democratice ale Israelului.

"Aceasta este o încercare de a induce în eroare cu privire la ceva care nu are nicio bază în realitate", a menţionat el.

Alarmat de masa tot mai mare de rezervişti care refuză să servească, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a făcut presiuni pentru amânarea votului de luni, potrivit rapoartelor din presa israeliană. Nu era clar dacă şi alţii i se vor alătura.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe