Turcia ar urma să devină cel mai mare furnizor de artilerie al SUA

Obuze de artilerie de 155 mm
Obuze de artilerie de 155 mm (U.S. Army)
D.B.
04.04.2024

Turcia este pe cale să devină cel mai mare furnizor de obuze de artilerie al Statelor Unite, în condiţiile în care aliaţii NATO şi-au epuizat stocurile şi acum se încearcă să trimită muniţie în Ucraina, informează Global Research. Sprijinul indirect al Turciei pentru Ucraina este completat şi de sprijinul direct, cum ar fi producerea de drone şi nave de război, însă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se oferă ca un partener viabil în căutarea păcii între Ucraina şi Rusia.

"Livrările turceşti de trinitrotoluen, cunoscut sub numele de TNT, şi nitroguanidină, care este folosit ca propulsor, ar fi cruciale în producţia de muniţie de calibru 155 mm la standardul NATO - potenţial triplând producţia, potrivit unor oficiali familiarizaţi cu discuţiile. Turcia este deja pe cale să devină cel mai mare vânzător de obuze de artilerie către SUA încă din acest an", se arată într-un raport Bloomberg.

Potrivit sursei citate, creşterea bruscă a cererii a întârziat comenzile globale şi a pus presiune asupra lanţurilor de aprovizionare în domeniul apărării, în special pentru componente precum TNT. Pentru a ajuta la atenuarea acestei probleme, se aşteaptă ca liniile de producţie ale companiei de apărare turceşti Repkon să producă aproximativ 30% din toate obuzele de artilerie de 155 mm fabricate de SUA până în 2025.

Pentagonul a afirmat, într-o declaraţie despre investiţiile în industria de apărare din Texas cu omologii turci, că această colaborara cu aliaţii "este esenţială pentru construirea unei baze industriale de apărare la nivel mondial".

În plus, Washingtonul a achiziţionat 116.000 de cartuşe pregătite pentru luptă de la compania turcească Arca Defense, livrarea fiind aşteptată în cursul acestui an, iar alte achiziţii se crede că se vor încheia în curând pentru a fi gata de livrare în 2025.

Eforturile SUA şi ale Europei fac parte dintr-o cursă pentru a ajunge din urmă Moscova, a cărei maşinărie de război a pus-o în poziţia de a produce sau procura - potrivit unor estimări - 4 milioane de cartuşe în acest an, inclusiv livrări din Coreea de Nord. În schimb, Uniunea Europeană se aşteaptă să îşi tripleze producţia de proiectile de artilerie în acest an, ajungând la aproximativ 1,4 milioane de unităţi.

Nu este surprinzător faptul că Turcia a primit un contract profitabil, având în vedere anunţul recent potrivit căruia Erdogan va vizita Casa Albă pe 9 mai, prima dată de la preluarea mandatului de către preşedintele american Joe Biden.

Acordul cu Ankara dezvăluie, de asemenea, un echilibru delicat între aliaţii NATO, ale căror relaţii au fost tensionate de operaţiunea militară rusă din Ucraina şi de blocajul de câteva luni al Turciei privind aderarea Suediei la Alianţa Atlantică. Cu toate acestea, având în vedere că Turcia a dat undă verde aderării Suediei şi planurile de a contribui la complexul militar-industrial al Ucrainei, ţara este acum recompensată cu contracte de export şi cu aprobarea de a-şi moderniza flota învechită de avioane de luptă F-16.

Vehiculele aeriene fără pilot (UAV) Bayraktar TB2 fabricate în Turcia au fost folosite de armata ucraineană împotriva forţelor ruseşti. Producătorul de drone, Baykar, a iniţiat construcţia unei fabrici în Ucraina, iar directorul executiv al companiei a declarat în februarie că îşi propune să finalizeze proiectul în aproximativ 12 luni şi să producă aproximativ 120 de unităţi pe an.

Totodată, este de menţionat faptul că, în februarie, Franţa, Grecia şi Cipru au blocat finanţarea pentru furnizarea de drone Bayraktar şi obuze de artilerie pentru Ucraina, care urmau să fie achiziţionate cu fonduri europene. Turcia urma să fie finanţată din fonduri europene de ceva timp, dar odată confirmată comanda, cele trei ţări au blocat rapid finanţarea.

Deşi iniţiativa a eşuat, SUA au recunoscut apropierea Turciei de Occident şi acum recompensează ţara cu importuri şi exporturi în sectorul apărării. Aceasta în ciuda faptului că problema achiziţionării S-400 de fabricaţie rusească nu este rezolvată, acesta fiind motivul pentru care Turcia a fost dată afară din programul de avioane de luptă de generaţia a cincea F-35, potrivit GlobalResearch.ca.

Erdogan şi-a anunţat oferta de a găzdui un summit de pace între Ucraina şi Rusia la începutul acestei luni, în urma unei întâlniri cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

"Încă de la început, am contribuit cât de mult am putut pentru a pune capăt războiului prin negocieri. Suntem, de asemenea, pregătiţi să găzduim un summit de pace în care va fi inclusă şi Rusia", a declarat Erdogan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor