Trump avertizează Israelul cu privire la războiul din Gaza: Fiţi foarte atenţi, deoarece pierdeţi mult sprijin

Donald Trump (st), premierul israelian Benjamin Netanyahu (dr)
Donald Trump (st), premierul israelian Benjamin Netanyahu (dr) (Kobi Gideon/GPO/Getty Images)

Fostul preşedinte Donald Trump a declarat că Israelul trebuie să "termine" războiul din Gaza, în interviul acordat, luni, unui post de ştiri israelian, adăugând că ţara "trebuie să fie foarte atentă", deoarece "pierde mult sprijin", informează POLITICO.

Comentariile prezumtivului candidat republican vin în contextul în care premierul israelian Benjamin Netanyahu a anulat vizita unei delegaţii israeliene ce urma să viziteze Washingtonul după ce SUA a permis ca o rezoluţie care cerea încetarea focului să fie adoptată de Consiliul de Securitate al ONU.

Remarcile lui Trump vin, de asemenea, şi într-un moment în care administraţia preşedintelui Joe Biden a devenit din ce în ce mai critică faţă de ofensiva militară planificată de Israel la Rafah, oraşul din sudul Fâşiei Gaza, unde peste 1 milion de palestinieni s-au refugiat din cauza conflictului.

Într-un interviu acordat Israel Hayom, o publicaţie deţinută de familia regretatului magnat conservator al afacerilor imobiliare Sheldon Adelson, Trump a sugerat că ar fi acţionat foarte asemănător cu guvernul israelian după atacul din 7 octombrie al militanţilor Hamas. DTotodată, el a mai spus că Israelul a făcut "o greşeală foarte mare", fotografiile şi imaginile cu bombele lansate în Gaza contribuind la împingerea opiniei publice împotriva războiului.

"Am vrut să sun [Israelul] şi să spun să nu o faceţi. Aceste fotografii şi imagini. Vreau să spun, imagini în mişcare ale bombelor aruncate în clădirile din Gaza. Şi am spus: 'Oh, este un portret teribil. Este o imagine foarte proastă pentru lume'", a declarat Trump pentru publicaţia respectivă.

Trump - care s-a descris ca fiind "cel mai pro-Israel preşedinte din toate timpurile" - a sugerat anterior necesitatea de a se pune capăt rapid războiului din Gaza. Dar, deşi nu a intrat în detalii, el a părut, de asemenea, să susţină răspunsul militar puternic al Israelului, spunând la începutul lunii martie că Israelul trebuie să "termine problema".

Interviul de luni nu a abordat potenţiala ofensivă a Israelului în Rafah, condiţiile privind eliberarea ostaticilor de către Hamas sau un plan postbelic pentru Gaza.

Comentariile lui Trump vin în contextul în care războiul dintre Israel şi Hamas a fost, de asemenea, un punct fierbinte în cursa prezidenţială, Biden confruntându-se cu nemulţumiri din partea alegătorilor arabo-americani şi progresişti, care au cerut preşedintelui democrat să facă mai mult pentru a promova încetarea focului şi să limiteze sau să condiţioneze ajutorul american acordat Israelului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe