Turcia, măsuri coercitive pe fondul războiului din Gaza. Anunţă restricţii privind exportul către Israel

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)
D.B.
09.04.2024

Turcia a restricţionat marţi exporturile unei game largi de produse către Israel până la declararea unei încetări a focului în Gaza, în prima măsură semnificativă a Ankarei împotriva Israelului după şase luni de război, potrivit Reuters.

Israelul a declarat că va răspunde la aceste măsuri, care includ restricţii asupra exporturilor de oţel, îngrăşăminte şi combustibil pentru avioane, cu propriile restricţii asupra produselor din Turcia.

Turcia a denunţat Israelul pentru campania sa asupra Gazei, care a fost lansată în urma dezlănţuirii grupării militante palestiniene Hamas la 7 octombrie. Ankara a cerut o încetare imediată a focului, a sprijinit demersurile pentru judecarea Israelului pentru genocid şi a trimis mii de tone de ajutoare pentru locuitorii din Gaza.

Cu toate acestea, Ankara a menţinut, de asemenea, legături comerciale cu Israelul, în ciuda retoricii sale puternice, ceea ce a provocat o reacţie internă. Restricţiile comerciale, care intră în vigoare marţi, sunt impuse ca urmare a respingerii de către Israel a unei solicitări turceşti de a participa la o operaţiune de paraşutare a ajutoarelor în Gaza.

Ministerul Comerţului a declarat că măsurile se vor aplica exportului de produse din 54 de categorii diferite, inclusiv fier, marmură, oţel, ciment, aluminiu, cărămidă, îngrăşăminte, echipamente şi produse de construcţii, combustibil pentru aviaţie şi altele.

"Această decizie va rămâne în vigoare până când Israelul, în conformitate cu obligaţiile sale care emană din dreptul internaţional, va declara de urgenţă o încetare a focului în Gaza şi va permite fluxul neîngrădit de ajutor umanitar suficient în Fâşia Gaza", a declarat acesta.

Ca răspuns la aceste măsuri, ministrul israelian de Externe a declarat că Turcia a "încălcat în mod unilateral" acordurile comerciale cu Israelul.

Israel Katz a declarat că preşedintele turc Tayyip Erdogan "sacrifică din nou interesele economice ale poporului turc pentru a sprijini Hamas, iar noi vom răspunde la fel".

La scurt timp după începerea războiului dintre Israel şi Hamas, Turcia şi Israelul şi-au retras ambasadorii, în timp ce făceau schimb de replici în mod regulat. Demersul de marţi este prima măsură semnificativă luată de Ankara împotriva Israelului de la începutul conflictului.

Reacţii interne

În ultimele săptămâni, Erdogan s-a confruntat cu critici din ce în ce mai mari în legătură cu menţinerea legăturilor comerciale ale guvernului său cu Israelul, ceea ce a provocat unele proteste antiguvernamentale şi a afectat sprijinul popular.

Sâmbătă, poliţia din Istanbul a reţinut zeci de protestatari care cereau încetarea comerţului cu Israelul. Poziţia lui Erdogan faţă de Israel şi faţă de conflictul din Gaza a fost un factor cheie pentru unele dintre pierderile partidului său la alegerile locale din 31 martie, partidul islamist Noul Partid al Bunăstării (Yeniden Refah) câştigând sprijin datorită unei poziţii mai dure faţă de Gaza.

Potrivit datelor publicate de Adunarea exportatorilor turci (TIM), în timp ce comerţul cu Israelul a scăzut de la 7 octombrie, exporturile către Israel au crescut în fiecare lună din 2024 până în prezent. Cu toate acestea, exporturile totale în primul trimestru al anului s-au ridicat la 1,1 miliarde de dolari, în scădere cu 21,6% faţă de anul trecut, arată datele TIM.

Turcia a încetat deja să trimită Israelului orice bunuri care ar putea fi folosite în scopuri militare, a declarat Ministerul Comerţului.

Principalul partid de opoziţie din Turcia, Partidul Republican al Poporului (CHP) şi alte partide de opoziţie au susţinut decizia de a restricţiona exporturile către Israel, dar au declarat că măsurile nu merg suficient de departe.

CHP a cerut oprirea totală a comerţului cu Israelul, în timp ce alte partide au îndemnat guvernul să blocheze spaţiul aerian şi porturile pentru avioanele şi navele care se îndreaptă spre Israel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor