Protestele din Venezuela: Maduro a arestat trei generali pentru complot

Vicepreşedintele venezuelan, Nicolas Maduro.
Vicepreşedintele venezuelan, Nicolas Maduro. (RAUL ARBOLEDA / AFP / Getty Images)
P. P.
26.03.2014

Trei generali ai forţelor aeriene din Venezuela au fost arestaţi de către autorităţile de la Caracas deoarece ar fi complotat împreună cu parlamentarii din opoziţie o lovitură de stat împotriva preşedintelui neo-marxist, Nicolas Maduro.

În ultimii ani, guvernul socialist de la Caracas a acuzat mai mulţi rivali din opoziţie de complot, însă, de cele mai multe ori, acuzaţiile nu au fost acoperite şi de dovezi. Măsura lui Maduro, considerată o epurare, survine în urma celor două luni de proteste anti-guvernamentale soldate cu cel puţin 36 de decese şi cel puţin 400 de răniţi.

”Noaptea trecută am capturat trei generali... care încercau să ralieze forţele aeriene împotriva guvernului constituţional, legitim”, a declarat Maduro, fost şofer de autobuz şi lider sindical, ajuns preşedinte după moartea lui Hugo Chavez.

Liderii din opoziţie susţin că guvernul de la Caracas inventează, de cele mai multe ori, idei conspiraţioniste pentru a distrage atenţia populaţiei de la probleme reale ale ţării.

Protestatarii cer înlăturarea de la putere a lui Maduro pe care-l consideră continuator al politicilor marxiste care au generat sărăcia, corupţia şi inflaţia mare din Venezuela. În ultimele luni Guvernul de la Caracas a impus un regim de cenzură asupra mass mediei şi a internetului şi a interzis librtatea de expresie, chiar cinematografele, printre altele.

În magazine, alimentele de bază sunt rare sau inexistente. Valuta venezueleană, încă de pe vremea predecesorului Hugo Chavez, are cea mai mare rată de inflaţie din lume, cauzată de politicile socialiste de naţionalizare şi control, care nu respectă legile economice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor