"Total nepotrivit" - Netanyahu, despre apelul liderului majorităţii din Senatul SUA pentru alegeri în Israel

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu (Sean Gallup/Getty Images *)
D.B.
18.03.2024

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat duminică, la CNN, că discursul liderului majorităţii democrate din Senatul american, Chuck Schumer, prin care a îndemnat la noi alegeri în Israel, a fost "total nepotrivit", conform Reuters.

Într-un discurs rostit joi în Senat, Schumer, un susţinător de lungă durată al Israelului şi cel mai înalt oficial evreu ales din SUA, a cerut noi alegeri în Israel şi a spus că Netanyahu este un obstacol în calea păcii.

"Cred că ceea ce a spus este total nepotrivit. Este nepotrivit să mergi într-o democraţie aliată şi să încerci să înlocuieşti conducerea aleasă de acolo", a declarat Netanyahu în interviul acordat CNN.

Discursul a reflectat frustrarea crescândă de la Washington faţă de Netanyahu, faţă de modul în care acesta a gestionat războiul cu Hamas, faţă de eşecul de a face mai mult pentru a proteja civilii palestinieni şi faţă de acuzaţiile agenţiilor internaţionale de ajutorare de obstrucţionare a livrărilor de ajutoare în Gaza. Criticile internaţionale la adresa sprijinului acordat de SUA Israelului s-au amplificat din cauza numărului de morţi şi a crizei de alimente din enclava de coastă.

Schumer a declarat că ar fi o "greşeală gravă" ca Israelul să respingă o soluţie cu două state şi a îndemnat negociatorii în conflictul dintre Israel şi Gaza să facă tot posibilul pentru a asigura încetarea focului, eliberarea ostaticilor şi trimiterea de ajutoare în Gaza.

Preşedintele Joe Biden a declarat vineri că afirmaţiile lui Schumer au reflectat preocupările multor americani, descriind remarcile ca fiind un "discurs bun".

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat duminică faptul că Biden consideră că este de competenţa Israelului să ia propriile decizii în ceea ce priveşte politica internă.

"Noi respectăm suveranitatea poporului israelian. Preşedintele crede că depinde de poporul israelian şi de guvernul israelian să stabilească dacă şi când vor avea loc noi alegeri", a declarat Kirby pentru Fox News Sunday.

Schumer nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii privind reacţia lui Netanyahu la discursul său.

În Israel, Netanyahu a respins duminică presiunile internaţionale şi a declarat că armata israeliană va înainta spre Rafah, ultimul loc relativ sigur din mica enclavă aglomerată din Gaza după mai mult de cinci luni de război.

Aliaţii Israelului l-au îndemnat în repetate rânduri pe Netanyahu să nu atace Rafah, unde peste un milion de persoane strămutate din alte părţi ale enclavei devastate au căutat adăpost, fără un plan de protecţie a civililor.

Congresmanul republican Michael McCaul, care conduce Comisia pentru relaţii externe din Camera Reprezentanţilor, a criticat comentariile lui Schumer, comparându-le cu un efort de a răsturna guvernul Israelului.

"Nu vorbeşti despre răsturnarea unui guvern într-o democraţie", a declarat McCaul la Fox News Sunday, calificând remarcile lui Schumer drept "foarte nepotrivite" şi "jenante".

Schumer i-a criticat, de asemenea, pe palestinienii care susţin gruparea islamistă Hamas şi a spus că liderul Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, ar trebui, de asemenea, să se dea la o parte.

Schumer a evocat posibilitatea ca Washingtonul să îşi folosească pârghiile dacă Israelul nu îşi schimbă cursul. Însă el nu a mers atât de departe încât să sugereze un pas pe care îl susţin unii democraţi: introducerea unei legislaţii care să facă din atenuarea crizei umanitare din Gaza o condiţie pentru ca SUA să furnizeze mai multe arme Israelului.

"Este un indiciu al divizării actuale a Partidului Democrat... şi cred că ceea ce vedeţi este o facţiune pro-palestiniană şi anti-israeliană în Partidul Democrat", a declarat McCaul.

Asaltul militar al Israelului asupra Fâşiei Gaza a strămutat aproape întreaga sa populaţie de 2,3 milioane de locuitori, a provocat o criză de foamete, a distrus cea mai mare parte a enclavei, a ucis peste 31.000 de persoane, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, şi a dus la acuzaţii de genocid care sunt cercetate la Curtea Mondială.

Israelul neagă acuzaţiile de genocid şi afirmă că acţionează în legitimă apărare după atacul din 7 octombrie al Hamas asupra Israelului, care a ucis aproximativ 1.200 de persoane, potrivit bilanţului israelian, şi a luat zeci de ostatici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor