Ultimatum. Tusk cere Theresei May să prezinte “propuneri concrete”. Altfel, nu va fi un acord privind Brexitul

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk (Getty Images)

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a cerut premierului britanic Theresa May să prezinte “propuneri concrete” la masa negocierilor privind Brexitul.

De asemenea, Tusk a exclus posibilitatea unei înţelegeri, sugerând că nu are “niciun motiv să fie optimist” în ceea ce priveşte încheierea unui acord între Marea Britanie şi Uniunea Europeană înaintea întâlnirii liderilor UE în Bruxelles în seara zilei de miercuri, potrivit Express.co.uk.

Înaltul oficial UE a cerut o nouă abordare privind negocierile după ce discuţiile de duminică dintre Michel Barnier, negociatorul şef al UE, şi Dominic Raab, secretarul britanic pentru Brexit, au ajuns din nou în impas.

Barnier a făcut apel de mai mult timp să se încheie un acord pe fondul sugestiei că liderii blocului se pregătesc să renunţe la ideea unui summit de urgenţă în luna noiembrie.

Negociatorul şef al UE pentru Brexit i-a declarat lui Tusk că discuţia sa cu Raab a demonstrat că nu ar putea fi posibil un progres înaintea întâlnirii de miercuri a liderilor blocului în capitala belgiană.

Tusk a declarat marţi reporterilor în Bruxelles: “Din păcate, raportul pe care l-am primit astăzi de la Michel Barnier privind starea negocierilor, cât şi dezbaterea de ieri din Camera Comunelor, nu îmi oferă niciun motiv de optimism înaintea reuniunii Consiliului European de mâine pe tema Brexitului”.

El a mai afirmat că miercuri o va întreba pe Theresa May “dacă are propuneri concrete pentru a depăşi impasul”.

“Doar astfel de propuneri pot determina dacă este posibil un progres”, a precizat Tusk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe