Teatru polonez la Festivalul de la Sibiu

Teatrul polonez la Festivalul de la Sibiu
Teatrul polonez la Festivalul de la Sibiu (Mariusz Cieszewski/polska.pl)

Tradiţia şi actualitatea avangardei teatrale poloneze şi investiţiile în cultură: acestea sunt temele principale ale participării poloneze la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, sprijinite de către Institutul Polonez. Cei prezenţi la cel mai prestigios eveniment teatral din România vor putea vedea trei spectacole ale unor autori polonezi, două expoziţii şi vor putea lua parte la conferinţa şi atelierele care vor avea loc pe tema obţinerii de fonduri europene pentru domeniul culturii.

Primele reprezentaţii ale artiştilor polonezi vor putea fi vizionate încă de la începutul festivalului, pe data de 10 şi 11 iunie, atunci când Teatrul ZAR, care funcţionează în cadrul Institutului Jerzy Grotowski, va prezenta spectacolul „Armine, Sister...” – bazat pe un cântec arhaic care descrie istoria genocidului armean şi misterul care învăluie această tragedie.

Grupul internaţional „The Third Arrangement”, în a cărui componenţă se află şi artişti polonezi, va prezenta spectacolul „Pages from the book of...” inspirat din proza şi desenele lui Bruno Schulz, în regia Teresei şi a lui Andrzej Wełmiński, foşti actori ai Teatrului Cricot2 condus de Tadeusz Kantor, faimosul regizor şi reformator al teatrului polonez. Spectacolul oniric şi poetic este bazat pe estetica şi mijloacele folosite în teatrul lui Kantor, ai cărui studenţi şi prieteni au fost cuplul Wełmiński. Ambele spectacole vor fi prezentate de două ori în cadrul festivalului.

De luni, 13 iunie, oaspeţii festivalului vor putea vizita expoziţia „Oare o idee nouă?” formată din desene realizate de Tadeusz Kantor selectate din colecţia Teresei şi a lui Andrzej Wełmiński şi fotografii ale lui Andrzej Wełmiński împreună cu păpuşile şi obiectele folosite în spectacolul „Clasa moartă”. Acestea vor fi prezentate în spaţiul expoziţional din cadrul Redal Expo (str. J. S. Bach 4), deci foaierul BRD Scena 9

La hotelul Ibis, în cadrul expoziţiei „Polska. Architecture” vor fi prezentate cele mai interesante clădiri construite în Polonia în ultimii 25 de ani. În mare parte acestea sunt obiective create special pentru instituţii de cultură, finanţate din fonduri europene. Expoziţia prezintă 20 de clădiri noi, sau recent revitalizate, fotografiate de unii dintre cei mai buni fotografi polonezi de arhitectură.

O tematică conexă va avea şi conferinţa „Construim cultura. Cum să-ţi schimbi comunitatea cu bani europeni. Ingredientele succesului polonez” care se va desfăşura pe data de 15 iunie în cadrul Sibiu Performance Art Market. Natalia Zarzecka, directorul Cricotecii şi Magdalena Hajdysz, PR al Teatrului Shakespeare din Gdansk vor împărtăşi participanţilor experienţa instituţiilor pe care le reprezintă în legătură cu crearea şi construcţia noilor clădiri în care se află sediile acestora. În partea a doua a evenimentului vor avea loc ateliere pe tema realizării şi finanţării de proiecte culturale internaţionale, care se adresează managerilor instituţiilor de cultură din România. Atelierele vor fi susţinute de Agata Etmanowicz, care a sprijinit cu succes numeroase instituţii poloneze de cultură în obţinerea de fonduri europene.

Cricoteca, Teatrul polonez la Festivalul de Teatru de la Sibiu
Cricoteca, Teatrul polonez la Festivalul de Teatru de la Sibiu (Mariusz Cieszewski/polska.pl)

În cadrul „sezonului polonez” de la Sibiu va fi prezentat de asemenea spectacolul de dans „Iluminacje”, inspirat de istoria relaţiei tumultoase dintre Stanisław şi Dagny Przybyszewski. Performance-ul în regia lui Liwia Bargieł şi în interpretarea studenţilor Academiei Teatrale din Varşovia va putea fi vizionat în sala CAVAS, pe data de 15 iunie

În cadrul Sibiu Fringe, festivalul teatrelor independente, care se desfăşoară concomitent cu Festivalul Internaţional de Teatru, două tinere artiste poloneze, Patrycja Terciak şi Katarzyna Skręt vor prezenta performance-ul „From Bucharest”. Instalaţia lor performativă, prezentată pe data de 18 şi 19 iunie la casa veche de pe strada Turnului nr. 7, abordează modul în care se percep reciproc românii şi polonezii, analizează memoria istorică a românilor în legătură cu Polonia şi, de asemenea, fascinaţia polonezilor în ceea ce priveşte România.

Institutul Polonez din Bucureşti co-finanţează participarea artiştilor şi experţilor polonezi la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Program detaliat şi bilete: http://www.sibfest.ro/evenimente-2016

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură