Tenebrosul premier al Chinei revine la rampă. Reapariţia lui poate marca schimbări profunde

Li Keqiang, fostul premier al Chinei
Li Keqiang, fostul premier al Chinei (JULIEN WARNAND/AFP/Getty Images)
Ana Ion
01.06.2022

Numărul doi în China, premierul Li Keqiang, a stat preponderent în umbră în cea mai mare parte a mandatului său. Acum situaţia pare să se schimbe, iar apariţia sa în prim planul scenei ar putea semnala schisme politice mai profunde.

Săptămâna trecută, premierul chinez Li Keqiang a îndemnat 100.000 de oficiali guvernamentali locali să ia imediat măsuri pentru a "stabiliza" situaţia din China, pe fondul supărării şi furiei provocate de consecinţele angajamentului său de a avea "zero COVID".

Potrivit Xinhua, agenţia de ştiri de stat chineză, vorbind prin legătură video la o reuniune executivă a Consiliului de Stat, Li a declarat că economia Chinei se confruntă cu o provocare şi mai mare decât la începutul pandemiei, în 2020, când ocuparea forţei de muncă, producţia industrială şi consumul s-au prăbuşit, relatează Al Jazeera.

A fost un apel extraordinar din partea premierului, un economist de formaţie care şi-a petrecut o mare parte din cele două mandate pe tuşă, în ciuda faptului că deţine a doua cea mai puternică funcţie din China.

În mediul online, întâlnirea a fost comparată de unii cu un summit din 1962, când oficialii Partidului Comunist au recunoscut eşecul Marelui Salt Înainte, o campanie dezastruoasă de modernizare a economiei chineze care a dus la o foamete brutală, potrivit China Media Project.

În timp ce întâlnirea spune multe despre neliniştile din cadrul Partidului Comunist Chinez cu privire la viitorul economic al ţării, reapariţia lui Li în lumina reflectoarelor poate indica, de asemenea, îngrijorări cu privire la viitorul sistemului politic chinez.

Văzut cândva ca un potenţial candidat la preşedinţie din partea facţiunii fostului preşedinte Hu Jintao, Li a fost în mare parte marginalizat ca premier de la preluarea mandatului în urmă cu aproape un deceniu.

Recent, i s-a încredinţat responsabilitatea de a superviza răspunsul Chinei la pandemie, însă controversata politică "zero COVID" este creditată preşedintelui Xi Jinping, care nu pare dispus să accepte altceva în afară de o victorie totală asupra virusului.

Cu toate acestea, politica "Zero COVID" l-a pus pe Xi în dificultate politică.

Strategia lui a ţinut zeci de milioane de oameni sub o formă sau alta de izolare - unele de-a dreptul dramatice - de la începutul anului şi, de asemenea, a sugrumat unele dintre cele mai importante industrii chinezeşti, inclusiv industria prelucrătoare.

Shanghai, cel mai important oraş economic al Chinei şi unde locuiesc multe dintre elitele ţării, abia acum iese din blocajul început la sfârşitul lunii martie.

Beijingul pare să fie sub izolare doar cu numele.

Potrivit analiştilor, forumul recent al lui Li şi reapariţia sa ar putea semnala, de asemenea, şi alte probleme în joc dincolo de economie.

Eşaloanele superioare ale Partidului Comunist Chinez sunt cunoscute ca fiind opace, dar evenimentele bine mediatizate şi semnalele subtile din ziarul de stat People's Daily pot oferi o fereastră către gândirea partidului.

Cu toate acestea, semnalele recente au fost derutante pentru analişti precum David Bandurski, co-director al China Media Project. După ce a fost slăvit în mass-media timp de mai multe luni, mai nou, preşedintele Xi a fost absent de pe prima pagină a ziarului People's Daily de cinci ori în luna mai - puţin sub pragul neoficial care indică faptul că s-ar putea să se întâmple ceva, a declarat Bandurski.

Însă Li a fost puţin mai vizibil, deoarece mass-media de stat a distribuit pe reţelele de socializare o transcriere a summitului său economic, intensificând şi mai mult speculaţiile.

"De la sfârşitul lunii aprilie până în mai, corespunzător noilor întrebări privind gestionarea COVID în Shanghai şi presiunilor asupra economiei, semnalele au fost într-o oarecare măsură mixte. Nu a mai fost tot timpul numai Xi", a declarat Bandurski pentru Al Jazeera prin e-mail.

"Acest lucru a dus la speculaţii că probabil Xi se confruntă cu tensiuni potrivnice în interiorul partidului în legătură cu modul în care a gestionat criza şi că aceasta ar putea fi o oportunitate pentru Li, care ar putea avea idei foarte diferite despre direcţia în care trebuie să meargă economia."

Bandurski a declarat că strategia internă a Partidului ar putea deveni mai clară în iunie şi iulie, înaintea celui de-al 20-lea Congres Naţional al Partidului, unde se aşteaptă ca Xi să încerce să obţină al treilea mandat fără precedent în funcţie, după ce a deschis calea din punct de vedere constituţional în 2018. Deocamdată, a spus el, este la fel de probabil să se aştepte ca mass-media să îl glorifice pe Xi, dar şi să proiecteze un mesaj mai ambivalent din partea Partidului.

Lupte politice interne

Adam Ni, cofondatorul buletinului informativ China Neican, a declarat, de asemenea, că reapariţia bruscă a lui Li în lumina reflectoarelor ar sugera că unele facţiuni din cadrul conducerii Chinei sunt preocupate de cel de-al treilea mandat al lui Xi şi de impactul politicii sale de zero COVID.

"Atât în interiorul Partidului, cât şi în afara acestuia, oamenii sunt neliniştiţi de centralizarea puterii în jurul lui Xi", a declarat Ni pentru Al Jazeera. "Cred că putem intui proeminenţa tot mai mare a lui Li în acest context. Cred că sunt mai mulţi oameni care încearcă să-şi semnaleze anxietatea faţă de centralizarea puterii în mâinile Xi Jinping şi faţă de ce ar putea urma în viitor, susţinându-l într-un fel pe Li Keqiang."

Cu toate acestea, Ni a spus că ar fi o greşeală să credem că Li este acum capabil să îl contrabalanseze pe Xi, care şi-a petrecut primele două mandate acumulând putere personală în detrimentul premierului său.

Pentru Li, reapariţia în lumina reflectoarelor ar putea, de asemenea, să îi confere o mai mare longevitate carierei sale politice.

"Întotdeauna a fost ipoteza noastră de bază că Li Keqiang va rămâne într-o anumită funcţie după cel de-al 20-lea Congres al Partidului - cel mai probabil ca şef al legislativului", a declarat Trey McArver, partener la Trivium China, un start-up de politică externă.

"Cred că recentele critici la adresa lui Xi şi a modului în care acesta a gestionat economia întăresc situaţia lui Li şi fac mai probabilă rămânerea lui în funcţie. În prezent, evaluăm că are 67,2 la sută şanse să facă acest lucru." "Cred că Xi face probabil o retragere tactică în domeniul economic, lăsându-l pe Li să îşi asume problemele economice. Dacă lucrurile merg prost, atunci premierul este de vină, iar dacă merg bine, atunci este în avantajul lui Xi, iar acest lucru uşurează o parte din presiunea internă", a declarat Ni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor