Un “Guinness Book” al guvernării prin OUG-uri. Pe ce treaptă se situează Guvernul Ciucă

Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă (Facebook / guv.ro)

De la începutul anului şi până acum, guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă a emis nu mai puţin de 79 de OUG-uri, cu toate că PSD, PNL şi UDMR deţin o majoritate de două treimi în Parlament, deci nu ar avea probleme în a trece diferite propuneri legislative. Anul trecut, după ce Nicolae Ciucă a fost învestit ca premier, Guvernul a emis 25 de ordonanţe, prima chiar în ziua în care a preluat funcţia, relatează Ziare.com.

Conform Constituţiei, Guvernul poate emite Ordonanţe de urgenţă (OUG) doar în “situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată”.

Cu toate astea, susţine sursa citată, în ultimii ani, executivul pare că a abuzat de acest instrument, deşi a deţinut majoritate parlamentară.

Cel mai mare număr de Ordonanţe de urgenţă a fost dat în 2008, când până în luna decembrie, executivul a fost condus de către Călin Popescu Tăriceanu, membru PNL atunci, fiind înlocuit la finalul lunii decembrie de către Emil Boc, din partea PDL. Cel doi au lăsat “moştenire” 229 de ordonanţe de urgenţă, potrivit site-ului citat.

În materie de evenimente, 2008 a marcat România prin criza economică care a afectat întreaga planetă, dar şi două rânduri de alegeri, locale şi parlamentare.

Sub guvernarea lui Emil Boc, următoarele executive până în 2012 au emis un număr considerabil mai mic de OUG-uri: 111 în 2009, 131 în 2010, 125 în 2011 şi 95 în 2012, atunci când guvernul a fost condus pe rând de Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu şi Victor Ponta.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne