Temnicerul condamnat al Khmerilor Roşii va depune mărturie împotriva foştilor superiori

O femeie din Cambogia priveşte la portretele victimelor regimului maoist al Khmerilor Roşii la muzeul genocidului - Tuol Sleng - în Phnom Penh, 17 noiembrie 2011
O femeie din Cambogia priveşte la portretele victimelor regimului maoist al Khmerilor Roşii la muzeul genocidului - Tuol Sleng - în Phnom Penh, 17 noiembrie 2011 (Tang Chhin Sothy / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
20.03.2012

Fostul temnicer şef al Khmerilor Roşii din Cambodgia a depus mărturie la tribunal în legătură cu crimele de război pentru care sunt judecaţi liderii fostului regim. Kaing Guek Eav, cunoscut sub numele de Duch, este singura persoană condamnată până în prezent de tribunalul pentru crime săvârşite în timpul erei Khmerilor Roşii - sprijinit de Organizaţia Naţiunilor Unite. Acum este de aşteptat ca el să furnizeze o mărturie esenţială împotriva superiorilor săi.

În timpul interogatoriului de luni, Duch a afirmat că a fost şeful unei închisori într-o perioadă de început a Khmerilor Roşii numită M-13. Duch a declarat prin intermediul unui interpret că, chiar înainte ca Khmerii Roşii să fi venit la putere în 1975, regimul a folosit acest centru pentru a interoga, tortura şi ucide.

"Oricine se infiltra în zona eliberată putea fi perceput ca duşman şi trebuia distrus în consecinţă", a spus el.

Duch a declarat că unul dintre superiorii săi imediaţi l-a instruit cum să interogheze deţinuţii: cum să îi torturez folosind cabluri electrice, picătura chinezească şi tehnici de sufocare.

"Iar modul care îi plăcea cel mai mult era să folosească o pungă de plastic pentru a acoperi capetele acestor oameni. El a spus, "Tovarăşe trebuie să te uiţi la gât şi să vezi dacă acesta se scutură" - pulsul gâtului. Dacă vibra cu putere, persoanele erau considerate spioni", a declarat Duch.

Acestea au fost şi tehnicile pe care Duch le-a predat subordonaţilor săi şi pe care le-a folosit ulterior în S-21, centrul de tortură cel mai notoriu din Phnom Penh. Duch a fost condamnat pentru moartea a peste 12.000 de oameni care au fost închişi în închisoarea condusă de el.

Asta îl transformă într-un martor important în procesul actual al celor trei lideri principali ai Khmerilor Roşii, care au minimizat în mare măsură propriile lor roluri de conducere în mărturia precedentă.

Clair Duffy este un observator al procesului de la Iniţiativa Juridică pentru o Societate Deschisă.

"Oamenii, despre care se presupune că sunt inima acestor tipuri de evenimente, vor face tot ce pot pentru a minimiza rolul lor sau nivelul lor de autoritate. Despre alte persoane care au cunoscut situaţiile, cum a fost Duch, se va spune că au fost singurii care au ştiut ce se întâmplă la acel nivel de conducere", a spus Duffy.

Cu toate acestea, în afara instanţei, tribunalul continuă să se confrunte cu turbulenţe. Luni, co-judecătorul internaţional de instrucţie al tribunalului şi-a dat demisia, deplângând ceea ce el a numit o "situaţie disfuncţională" în cadrul instanţei. Predecesorul său extrem de criticat a demisionat doar cu câteva luni în urmă, citând o percepţie dominantă de intervenţie a guvernului.

Din închisoarea S21 au scăpat vii un număr infim de persoane, în momentul n care Cambogia a fost eliberată de armata vietnameză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor