Sute de persoane în doliu au depus flori la reşedinţa din vremea copilăriei a fostului premier chinez Li Keqiang

Sute de persoane în doliu au depus flori la reşedinţa din copilărie a regretatului premier chinez Li Keqiang
Sute de persoane în doliu au depus flori la reşedinţa din copilărie a regretatului premier chinez Li Keqiang (Youtube - screenshot)
D.B.
30.10.2023

Sute de persoane în doliu s-au aliniat pe străzi şi au depus flori lângă reşedinţa din anii copilăriei a fostului premier chinez Li Keqiang, sâmbătă, la o zi după ce acesta a murit în urma unui atac de cord, potrivit AP.

Li s-a născut în Hefei, în provincia Anhui din estul Chinei, unde şi-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei şi a tinereţii. Oamenii au venit peste noapte la fosta reşedinţă a lui, de pe strada Hongxing nr. 80 cu buchete de crizanteme şi alte flori. Unii s-au înclinat în semn de respect, în timp ce alţii au plâns.

"Toată lumea este îndurerată", a declarat Fei Wenzhao, care a vizitat locul vineri seară. Ea a spus că florile aşezate se întindeau pe 100 de metri.

Drumul care duce la reşedinţă a fost închis circulaţiei sâmbătă după-amiază pentru a permite oamenilor să îşi prezinte omagiile. Coada se întindea pe sute de metri.

Li, în vârstă de 68 de ani, a fost, timp de un deceniu, oficialul economic de cel mai înalt rang al Chinei, ajutând la gestionarea celei de-a doua mari economii a lumii prin provocări precum creşterea tensiunilor politice, economice şi militare cu Statele Unite şi pandemia COVID-19.

Economist, vorbitor de limba engleză, Li Keqiang provenea dintr-o generaţie de politicieni care au fost instruiţi într-o perioadă de mai mare deschidere faţă de ideile liberale occidentale. Introdus în politică în timpul haoticei Revoluţii Culturale din 1966-1976, el a reuşit să intre la prestigioasa Universitate din Pekin, unde a studiat dreptul şi economia, mai degrabă pe baza meritelor sale decât prin intermediul conexiunilor politice.

În urmă cu un deceniu, el era considerat succesorul preferat al fostului lider al Partidului Comunist Hu Jintao la preşedinţie. Dar nevoia de a echilibra facţiunile din partid a determinat conducerea să îl aleagă pe Xi Jinping, fiul unui fost vicepremier şi senior al partidului, drept candidat de consens.

Cei doi nu au format niciodată ceva asemănător cu parteneriatul care a caracterizat relaţia lui Hu cu premierul său, Wen Jiabao - sau a lui Mao Zedong cu redutabilul Zhou Enlai -, deşi Li şi Xi nu au fost niciodată în dezacord deschis în privinţa aspectelor fundamentale.

În octombrie anul trecut, Li Keqiang a fost eliminat din Comitetul permanent în cadrul unui congres al partidului, în ciuda faptului că era cu mai mult de doi ani sub vârsta informală de pensionare de 70 de ani.

El a demisionat în martie şi a fost succedat de Li Qiang, un apropiat al lui Xi din perioada în care acesta se afla în guvernul provincial.

Plecarea sa a marcat o îndepărtare de tehnocraţii calificaţi care au ajutat la conducerea economiei chineze în favoarea unor oficiali cunoscuţi în principal pentru loialitatea lor incontestabilă faţă de Xi Jinping.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor