Tabăra lui Navalnîi vrea să îngreuneze calea lui Putin spre un nou mandat. Ce strategie a ales

Alexei Navalnîi
Alexei Navalnîi (Youtube - captură ecran)
Andrei Popescu
10.12.2023

Cu mâinile pe toate pârghiile puterii în Rusia, Vladimir Putin pare imbatabil în alegerile prezidenţiale, dar activiştii opoziţiei simt o şansă de a arăta că este vulnerabil.

Putin şi-a declarat vineri candidatura pentru un nou mandat de şase ani şi nu există niciun rival serios care să îl conteste, în condiţiile în care liderul opoziţiei, Alexei Navalnîi, se confruntă în total cu peste 30 de ani închisoare, iar alţi critici sunt, de asemenea, aflaţi în spatele gratiilor sau în exil.

În condiţiile în care Kremlinul controlează în totalitate mass-media de stat şi poate decide cine poate şi cine nu poate candida, tabăra lui Navalnîi afirmă că acestea nu sunt alegeri reale. Dar vede perioada de campanie de 100 de zile ca pe o oportunitate rară de a-i atrage pe ruşi într-o conversaţie politică şi de a-i convinge că războiul din Ucraina şi tensiunile economice pe care le-a adus sunt probleme create de Putin.

"Bineînţeles că este imposibil să îl învingi pe Putin în 'alegeri'", a declarat pentru Reuters Leonid Volkov, consilier de top al lui Navalnîi. "Scopul campaniei noastre este de a schimba agenda politică din Rusia".

Kremlinul susţine că Putin va câştiga un nou mandat de şase ani deoarece are un sprijin covârşitor în întreaga societate rusă, cu cote de aproximativ 80% în sondajele de opinie.

Până în prezent, doar trei persoane şi-au declarat intenţia de a candida împotriva sa. Două dintre ele sunt personaje de profil scăzut, Boris Nadejdin şi Ekaterina Duntsova, care ar putea avea dificultăţi în a strânge cele 300.000 de semnături necesare pentru a-şi susţine candidatura. Cel de-al treilea, naţionalistul Igor Ghirkin se află în închisoare în aşteptarea procesului, fiind acuzat de incitare la activităţi extremiste.

Alţi posibili candidaţi care încă nu şi-au declarat candidatura sunt liderul comunist Ghennadi Ziuganov şi liberalul Grigori Iavlinski, ambii veterani politici şi perdanţi în serie în alegeri.

"NotPutin"

În condiţiile în care linia de start este încă neclară, tabăra Navalnîi şi-a lansat campania îndemnându-i pur şi simplu pe ruşi să voteze împotriva actualului preşedinte.

"Nu avem propriul nostru candidat. Am avut un candidat, Navalnîi, iar ei au refuzat să-l înregistreze, au încercat să-l ucidă şi l-au băgat în închisoare. Acum avem, ca să spunem aşa, un candidat colectiv 'împotriva lui Putin'", a declarat Liubov Sobol, o importantă aliată a lui Navalnîi care, la fel ca Volkov, se află pe o listă oficială de "terorişti şi extremişti" şi este acum stabilită în afara Rusiei.

Susţinătorii lui Navalnîi îl prezintă pe acesta ca pe o versiune rusă a lui Nelson Mandela din Africa de Sud, care într-o zi va fi eliberat din închisoare pentru a conduce ţara.

Autorităţile ruse îi consideră pe Navalnîi şi pe susţinătorii săi drept extremişti care au legături cu agenţiile de informaţii occidentale care încearcă să destabilizeze Rusia. De altfel, Putin a avertizat Occidentul că orice ingerinţă în interiorul Rusiei va fi considerată un act de agresiune.

Opoziţia rusă caută voluntari din rândul sutelor de mii de persoane care au fugit din Rusia de la începutul războiului şi le cere să sune alegătorii - în mod ideal, fiecare câte 100 de persoane, a declarat Sobol într-un interviu telefonic.

Mulţi oameni ar fi speriaţi şi ar pune telefonul jos, dar alţii ar putea fi convinşi să vorbească, a menţionat ea.

Pe site-ul său NePutin (NotPutin).org, echipa Navalnîi face apel, de asemenea, la voluntari pentru a răspândi videoclipuri şi mesaje de campanie online, precum şi pentru a lipi pliante şi a desena graffiti pe străzi - ceea ce Sobol a descris drept tactici "partizane".

"Sarcina lui Putin este de a se asigura că aceste alegeri se desfăşoară cât mai uşor şi mai calm posibil, fără a crea tensiuni. Sarcina noastră este opusă", a adăugat ea.

La câteva ore după ce Parlamentul rus a anunţat joi alegerile din 17 martie 2024, tabăra Navalnîi a făcut primul pas din campania sa. Mai exact, a postat pe reţelele de socializare fotografii ale unor panouri uriaşe albastre pe care le-a amplasat în marile oraşe, cu o urare de Anul Nou cu aspect inocent adresată ruşilor. Dedesubt era un cod QR care ducea către site-ul NotPutin.

Trucul a arătat ingeniozitatea echipei de experţi hi-tech a lui Navalnîi. Dar impactul a fost de scurtă durată, din cauză că autorităţile au demontat panourile publicitare şi au blocat accesul la site.

Puncte de tensiune

Opoziţia s-a străduit în trecut să prezinte un front unit între tabăra Navalnîi şi alţi opozanţi proeminenţi ai lui Putin, cum ar fi fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski şi fostul campion mondial de şah Garry Kasparov.

Din afara Rusiei, toţi aceştia se confruntă cu o sarcină uriaşă de a mobiliza oamenii într-o ţară în care aproape 20.000 de persoane au fost reţinute de la invazia Rusiei din 2022, în februarie, pentru că au protestat împotriva războiului din Ucraina.

Sobol a declarat că sondajele de opinie ale opoziţiei au arătat că mulţi oameni sunt nemulţumiţi de Putin, dar se tem să se exprime.

În plus, ea a menţionat că tocmai gradul de represiune din Rusia arată că autorităţile sunt îngrijorate.

"Putin se află într-o poziţie vulnerabilă. Noi, din partea opoziţiei, trebuie să creăm mai multe puncte de tensiune pentru el", a continuat ea.

"Trebuie să-i creăm probleme lui şi regimului său şi să facem agitaţie, să facem contra-propagandă şi să spunem adevărul".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor