Traian Băsescu: Livia Stanciu şi Kovesi, oportuniste. Încearcă să arate cât sunt de utile şi noii puteri

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Invitat în studioul Realitatea TV, fostul preşedinte Traian Băsescu, care s-a autointitulat "un atent observator al evoluţiilor" din ţara noastră, a vorbit din nou despre disfuncţionalităţile Justiţiei, reiterând atacurile la adresa şefilor Curţii Supreme şi DNA care, în opinia lui, "fac un spectacol să arate cât sunt de utili şi noii puteri", lucru care îl deranjează şi îl determină să reacţioneze public.

Atmosfera din emisiunea "Realitatea românească", moderată de Octavian Hoandră, a fost însă tensionată, pe scurt două ore de replici tăioase şi atacuri. La emisiune au participat Rareş Bogdan, Costi Rogozanu, Mircea Cosea, Florin Poenaru, Iulian Leca şi Cozmin Guşă (prin telefon).

"Eu nu mă dezic de oameni, eu mă dezic de atitudini. N-o să accept niciodată ideea că un preşedinte de Înaltă Curte se duce la bilanţul DNA şi spune că e pe aceeaşi baricadă cu procurorii în lupta anticorupţie. Judecătorul nu e pe nicio baricadă nicăieri în lumea civilizată, judecătorul este un dumnezeu, care nu e pe baricada nimănui. N-o să accept ideea că un procuror să spună "dacă e nevoie, arestăm o mie de oameni" (referire la Kovesi - n.r.). Îmi pare rău, procurorul nu arestează. Astea sunt reflexe. Am respins întotdeauna acest tip de abordare, de exhibare a puterii, putere pe care nu o ai", a declarat Traian Băsescu, citat de hotnews.ro

Fostul preşedinte admite că a contribuit la construcţia unei justiţii puternice, dar departe de a fi perfectă la acest stadiu, însă în mandatul lui nu a auzit niciodată un procuror să zică astfel de lucruri - "dacă e nevoie, arestăm o mie de oameni" - pentru că o astfel de atitudine "distorsionează" instituţia.

O explozie a justiţiei

"Am momente în care mi se pare că, după instalarea la putere a noului preşedinte Iohannis, se face un spectacol prin care oameni numiţi de mine încearcă să arate cât sunt de utili şi noii puteri, iar asta mă deranjează şi reacţionez la acest lucru. Sunt un atent observator al evoluţiilor. Gândiţi-vă la un film american, în care procurorul şi avocatul sunt în sală şi e un dumnezeu care împarte dreptate", a continuat Traian Băsescu.

Întrebat de ce înjură justiţia pe care a creat-o şi cum se face că acum nu mai este bună, fostul preşedinte a replicat: "Nu spun că nu e bună, am spus tot timpul că am încredere în justiţie. Voiculescu, 10 ani a fost judecat în libertate, Remeş, Mureşan, Fenechiu, Năstase la fel. Vorbesc de un spectacol inutil. Ce cred că nu se înţelege acum şi voi pleda cât timp voi mai fi interesat de politică: în momentul în care ai ajuns la instituţii extrem de puternice, cum e ÎCCJ, DNA, DIICOT, SRI, ANI, Curtea de Conturi, în acel moment echilibrul între aceste instituţii, care înseamnă statul, şi cetăţeanul care stă în faţa lor nu se face decât respectând drepturile omului".

"Legat de justiţie, s-a întâmplat ceva, o explozie a ideii "arestăm omul". Dar eu vă spun, şi am atenţionat şi scris, am dat mesaje, când ai ajuns să ai instituţii atât de puternice în raport cu omul, fie că vorbim de suspect, fie că vorbim de inculpat, drepturile omului rămân singura lui pavăză, nu-l umili chemând toate televiziunile: "veniţi că scoatem pe politicianul X", ba mai mult, scoaterea lor din DNA cu cătuşe la ore de vârf, de audienţă, cu toate televiziunile pe ei. Nu-i îngrădi libertatea, lasă-l să se poată apăra.

I-am atenţionat de multe ori i-am atenţionat să nu mai dea drumul la stenograme. I-am atenţionat, discutând şi cu procurorul şef DNA, şi cu procurorul general, şi cu directorul SIE. Şi pot să va spun că i-am mai atenţionat la un lucru: era acea modă, abia acum au înţeles cât de toxică a fost pentru ei, când apărea că DNA acuza pe cutare pentru următoarele, iar investigaţia a fost făcută cu sprijinul SRI. Am spus tot timpul şi la SRI, şi la DNA, "scoateţi povestea cu SRI, că o să ajungeţi să creaţi impresia că acest tandem este tandemul care bagă oamenii în puşcărie şi niciunul din voi nu-i băgaţi, numai judecătorul", a subliniat Traian Băsescu.

În ceea ce priveşte motivul pentru care a avut loc această "explozie în justiţie", fostul preşedinte susţine că are o singură explicaţie - avem de-a face cu "o reacţie oportunistă, "nu suntem ai lui Băsescu", deşi nu au fost niciodată ai mei, eu doar i-am numit".

Întrebat dacă susţine în continuare afirmaţia cu ofiţerii acoperiţi, fostul şef de stat a precizat: "Susţin categoric că nu s-a respectat Constituţia României din 91 care spunea că magistraţii nu pot fi recrutaţi. După ce am ajuns preşedinte am cerut instituţiilor să renunţe la ofiţerii acoperiţi din Justiţie. Ce s-a întâmplat, nu ştiu."

"La dna Bica - şi de asta mi-am permis să spun că dna Bica nu a luat şpagă, şi prin ricoşeu mi-am permis să spun că nici dl Horia Georgescu - am înţeles că după evaluarea expertului, terenul la Plumbuita costa 280 euro/metrul pătrat. Am căutat şi eu la notari pentru anul 2010-2011. Acela este preţul pentru care statul îşi încasează taxele. La Plumbuita era 485 euro, pentru 2011.

Ei nu sunt arestaţi pentru că sunt vinovaţi. Judecătorii care au decis arestarea nu au decis ca sunt vinovaţi, ci că este necesar arestul preventiv pentru a nu se distruge probe. Vreţi să va dau exemple? Nu cred că se impune arestul preventiv. Aşa cum au fost judecaţi alţii în libertate şi condamnaţi - o listă întreagă... Să nu credeţi că a existat un caz în care să fi ştiut că am un om corupt pe lângă mine şi să îl fi ţinut. Când a fost arestat fratele meu credeţi că s-au temut de ceva, atunci de ce s-ar fi temut în alte cazuri", a mai precizat Traian Băsescu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne