Turcia anunţă că a reţinut mai mult de treizeci de persoane suspectate de activităţi de spionaj pentru Israel

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)
D.B.
03.01.2024

Turcia a anunţat, marţi, că a reţinut 34 de persoane suspectate că ar fi planificat răpiri şi spionaj în numele serviciului de informaţii Mossad al Israelului, potrivit AFP.

Raidurile au avut loc la doar câteva săptămâni după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a avertizat asupra unor "consecinţe grave" în cazul în care Israelul ar încerca să vizeze personalităţi ale grupării militante palestiniene Hamas care trăiesc sau lucrează în Turcia.

Turcia nu consideră că Hamas este o organizaţie teroristă şi a găzduit liderii politici ai grupării islamice în mare parte din ultimul deceniu.

O sursă de securitate turcă a declarat că majoritatea celor 34 de persoane reţinute sunt cetăţeni străini pe care Mossad i-ar fi recrutat pentru "operaţiuni care vizează palestinienii şi membrii familiilor acestora".

"Suntem hotărâţi să ne asigurăm că absolut nicio agenţie de informaţii străină nu poate opera pe teritoriul turc fără o autorizaţie corespunzătoare", a declarat sursa de securitate.

Guvernul turc a difuzat imagini video în care se văd agenţi înarmaţi ai serviciilor de securitate care sparg uşile şi încătuşează suspecţi în casele lor.

Parchetul din Istanbul a declarat că alţi 12 suspecţi au rămas în libertate.

"Există o operaţiune insidioasă şi tentative de sabotaj împotriva Turciei şi a intereselor sale", a declarat Erdogan după anunţarea raidurilor.

Ruperea legăturilor

Relaţiile dintre Turcia şi Israel au făcut implozie după izbucnirea războiului din Gaza, în urmă cu aproape trei luni.

Erdogan s-a transformat într-unul dintre cei mai aprigi critici din lume ai premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Săptămâna trecută, liderul turc l-a comparat pe Netanyahu cu Adolf Hitler şi a cerut ca aliaţii occidentali ai Israelului să renunţe la sprijinul acordat "terorismului" desfăşurat de trupele israeliene în Gaza.

De asemenea, Erdogan l-a rechemat pe trimisul Ankarei la Tel Aviv şi a făcut presiuni pentru judecarea comandanţilor şi liderilor politici israelieni la Curtea Penală Internaţională de la Haga.

De asemenea, partidul de guvernământ al preşedintelui, partidul islamic şi conservator AKP, aflat la putere, a condus, luni, zeci de mii de protestatari pe străzile din Istanbul pentru unul dintre cele mai mari mitinguri din Turcia împotriva guvernului israelian din timpul întregului război.

Războiul din Gaza a pus capăt unei dezgheţări treptate a relaţiilor turco-israeliene care culminase în 2022 cu renumirea ambasadorilor. Cele două ţări, Israelul şi Turcia, reluaseră chiar discuţiile, îndelung blocate, despre un proiect major de gazoduct de gaze naturale în Marea Mediterană, care ar fi putut remodela alianţele geopolitice în anumite părţi ale Orientului Mijlociu.

Turcia a primit cuvinte de recunoştinţă din partea Israelului în 2022 pentru că a reţinut un grup de cetăţeni turci şi iranieni care se presupune că plănuiau să ucidă şi să răpească turişti israelieni în Istanbul.

Erdogan şi Netanyahu s-au întâlnit pentru scurt timp în marja unei reuniuni a Organizaţiei Naţiunilor Unite la New York în septembrie şi discutau despre organizarea unui summit oficial în acest an.

Raiduri periodice

Serviciul de informaţii al MIT din Turcia efectuează raiduri periodice împotriva unor presupuşi agenţi israelieni care lucrează în marile oraşe, precum Ankara şi Istanbul.

Cei mai mulţi sunt acuzaţi că desfăşoară activităţi de supraveghere a palestinienilor care trăiesc în Turcia.

Istanbulul a servit drept unul dintre birourile politice externe ale Hamas până la izbucnirea războiului din Gaza.

Turcia le-a cerut în mod informal liderilor Hamas să plece, la câteva zile după ce militanţii au efectuat raiduri în sudul Israelului la 7 octombrie, care s-au soldat cu moartea a aproximativ 1.140 de persoane - majoritatea civili -, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza cifrelor oficiale israeliene.

Islamiştii au luat, de asemenea, aproximativ 250 de persoane ostatice. Oficialii israelieni cred că mai mult de jumătate dintre aceştia au rămas în Gaza.

Potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, campania militară neîncetată a Israelului care vizează Hamas a ucis aproximativ 22.000 de persoane în Gaza începând cu 7 octombrie - majoritatea femei şi copii.

Agenţiile ONU şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la o criză umanitară în spirală cu care se confruntă cei 2,4 milioane de locuitori din Gaza. Majoritatea dintre aceştia şi-au văzut casele distruse şi se confruntă acum cu o lipsă acută de alimente, apă, combustibil şi medicamente, supravieţuind în corturi şi adăposturi printre dărâmături.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor