TVA va fi redus la pâine de la 1 iulie, anunţă ministrul Finanţelor

Daniel Chiţoiu, PNL (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
31.03.2013

TVA va fi redus la pâine începând cu luna iulie, conform proiectului anunţat anterior de Guvern, a afirmat duminică ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, precizând că documentul în care se arată că nu există venituri de compensare pentru o astfel de măsură este probabil "o notă internă."

"Se poate să fie o notă internă, nu ştiu cine a calculat acest impact bugetar. TVA scade la pâine de la 1 iulie", a spus Chiţoiu la RTV, potrivit Mediafax.

Reducerea TVA la pâine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ şi, deşi "cel puţin teoretic" poate crea premise de diminuare a evaziunii în următorii ani, pe termen scurt trebuie găsite alte surse de venit care să compenseze pierderea imediată, surse care însă în prezent nu pot fi asigurate, conform unui document al Ministerului Finanţelor de săptămâna trecută.

În luna februarie, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declarase că măsura reducerii TVA la 9% pentru pâine este un angajament politic care ar putea fi aplicat în 2013, în condiţia în care efortul bugetar pe 6 luni este de 100 de milioane de lei.

"TVA de 9% este un angajament politic pe care sunt convins că putem să-l aplicăm, chiar în anul 2013, eu voi milita în permanenţă pentru proiectul pilot pe care l-am anunţat de a avea TVA la produsul acesta – pâine – de 9%. Din punctul meu de vedere cred că trebuie să avem 9% pe tot lanţul de producţie, deci mă refer la cereale, la făină şi la pâine. În felul acesta putem să combatem foarte mult din evaziunea fiscală", a declarat atunci Constantin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor