Tenorul Andrea Bocelli, pe lista artiştilor care vor concerta la Festivalul Italian 2013

Ana Petrescu
10.05.2013

Celebrul tenor italian Andrea Bocelli va concerta în premieră în Bucureşti, pe data de 25 mai 2013, începând cu ora 20.00, la Romexpo. Maestrul Bocelli va fi însoţit de invitatele sale speciale, sopranele ce formează grupul DIV4S. Concertul este doar unul dintre evenimentele ce se înscrie pe lista manifestaţiilor culturale ce se vor desfăşura în cadrul celei de-a cincea ediţii a Festivalului Italian din Capitală.

O serie de detalii despre Festivalul Italian 2013 care va avea loc în intervalul 11 mai – 30 iunie la Bucureşti şi Cluj, au fost anunţate, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută de ambasadorul Italiei la Bucureşti, Diego Brasoli.

“Doresc să identific totuşi unele părţi importante, în special cultura, cu o referire deosebită la muzică. Avem nu numai artişti italieni, dar şi artişti români şi cred că acest lucru este unul din cele mai semnificative. Tot în cadrul acestei colaborări culturale consider că avem o colaborare foarte importantă cu Editura Humanitas în ceea ce priveşte publicarea unei culegeri de cărţi italiene. Evident vorbim şi de modă şi de design-ul interior. Avem 111 puncte de vânzare care au aderat la această iniţiativă a noastră şi consider că acest lucru este unul dintre cele mai importante. Evident că de-a lungul anilor oferta Festivalului Italian a crescut şi practic asta înseamnă implicit şi faptul că avem mai mulţi vizitatori. Sper ca anul acesta să ajungem la un adevărat record”, a declarat ambasadorul Diego Brasoli, într-un interviu acordat Epoch Times.

Festivalul Italian este şi un prilej de a celebra Italia cu ocazia zilei de 2 iunie, când se sărbătoreşte Ziua Republicii Italiene. Organizat de Ambasada Italiei la Bucureşti, în colaborare cu ICE-Agenţia pentru Promovarea în străinătate şi internaţionalizarea societăţilor italiene şi cu Institutul Italian de Cultură din Bucureşti, Festivalul Italian 2013 va avea o paletă largă de iniţiative culturale şi promoţionale reunite sub marca specială a excelenţei italiene, din care nu vor lipsi întâlnirile dedicate aprofundării academice.

Ce alte evenimente muzicale vor avea loc la Festivalul Italian 2013

Printre evenimentele ce se vor desfăşura în cadrul festivalului se numără şi concertul faimosul violoncelist Alexandru Tomescu, „Bach to basics”. Artistul român care s-a afirmat la nivel internaţional ca unul dintre interpreţii geniali ai lui Paganini, ale cărui 24 de Capricii le-a înregistrat de curând, va cânta la un Stradivarius preţios din 1702. Concertul pe care îl va susţine Alexandru Tomescu va avea loc pe 29 mai, la Catedrala Sf. Iosif, de la ora 20.00, iar intrarea va fi liberă.

De asemenea, Ambasada Italiei a colaborat pentru acest festival şi cu Opera Naţională Bucureşti, care prin spectacolul de operă “Nabucco” de Giuseppe Verdi, ce va avea loc la Sala Mare a instituţiei, pe 26 mai, de la ora 19.00, va comemora 200 de ani de la naşterea marelui compozitor.

Lui Verdi îi este dedicat şi premiul special “Italia Prize – Special Award for the best performance of an Aria by Giuseppe Verdi”, oferit de ambasada Italiei în România unui tânăr promiţător interpret al stilului bel canto, în cadrul importantei competiţii internaţional pe care Opera o organizează în zilele de 16-17 iunie.

De asemenea, Ambasada Italiei patronează două concerte Opus 5, Sonata pentru vioară şi contrabas sau clavecin la Palatul Brâncoveanu de la Mogoşoaia pe 11 şi 12 mai, începând cu ora 17.00, dedicate celebrării a 300 de ani de la moartea marelui compozitor Arcangelo Corelli.

Evenimentele literare de la Festivalul Italian

În timpul celei de-a cincea ediţie a Festivalului Italian îşi vor găsi locul şi literatura şi cercetarea academică. Astfel, datorită colaborării cu Editura Humanitas, care publică beneficiind şi de contribuţia Ministerului o culegere de opera italiene traduse în limba română, la data de 22 mai, de la ora 18.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu va fi prezentat volumul de “Poezii” al lui Sandro Penna în ediţie bilingvă, sub îngrijirea profesoarei Smaranda Bratu Elian. Intrarea la eveniment este liberă.

În plus, pe 29 iulie, profesorul Francesco Guida, în colaborare cu Centrul Italo-Român de studii istorice (CeRISS), al cărui director este, va organiza un seminar de aprofundare istorică intitulat “Italia şi România între secolele XIX şi XX: relaţii, convergenţe, contraste”, la care vor participa profesori universitari iluştri din ambele ţări.

Din programul festivalului nu lipsesc nici spectacolele care reamintesc de originile populare. Prin urmare pe data de 13 iunie aruncătorii de steaguri din Cori vor fi prezenţi în Centrul Istoric din Bucureşti care vor încânta publicul cu calităţile lor acrobatice, mai înainte de a participa la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Festivalul aduce şi Săptămânile dedicate restaurantelor, modei şi design-ului interior

În perioada 31 mai – 6 iunie vor fi organizate, în cadrul ediţiei din acest an a Festivalului Italian, Săptămânile dedicate restaurantelor, modei şi design-ului interior în timpul cărora se va putea experimenta direct calitatea bunătăţurilor culinare italiene într-o reţea amplă de restaurante şi supermagazine, în timp ce moda şi design-ul interior italian vor prezenta ce au mai bun din “Made in Italy” şi din design la preţuri promoţionale în magazine care au aderat la iniţiativă.

În intervalul 30 mai – 12 iunie “Metro Cash&Carry România” va organiza cea de-a treia ediţie a evenimentului “Gustul Italiei”, campanie promoţională a produselor alimentare italiene. Şi la benzinăriile Eni din România, în iunie, se va desfăşura o promoţie similară de produse cu preţuri reduse.

Un spaţiu special va fi dedicate minunăţiilor enogastronomice şi din sectorul agroturistic al Regiunii Toscana, mai ales din unele localităţi ale zonei Chianti, faimoasă pentru patrimoniul său artistic şi frumuseţile sale naturale. Astfel, la hotelul Hilton operatorii economici îi vor putea întâlni pe producătorii toscani prezenţi la Bucureşti în ziua de 29 mai.

Doritorii vor putea participa la o cină festivă sub egida “Academiei Italiene a Bucătăriei”, dedicată bucatelor tradiţionale din Toscana, la restaurantul Roberto’s din cadrul hotelului menţionat, pe 31 mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor