Turcia se opune radicalismului islamic: demonstraţiile femeilor însărcinate

Turcia: Revolta femeilor gravide. Arhivă
Turcia: Revolta femeilor gravide. Arhivă (OZAN KOSE / AFP / Getty Images)

Revolta femeilor gravide

Din Turcia se aude o nouă voce de protest, cel al femeilor, care au ieşit în stradă în toate oraşele din ţară, indignate de declaraţiile teologului islamist Omer Tugrul Inancer, care pe postul public de televiziune TRT1 a spus că nu numai că este "imoral” dar, de asemenea, „urât" să vezi femeile gravide că se expun privirilor publicului.

Iar răspunsul nu s-a lăsat aşteptat pentru mult timp: sute de femei, gravide sau nu, împreună cu mulţi bărbaţi, care şi-au pus o pernă sub camaşă, au blocat străzile din Turcia, o ţară deja supra-încălzită de revoltele tinerilor, din ultimele două luni, împotriva "derivei autoritare şi islamice" a prim-ministrului Recep Tayyip Erdogan.

Femeile au cântat "trupurile noastre ne aparţin", susţinând feminismul, un lucru nemaiauzit într-o ţară islamică.

Remarcile "teologului" turc au fost considerate un atac la auto-determinare. Numai cu o lună în urmă premierul Erdogan l-a „biciuit”, cerând de mai multe ori femeilor turce să aibă cel puţin trei copii pentru a asigura o creştere a ţării, atacând, de asemenea, avortul şi operaţiile de cezariană.

Vorbind la televiziune TRT1, Omer Tugrul Inancer a spus că: "a trâmbiţa că eşti gravidă este împotriva civilizaţiei noastre. N-ar trebui să vă plimbaţi pe stradă cu burţile acelea. Să nu mai vorbim cât este de inestetic. Timp de 7-8 luni de sarcină, mamele gravide ar trebui să iasă cu soţii lor în maşină pentru a merge la aer curat. Şi asta numai seara. Dar acum se văd peste tot, chiar şi la televizor. Este foarte neplăcut. Nu este realism, este imoralitate".

Conducătorul emisiunii Direcţia Cultelor (DyNet), a încercat să dreagă controversa fără a reuşi însă. Mai întâi a declarat că "religia nu prevede izolarea femeilor, nici a celor însărcinate", adăugând apoi că, "cu toate acestea, femeile gravide ar trebui să fie mai atente cu privire la modul în care se îmbracă, toate femeile ar trebui să facă asta", mai ales "să nu poarte haine care le arată burţile şi fundurile".

Pe reţelele sociale s-a declanşat imediat protestul. Pe Twitter călătoreşte un slogan „rezistă însărcinato!”, inspirat din sloganul anti-Erdogan al tinerilor turci din ultimele două luni împotriva opoziţiei, în care au vorbit despre noua "islamizare agresivă".

Social-democratul Aylin Nazliaka a declarat: "Trebuie să se înceteze cu aceste atacuri împotriva femeilor din această ţară. Dacă ar putea, ar pune reguli chiar şi pe aerul pe care îl respiră femeile".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe