Tiraspolul cere protecţia Federaţiei Ruse. O rezoluţie în acest sens a fost votată la aşa-numitul "Congres din stânga Nistrului"

Aşa-numitul „congresl al deputaţilor de toate nivelele” din stânga Nistrului
Aşa-numitul „congresl al deputaţilor de toate nivelele” din stânga Nistrului (novostipmr.com)
Maria Maevschi
28.02.2024

Acuzând autorităţile de la Chişinău că ar susţine un „genocid împotriva Transnistriei”, liderul republicii separatiste din stânga Nistrului, Vadim Krasnoselski, a declarat în timpul aşa-numitului „Congres al deputaţilor de toate nivelele”, că „vocea transnistrenilor trebuie auzită”, solicitând în acelaşi timp Federaţiei Ruse protejarea în faţa presiunii tot mai mari din partea Chişinăului.

„Trebuie să vorbim despre libertăţile noastre, drepturile noastre, activitatea noastră economică liberă, procesul de negociere şi, în cele din urmă, despre pacea pe pământul transnistrean”, a declarat Vadim Krasnoselski, omiţând faptul că tocmai datorită eforturilor autorităţilor de la Chişinău, Transnistria – stat nerecunoscut internaţional – face exporturi în Uniunea Europeană.

Mai mult decât atât, aşa-numitul preşedinte al regiunii transnistrene acuză oficialii de la Chişinău că ar minţi atunci când afirmă că „Moldova achită pensii, beneficii şi salarii transnistrenilor”. De fapt Republica Moldova achită pensii, salarii şi alte beneficii pentru locuitorii din stânga Nistrului care deţin cetăţenia Republicii Moldova, aceştia constituind majoritatea.

„Trebuie să vorbim despre libertăţile noastre, drepturile noastre, activitatea noastră economică liberă, procesul de negociere şi, în cele din urmă, despre pacea pe pământul transnistrean. Urmăm trei principii principale în dezvoltarea Transnistriei: stabilitatea politică, libertate economică şi justiţia socială, care stau la baza ideii noastre de stat. Ideea noastră de stat este recunoaşterea independenţei republicii moldoveneşti nistrene la nivel internaţional”, a adăugat Krasnoselski, potrivit novostipmr.com.

Totodată, le finele celui de-al VII-lea aşa-numit „Congres al deputaţilor poporului de toate nivelele”, a fost votată o rezoluţie, cu şapte solicitări:

1. Ne adresăm Consiliului Federaţiei Ruse şi a Dumei de Stat cu solicitarea implementării măsurilor de protejare a Transnistriei în faţa presiunii tot mai mari din partea Republicii Moldova. În Transnistria locuiesc peste 220 de mii de cetăţeni ruşi. Rusia participă la misiunea de menţinere a păcii de pe Nistru şi reprezintă un garant şi mediator în procesul de negociere.

2. Ne adresăm Secretarului General al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) solicitând să fie luate în considerare drepturile inalienabile ale poporului transnistrean, garantate de normele internaţionale, pentru stoparea încălcării de către Moldova vecină a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor din Transnistria şi pentru a preveni provocările care conduc la o escaladare a tensiunii.

3. Ne adresăm participanţilor la procesul de negociere internaţională în formatul „5+2”.

4. Ne adresăm Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa cu apelul de a influenţa conducerea Republicii Moldova în scopul de a reveni la un dialog adecvat în cadrul procesului de negocieri internaţionale şi pentru a asigura condiţiile unei soluţii civilizate a conflictului.

5. Ne adresăm Adunării Interparlamentare a Statelor Membre CSI cu un apel de a preveni escaladarea pe Nistru.

6. Ne adresăm Parlamentului Uniunii Europene şi solicităm să depună eforturi pentru a preveni presiunile din partea Republicii Moldova şi încălcarea drepturilor şi libertăţilor transnistrenilor.

7. Ne adresăm Comitetului Internaţional al Crucii Roşii cu un apel în vederea asigurării condiţiilor pentru drepturile, interesele şi libertăţile inalienabile sociale şi umanitare ale tuturor locuitorilor din Transnistria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor