Tunuri cu apă şi gaze lacrimogene la Bruxelles

Protest la Bruxelles împotriva austerităţii, soldat cu ciocniri între forţele de ordine şi docherii din Anvers şi Gent, 4 aprilie 2014. (Epoch Times English)
Loredana Diacu
05.04.2014

Bruxelles-ul a fost vineri teatrul unor scene amintind de piaţa Taksim. Cel puţin 28 de persoane, printre care trei poliţişti, au fost rănite, în timpul unei manifestaţii împotriva "austerităţii economice" organizate de sindicatele europene, ce a degenerat în confruntări între forţele de ordine şi un grup de protestatari.

Nouă manifestanţi au fost spitalizaţi ca urmare a ciocnirilor. Printre victimele confruntărilor se numără o femeie, grav rănită la nivelul capului de o piatră, ea urmând să fie supusă unei intervenţii chirurgicale, a informat poliţia belgiană. Alţi trei răniţi sunt poliţişti. Conform purtătorului de cuvânt al poliţiei din Bruxelles, Ilse Van de Keere, o femeie inspector a fost rănită la cap cu o bucată de pavaj iar alţi doi poliţişti au fost răniţi de proiectile aruncate de protestatari, unul dintre poliţişti fiind lovit în burtă iar altul la nivelul tibiei.

Manifestaţia, transformată în câmp de bătălie, între poliţişti şi protestatari a fost organizată de sindicate din UE şi a strâns în jur de 52 de mii de persoane, conform organizatorilor şi în jur de 25.000., conform poliţiei.

Ciocnirile au avut loc între poliţie şi docherii din Anvers şi Gand, care s-au disociat de mulţime pentru a se lansa în confruntări cu forţele de ordine, aruncând cu proiectile, în special cu bucăţi de pavaj, înspre poliţişti. Forţele de ordine au reacţionat cu tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a-i dispersa.

Poliţia mai acuză că "nucleul dur al protestatarilor" a devalizat mobilierul stradal, semnele de circulaţie etc.

Majoritatea manifestanţilor, sindicalişti din Franţa, Polonia, Danemarca, Spania şi Grecia au manifestat calm, scandând sloganuri precum "Măsuri de austeritate = sărăcie durabilă", "Popor, nu profit", se putea citi pe pancartele manifestanţilor ce au umplut bulevardele capitalei belgiene până în cartierul care găzduieşte sediile unor instituţii europene.

Zecile de mii de europeni care acuză politica economică din UE, au vrut să transmită politicienilor mesajul „austeritatea nu funcţionează" şi au cerut „o altă cale", „mai socială."

Mai mult de 26 de milioane de europeni sunt şomeri, acuză sindicaliştii. Numărul persoanelor fără un loc de muncă a crescut cu peste 10 milioane din 2008 până acum iar în 18 din cele 28 de ţări UE, salariile reale au scăzut drastic, reclamă sindicatele europene.

"Situaţia tinerilor este şi mai grea: 7,5 milioane de tineri europeni nu au un loc de muncă şi nici nu sunt într-un stagiu de formare sau ciclu de învăţământ. Mulţi dintre cei bine educaţi şi întreprinzători îşi părăsesc pur şi simplu ţările pentru a căuta de lucru în altă parte", a declarat Bernadette Ségol, secretara generală a Confederaţiei Europene a Sindicatelor (CES), invocând riscul unei „generaţii pierdute".

"Mesajul nostru este simplu, însă oficialii europeni nu vor să-l înţeleagă. Mesajul nostru este că politicile lor de răspuns la criza financiară nu sunt suficiente şi, în realitate, au agravat criza socială şi economică. Austeritatea nu funcţionează", a mai declarat Bernadette Ségol.

Scopul mitingului a fost, conform purtătorului de cuvânt al Confederaţiei Europene a Sindicatelor (CES), Emanuela Bonacina, de a cere o nouă cale pentru Europa, fără austeritate, dar cu investiţii puternice pentru o creştere durabilă şi locuri de muncă de calitate. Cetăţenii Europei ar trebui să voteze, pe 25 mai, candidaţi care să schimbe modul în care este condusă Uniunea Europeană, a afirmat purtătorul de cuvânt.

O protestatară belgiană a denunţat fenomenul lucrătorilor detaşaţi din ţările UE, plătiţi cu salarii mai mici decât muncitorii locali, iar un metalurgist din nordul Franţei a declarat că un salariu minim de 1.500. de euro, la nivel de Europa, este esenţial pentru relansarea economiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor