Ucraina suspendă serviciile consulare pentru bărbaţii cu vârstă de încorporare aflaţi în străinătate

Dmytro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei
Dmytro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei (Epoch Times Romania)
Redacţia
23.04.2024

Ucraina a suspendat marţi serviciile consulare pentru bărbaţii cu vârstă de încorporare aflaţi în străinătate, cu excepţia celor care se întorc în ţară, a anunţat o linie telefonică de asistenţă guvernamentală, în contextul în care se încearcă stimularea recrutării pentru războiul declanşat de Rusia, transmite Reuters.

Ucraina se confruntă cu un deficit de trupe pe câmpul de luptă împotriva unui inamic mai mare şi mai bine echipat, la aproape 26 de luni de când Rusia a lansat invazia sa la scară largă.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a afirmat într-o postare pe X că a ordonat luarea de măsuri pentru a restabili ceea ce el a descris ca fiind un tratament corect pentru bărbaţii aflaţi la vârsta mobilizării.

"Cum arată acum: un om cu vârstă de recrutare a plecat în străinătate, a arătat statului său că nu-i pasă de supravieţuirea acestuia, iar apoi vine şi vrea să primească servicii din partea acestui stat. Nu funcţionează aşa. Ţara noastră este în război", a spus el.

Kuleba a declarat că Ministerul de Externe va clarifica în curând procedura pentru ca bărbaţii cu vârstă pentru încorporare să obţină servicii consulare.

Baza de date Eurostat estimează că aproximativ 4,3 milioane de ucraineni erau înregistraţi în ţările Uniunii Europene în ianuarie 2024, dintre care aproximativ 20% sunt bărbaţi adulţi, aproximativ 860.000 de persoane.

Mişcarea lui Kuleba pare să fie legată de o nouă lege intens dezbătută care vizează îmbunătăţirea şi accelerarea modului în care armata mobilizează civilii în forţele armate.

Legea, care intră în vigoare luna viitoare, va impune tuturor bărbaţilor cu vârstă pentru încorporare să se prezinte la birourile de recrutare pentru a-şi actualiza actele, de la distanţă sau personal, în termen de 60 de zile. Bărbaţii cu vârsta pentru încorporare aflaţi în străinătate vor avea nevoie de aceste acte pentru a beneficia de servicii consulare.

"Şederea în străinătate nu scuteşte un cetăţean de îndatoririle sale faţă de patrie", a declarat Kuleba.

Într-o declaraţie separată, serviciul de paşapoarte de stat a menţionat:

"Din păcate, din motive tehnice, eliberarea de documente gata făcute în sucursalele străine ale SE (Întreprinderea de Stat) Document a fost suspendată".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor