UE către Turcia: Fluxul de migranţi este “încă mult prea ridicat”

Planurile UE de a oferi Turciei ajutoare financiare în valoare de miliarde de dolari, pentru a ajuta ţara să reducă numărul de imigranţi şi refugiaţi care ajung în Europa, au avut până acum un efect mic. Mii de persoane continuă să efectueze călătorii periculoase spre continentul european în fiecare zi.
Ambarcaţiune cu refugiaţi se îndreaptă spre insula elenă Lesbos.
Ambarcaţiune cu refugiaţi se îndreaptă spre insula elenă Lesbos. (Captură Foto)

La şapte săptămâni după ce UE şi Turcia au ajuns la un acord asupra reducerii fluxului de imigranţi spre Europa, aceştia continuă să sosească în Turcia cu scopul de a ajunge în Uniunea Europeană.

Dar, în timp ce a criticat eforturile Turciei de a reduce fluxul de migranţi ce traversează Marea Egee, vicepreşedintele UE, Frans Timmermans, a declarat că Ankara şi Bruxelles-ul trebuie să lucreze împreună pentru a implementa acordul şi planul de acţiune. În acest sens, autorităţile turce ar putea începe să ofere sirienilor permise de muncă, încercând să-i convingă să rămână în Turcia.

“Scopul acestui plan de acţiune este acela de a reduce fluxul de migranţi. Un număr de 2.000 până la 3.000 de sosiri pe zi nu înseamnă reducerea fluxului”, a susţinut Timmermans, după întâlnirea cu Volkan Bozkir, ministrul turc pentru probleme legate de UE.

“Dar suntem împreună în această situaţie şi vom lucra asupra acestui aspect”, a adăugat Timmermans.

Ca parte a acestui acord, semnat în 29 noiembrie 2015, liderii UE au promis Turciei ajutoare în valoare 3 miliarde de euro pentru cei peste 2,2 milioane de refugiaţi sirieni găzduiţi în Turcia, în schimbul unor măsuri din partea Ankarei de a reduce numărul de migranţi ce întreprind călătorii spre Europa.

Peste 1 milion de solicitanţi de azil au sosit în Uniunea Europeană în 2015 şi guvernele blocului european fac presiuni în prezent, pe plan intern, pentru a reduce valul sosirilor, susţine Deutsche Welle.

Dar, în fiecare zi, mii de persoane încearcă să ajungă pe continentul european, deseori existând victime. Săptămâna trecută, autorităţile turce au anunţat că într-o singură zi au murit 36 de migranţi, inclusiv câţiva copii, după ce ambarcaţiunile lor s-au scufundat.

Alte câteva mii de persoane au reuşit să ajungă în siguranţa în Turcia şi de acolo s-au îndreptat spre Grecia, sperând să ajungă în ţări europene mai bogate, precum Germania şi Suedia.

Dar coridorul balcanic spre vestul Europei se închide rapid şi, acum, mii de migranţi sunt blocaţi în Grecia, o ţară UE cu o rată a şomajului de 25%.

Mai puţin de 1.000 de persoane au optat până acum pentru o repatriere voluntară, conform lui Daniel Edras, şeful filialei elene a Biroului Internaţional pentru Migraţie.

“Este un lucru să fii întors în cătuşe şi este cu totul altceva să pleci ca un pasager normal, cu ceva bani în buzunar, deoarece îi dăm fiecăruia câte 400 de euro”, a precizat el.

Dar repatrierea nu este o opţiune pentru zecile de mii de persoane care fug din ţări zguduite de războaie şi alte forme de violenţe.

“Nu mă pot întoarce în Somalia”, a declarat profesorul de engleza Ali Heydar Aki, care a sperat să se stabilească în Europa şi să îşi aducă familia. “Mi-am vândut jumătatea mea de casă” pentru finanţarea călătoriei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe