Un complot de hacking chinezesc a vizat milioane de conturi online din SUA, inclusiv ale oficialilor americani

(Captură Foto)

Milioane de conturi online ale americanilor au fost prinse într-un "sinistru" complot de piraterie informatică chineză care a vizat oficiali americani, au declarat luni Departamentul de Justiţie şi FBI, potrivit BBC.

Şapte cetăţeni chinezi au fost acuzaţi de punerea în aplicare a unei campanii de atacuri cibernetice de amploare. Aceştia sunt acuzaţi de legături cu o operaţiune de hacking care a funcţionat 14 ani.

Departamentul de Stat al SUA a anunţat o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru informaţii despre cei şapte bărbaţi.

Departamentul de Justiţie a declarat că hackerii au vizat critici americani şi străini ai Chinei, companii şi politicieni.

Cei şapte bărbaţi ar fi trimis peste 10.000 de "e-mailuri maliţioase, care au afectat mii de victime, pe mai multe continente", în ceea ce Departamentul de Justiţie a numit o "operaţiune prolifică de piraterie informatică la nivel mondial", susţinută de guvernul chinez.

"Anunţul de astăzi expune eforturile continue şi îndrăzneţe ale Chinei de a submina securitatea cibernetică a naţiunii noastre şi de a viza americanii şi inovaţia noastră.

Atât timp cât China continuă să vizeze SUA şi partenerii noştri, FBI va continua să transmită un mesaj clar că spionajul cibernetic nu va fi tolerat şi îi vom urmări neobosit pe cei care ameninţă securitatea şi prosperitatea naţiunii noastre", a declarat directorul FBI, Christopher Wray.

Acuzaţiile vin după ce guvernul britanic a acuzat, de asemenea, China că este responsabilă pentru "campanii cibernetice rău intenţionate" care au vizat Comisia Electorală a ţării şi politicieni. Diplomaţii de la Ambasada Chinei la Londra au declarat că aceasta "se opune cu fermitate" acuzaţiilor, calificându-le drept "calomnii total inventate şi rău intenţionate".

Guvernul Noii Zeelande a declarat, de asemenea, că parlamentul său a fost ţinta unor hackeri susţinuţi de China, potrivit New Zealand Herald.

Un purtător de cuvânt al Ambasadei chineze din Washington DC a declarat că "fără dovezi valide, ţările relevante au ajuns la o concluzie nejustificată" şi "au făcut acuzaţii nefondate".

Într-un rechizitoriu care stabileşte acuzaţiile împotriva celor şapte chinezi, procurorii americani au declarat că pirateria informatică a dus la compromiterea confirmată sau potenţială a conturilor de serviciu, a e-mailurilor personale, a stocării online şi a înregistrărilor convorbirilor telefonice.

E-mailurile pe care aceştia sunt acuzaţi că le-au trimis ţintelor păreau adesea să provină de la instituţii de presă sau jurnalişti proeminenţi, conţinând linkuri de urmărire ascunse. Dacă o persoană deschidea e-mailul care îi era trimis, informaţiile sale - inclusiv locaţia şi adresele IP - erau trimise către un server presupus a fi controlat de cei şapte inculpaţi.

Aceste informaţii erau apoi folosite pentru a permite "o piraterie informatică mai directă şi mai sofisticată, cum ar fi compromiterea routerelor de acasă ale destinatarilor şi a altor dispozitive electronice", au declarat procurorii americani.

Pe lângă faptul că au vizat oficiali guvernamentali americani care lucrează la Casa Albă şi la departamentele de stat ale SUA şi, în unele cazuri, soţiile acestora, se spune că au vizat şi disidenţii străini la nivel mondial.

Într-un exemplu citat de Departamentul de Justiţie, bărbaţii "au reuşit să compromită cu succes activişti pro-democraţie din Hong Kong şi asociaţii lor aflaţi în Hong Kong, în Statele Unite şi în alte locaţii străine cu programe malware identice".

Au fost piratate şi companii americane, bărbaţii vizând, se presupune, industria de apărare, tehnologia informaţiei, telecomunicaţii, producţie şi comerţ, finanţe, consultanţă, juridic şi cercetare.

Printre companiile vizate s-au numărat contractori din domeniul apărării care furnizează servicii armatei americane şi "un furnizor de top de echipamente de reţea 5G", a precizat Departamentul de Justiţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe