Ucraina se bazează pe Starlink al lui Elon Musk în lupta împotriva Rusiei

.
. (Captură ecran)

De-a lungul unei mari părţi a liniei de front dintre Ucraina şi Rusia, turnurile comerciale de telefonie mobilă care oferă servicii de voce şi internet au fost scoase din funcţiune de întreruperi de curent, de obuze ruseşti şi de bruiaj, dar serviciul Starlink al lui Elon Musk, care oferă conectivitate la internet cu ajutorul unui roi de sateliţi, rămane funcţional în zonă. Asta, pentru că Elon Musk a trimis mii de kituri în Ucraina, transformând ţara într-un teren de testare de profil înalt pentru acest serviciu, pe care încearcă să îl vândă şi în alte ţări din întreaga lume.

Potrivit unui material publicat de The Wall Street Journal, oficialii ucraineni şi ofiţerii de la cartierul general şi de pe teren apreciază Starlink pentru că le menţine forţele conectate.

"Fără Starlink, am fi pierdut deja războiul", a declarat un comandant de pluton de pe frontul Izium, unde forţele ruseşti încearcă să avanseze spre sud pentru a cuceri regiunea Donbas.

Mişcarea lui Musk vine cu riscuri de reputaţie dacă serviciul nu se ridică la înălţimea aşteptărilor sale. Intervenţia sa în război de partea Ucrainei riscă, de asemenea, să atragă mânia Moscovei şi să înstrăineze guvernele prietene sau care se tem de Rusia. Acestea ar putea include pieţele pe care Starlink, deţinut de Space Exploration Technologies Corp a lui Musk, sau SpaceX, ar putea spera într-o zi să concureze.

Compania nu este singura afacere occidentală care a oferit sprijin Ucrainei în urma invaziei Rusiei: Microsoft Corp., de exemplu, a declarat că a ajutat Kievul să se ferească de atacurile cibernetice.

Desfăşurarea Starlink în Ucraina a atras laude deosebite din partea liderilor ucraineni. Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat într-un interviu că Starlink a fost esenţial pentru comunicaţiile dintre comandanţi şi unităţi în locuri în care nu există servicii obişnuite de telefonie mobilă. Reznikov a declarat că i-a trimis recent o scrisoare personală lui Musk pentru a-i mulţumi şi pentru a-i explica faptul că ţara are nevoie de mai multe echipamente Starlink.

"Starlink este un echipament foarte, foarte bun. Nu este letal, dar este foarte eficient", a spus Reznikov.

Spre deosebire de o conexiune prin fibră optică, antenele portabile de satelit Starlink comunică cu o constelaţie de sateliţi care transmit internetul. Antena trimite apoi un semnal Wi-Fi pentru dispozitivele din apropiere.

La fel ca majoritatea sistemelor de internet prin satelit, Starlink nu poate egala lăţimea de bandă a reţelelor tradiţionale de fibră optică şi a celor celulare. Cu toate acestea, nu se bazează pe turnuri de telefonie mobilă sau pe linii de fibră optică îngropate, ceea ce îl face mai robust în zonele de conflict. Antenele de satelit compacte şi uşor de mutat ale serviciului se dovedesc, de asemenea, potrivite pentru nevoile de internet de rezervă ale unei ţări afectate de criză precum Ucraina.

SpaceX nu a răspuns la solicitările de comentarii. Kremlinul nu a răspuns la o solicitare de comentarii. În luna mai, Dmitri Rogozin, care la acea vreme conducea agenţia spaţială rusă Roscosmos, a declarat că Musk va fi "tras la răspundere, ca un adult" pentru că a permis comunicaţiile militare ale Ucrainei.

Starlink, pe care SpaceX a dezvoltat-o în ultimii ani, încearcă să construiască o afacere mare vânzând conexiuni de internet de mare viteză alimentate de flota sa în creştere de sateliţi pe orbită joasă. De asemenea, Musk a declarat că veniturile generate de Starlink ar putea finanţa ambiţiile mai largi ale SpaceX, cum ar fi dezvoltarea unor rachete şi nave spaţiale mai avansate.

Serviciul de internet a avut aproximativ 400.000 de abonaţi, potrivit unui document de reglementare recent depus în SUA. În urmă cu câţiva ani, SpaceX a preconizat că va avea peste 40 de milioane de abonaţi până în 2025, a relatat anterior The Wall Street Journal.

În luna mai, Starlink era disponibil în 32 de ţări, a precizat SpaceX pe Twitter. Compania a precizat joi că autorităţile de reglementare din Georgia au autorizat Starlink pentru utilizarea în această ţară.

Abordarea Starlink este similară cu cea a companiei britanice OneWeb şi a Amazon.com Inc. care intenţionează să îşi desfăşoare reţeaua de sateliţi pe orbită joasă în următorii ani. Activitatea SpaceX concurează, de asemenea, cu companii mai consacrate care oferă servicii de internet folosind sateliţi staţionaţi mai adânc în spaţiu, cum ar fi Viasat Inc.

Înainte de război, SpaceX făcuse presiuni pentru a obţine aprobarea de reglementare în Ucraina, au declarat directorii companiei. Pe 26 februarie, la două zile după ce Rusia a invadat Ucraina, ministrul ucrainean al Transformării digitale, Mihailo Fedorov, i-a trimis un mesaj pe Twitter lui Musk, solicitând terminale Starlink.

"Serviciul Starlink este acum activ în Ucraina şi sunt mai multe terminale pe drum", a răspuns Musk câteva ore mai târziu. Preşedintele SpaceX, Gwynne Shotwell, a declarat la o conferinţă din martie că schimbul a oferit unda verde de reglementare: "Au trimis o postare pe Twitter şefului meu, iar aceasta a fost permisiunea noastră".

În afară de rolul său de a consolida comanda şi controlul Ucrainei pe câmpul de luptă, Starlink a ajutat oficialii să reconecteze rapid oraşele eliberate la internet. Acoperirea a permis soldaţilor să rămână în contact cu cei dragi. Mii de soldaţi ucraineni izolaţi la o oţelărie din oraşul Mariupol, situat în sud-estul ţării, au folosit Starlink pentru a trimite şi publica online fotografii şi clipuri video care relatează situaţia lor dificilă, împreună cu mesaje publice şi private către lumea exterioară. Aceştia s-au predat în luna mai.

Aproximativ 15.000 de kituri de utilizare Starlink au fost livrate în Ucraina, potrivit unei prezentări SpaceX pe care Elon Musk a postat-o recent pe Twitter. Kiturile includ o antenă circulară sau dreptunghiulară montată în aer liber, de mărimea unei genţi de mână, care se conectează cu sateliţii Starlink. Antenele utilizează această conexiune pentru a furniza servicii de internet Wi-Fi dispozitivelor din apropiere.

Compania percepe de obicei 599 de dolari de la un client pentru hardware-ul Starlink, cu o taxă lunară de 110 dolari. SpaceX a donat mii de kituri, precum şi servicii de internet, în timp ce Agenţia americană pentru Dezvoltare Internaţională şi companii private au sponsorizat alte mii de kituri.

Starlink a ajutat, de asemenea, să menţină conectate şi alte întreprinderi în timpul războiului. Compania de telecomunicaţii Ukrtelecom JSC a primit aproximativ 30 de terminale Starlink de la guvernul ucrainean la începutul lunii martie. Furnizorul de bandă largă a folosit legăturile prin satelit pentru a comunica cu propriii tehnicieni din zonele devastate de război şi pentru a asigura conexiuni între consiliile sale de administraţie.

"Folosim aceste terminale ca o conexiune de urgenţă", a declarat directorul tehnic al Ukrtelecom, Dmitro Mikitiuk.

Dar Starlink a devenit crucial pe câmpul de luptă, spun ofiţerii ucraineni. La un avanpost, la nord de Harkiv, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, comandantul local al armatei ucrainene a ţinut o conferinţă pe iPhone-ul său cu un observator aflat pe acoperişul clădirii, cu un operator de drone şi cu o echipă de artilerie aflată la câţiva kilometri distanţă, care încerca să ghideze loviturile de mortier către liniile ruseşti de la marginea pădurii. Starlink a activat conexiunea.

Într-un alt complex din acelaşi sat, parola pentru terminalul Starlink al clădirii era scrisă cu litere mari pe peretele subsolului, unde trupele se odihneau între misiuni. Aceştia se puteau conecta oricând pentru a răsfoi ştirile şi pentru a se pune la curent cu familiile lor.

Oraşele mari de pe linia frontului, precum Lisiceansk şi Severodoneţk din Donbas, au rămas fără acoperire pentru telefoanele mobile din aprilie. La complexul guvernamental ucrainean din Lisiceansk, înainte de recenta capturare a oraşului de către forţele ruseşti, Starlink a oferit singurul mijloc sigur de comunicare cu unităţile militare şi autorităţile civile. De asemenea, a fost oferit şi publicului, locuitorii din zonă mergând la clădire pentru a se conecta cu familiile lor aflate în zone mai sigure din Ucraina şi pentru a planifica evacuările.

De asemenea, ajută la ridicarea moralului şi la disiparea plictiselii. În timpul unui atac de artilerie asupra bazei lor de lângă Izium, în regiunea Harkiv, în luna mai, soldaţii care se adăposteau în subsolul unei şcoli au navigat pe telefoane şi au făcut FaceTimed cu soţiile lor prin intermediul conexiunilor activate de Starlink.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe