Tânără israeliană omorâtă prin înjunghiere la o paradă Gay Pride

Yishai Schlissel este imobilizat de forţele de ordine după ce a atacat 6 persoane în timpul unei parade Gay Pride în Ierusalim, 30 iulie 2015.
Yishai Schlissel este imobilizat de forţele de ordine după ce a atacat 6 persoane în timpul unei parade Gay Pride în Ierusalim, 30 iulie 2015. (Captură Foto)

O tânără israeliană a murit duminică în urma unor răni provocate de cuţit, după ce un bărbat ultra-ortodox a atacat-o în timpul unei parade Gay Pride în Ierusalim în urmă cu 4 zile, a declarat poliţia, conform Reuters.

Liceeanca Shira Banki, în vârstă de16 ani, a fost una dintre cele 6 persoane rănite în atac. Moartea ei a evidenţiat diviziuni sociale profunde existente în oraş între ortodocşi şi evreii seculari.

Suspectul, Yishai Schlissel, a fost arestat la faţa locului. Poliţia a fost puternic criticată pentru că nu l-a ţinut sub monitorizare, în condiţiile în care bărbatul fusese eliberat din închisoare cu doar trei săptămâni în urmă, după ce a fost întemniţat pentru înjunghierea a 3 persoane la acelaşi eveniment în 2005.

“Nu vom permite acestui criminal să provoace valorile de bază pe care este construită societatea israeliană”, a susţinut premierul Benjamin Netanyahu într-o declaraţie, după ce şi-a exprimat condoleanţele pentru familia victimei.

“Respingem orice încercare de a impune ura sau violenţa în rândul nostru şi îl vom aduce pe criminal în faţa justiţiei”, se mai susţine în declaraţie. “Shira a fost ucisă deoarece a susţinut cu vitejie principiul că toată lumea are dreptul să îşi trăiască viaţa cu respect şi în siguranţă.”

Parada anuală din Ierusalim, care a atras aproximativ 5.000 de persoane în acest an, a fost de mult timp un punct de tensiune între majoritatea seculară predominantă a Israelului şi minoritatea evreiască ultra-ortodoxă, care se opune afişării publice a homosexualităţii.

Acelaşi eveniment se desfăşoară în general paşnic în fiecare an în Tel Aviv, în condiţiile în care evrei seculari deţin un control mai mare asupra a ceea ce este considerat centrul de afaceri şi de divertisment al ţării.

Înjunghierile au şocat Israelul şi au atras condamnări din partea spectrului politic. Preşedintele israelian Reuven Rivlin a avertizat că “trebuie să fim clari [asupra faptului] că o lipsă a toleranţei ne va conduce la dezastru.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe