Sute de morţi; trei elicoptere SUA şi unul al ONU - atacate în conflictele din Sudanul de Sud

Prizonieri sudanezi din cadrul Forţelor Armate, căzuţi prizonieri după mai multe zile de luptă, înn capitala Sudanului de Sud, Juba, 15 aprilie 2012
Prizonieri sudanezi din cadrul Forţelor Armate, căzuţi prizonieri după mai multe zile de luptă, înn capitala Sudanului de Sud, Juba, 15 aprilie 2012 (Waakhe Wudu / AFP / Getty Images)

Trei aparate de zbor militare ale Statelor Unite au fost ţinta focurilor de armă în regiunea izolată a Sudanului de Sud, sâmbătă, în timp ce încercau să evacueze cetăţenii americani din zona de conflict, conform oficialilor americani. Numărul victimelor din rândul populaţiei nu a fost încă confirmat însă sursele locale îl estimează ca fiind de ordinul sutelor, notează ABC News.

Aparatele de zbor militare trebuiau să aterizeze în Bor, capitala statului Jonglei şi scena celor mai cumplite violenţe ale naţiunii din ultimele săptămâni, atunci când au fost lovite. În timpul atacurilor din regiune patru membri ai serviciilor americane au fost răniţi iar cu o zi în urmă, un elicopter al Naţiunilor Unite a fost grav avariat. Sursele militare au spus că răniţii sunt în siguranţă.

Violenţele din regiunea oraşului Bor din Sudanul de Sud s-au amplificat în ultima săptămână de conflict. Trupele rebele sunt considerate a fi iniţiatorii conflictului ce a cuprins atât părţile civile locale, forţele americane cât şi diplomaţii ONU din regiune.

Un oficial sud sudanez a declarat că violenţele împotriva civililor au rezultat în ”cadavre împrăştiate prin tot oraşul.”

Conform precizărilor venite din partea unui oficial sud sudanez, care a insistat să-şi păstreze anonimatul, forţele americane nu l-au informat în prealabil pe comandantul regiunii Bor - generalul Peter Gadet, un dezertor din armata sud sudaneză - că vor intra în regiune, ceea ce ar fi putut să conducă la un atac. Sursele americane au menţionat că focurile de armă au venit din partea unor trupe necunoscute.

Purtătorul de cuvânt al Sudanului de Sud, Colonelul Philip Ague, a declarat că forţele guvernamentale nu controlează regiunea Bor, aşa că atacul asupra aparatelor de zbor americane ar trebui atribuite soldaţilor renegaţi.


Ambasada Statelor Unite din Juba a evacuat cel puţin 450 de americani şi alte naţionalităţi străine din Juba săptămâna trecută şi sperau să înceapă evacuarea şi în regiunea oraşului Bor.

Vineri, patru elicoptere ale Naţiunilor Unite au evacuat 40 de diplomaţi dintr-o bazată aflată în Yuai. Unul dintre elicoptere a fost atacat şi a fost forţat să aterizeze într-unul dintre statele Nilului de Sus. În timpul incidentului nu a fost înregistrată nicio victimă.


Ministrul sud sudanez al informaţiilor, Michael Makuei Lueth, a declarat că trupele de sol, susţinute de forţe aeriene, se luptă cu rebelii din Bor într-un efort de a recuceri capitala statului pe care au pierdut-o la începutul săptămânii.

”Sunt lupte în Bor, da, deoarece încă din dimineaţa acestei zile au continuat să atace populaţia civilă”, a spus Lueth, vorbind despre trupele renegate. ”Au ajuns atât de departe încât să nu respecte sediul Naţiunilor Unite.”

Luptele au luat amploare după ce rapoartele au arătat că rebelii trăgeau în civili la întâmplare.

Violenţele au fost provocate de conflictele dintre două grupări etnice locale. Preşedintele Sudanului de Sud, Salva Kiir, un etnic Dinka, îl consideră vinovat pentru acest nou război intern pe vice preşedintele ţării, Machar, un etnic Nuer.

Sudanul a fost rupt în două de un conflict civil ce a durat peste o decadă. Pacea a fost restabilită abia în 2005, iar în urma referendumului din 2011, Sudanul de Sud s-a despărţit de Nord, luând majoritatea ţiţeiului din regiune cu el.


Lueth îl consideră pe Machar ”liderul rebelilor”, spunând că forţele ce controlează oraşul Bor luptă în numele lui.

Un Grup Internaţional pentru Situaţii de Criză specializat pe Sudanul de Sud a transmis pentru Associated Press, vineri, că rebelii au preluat controlul asupra câtorva câmpuri de petrol, ceea ce poate conduce la conflicte în Sudan.


Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a transmis că violenţele din această săptămână pot afecta ţările vecine şi întreaga regiune.

Într-un discurs ţinut duminică în Manila, secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a îndemnat liderii Sudanului de Sud ”să facă tot ce le stă în putere pentru a se asigura că adepţii lor aud clar şi răspicat mesajul că perpetuarea violenţelor, etnice sau de alt fel, este complet inacceptabilă şi poate fi o ameninţare la viitorul ţării lor.”

Ambasadele americană, britanică, germană şi italiană au organizat zboruri de urgenţă pentru evacuarea mai multor conaţionali la începutul săptămânii.

La începutul săptămânii, Casa Albă a declarat că acest conflict nu se poate rezolva decât prin negocieri paşnice. Atât preşedintele Barack Obama, cât şi secretarul de stat John Kerry, au anunţat în repetate rânduri că ”orice efort de a prelua puterea prin forţa militară va rezulta în încetarea susţinerii din partea Statelor Unite şi a comunităţii internaţionale”.

Mai multe state din estul Africii au trimis, de asemenea, negociatori pentru a începe ”discuţii productive” cu preşedintele Kiir care a acceptat un ”dialog necondiţionat.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe