Un important pod din Baltimore s-a prăbuşit în apă după ce un cargobot s-a lovit de el. Şase persoane au fost date dispărute

Nava container Dali şi epava podului Francis Scott Key prăbuşit în râul Patapsco, pe 26 martie 2024.
Nava container Dali şi epava podului Francis Scott Key prăbuşit în râul Patapsco, pe 26 martie 2024. (Al Drago/Bloomberg via Getty Images)

Podul Francis Scott Key din Baltimore, SUA, s-a prăbuşit în râul Patapsco după ce un cargo s-a ciocnit cu acesta. Oficialii spun că au fost salvate două persoane, iar alte şase sunt date dispărute, transmite Fox Baltimore.

Potrivit primelor informaţii, o navă cargo a rămas fără curent şi a intrat în coliziune cu unul din picioarele podului, marţi dimineaţa devreme, provocând ruperea şi prăbuşirea acestuia în râul de dedesubt.

Mai multe vehicule au căzut în apele reci, iar salvatorii au căutat supravieţuitori.

Operatorii navei au emis un apel de ajutor cu câteva momente înainte de accidentul care a doborât podul Francis Scott Key, permiţând autorităţilor să limiteze traficul de vehicule pe acest tronson, a declarat guvernatorul statului Maryland.

Nava s-a izbit de unul dintre suporţii podului, făcând ca structura să se rupă ca o jucărie. Podul s-a prăbuşit în apă în câteva secunde - un spectacol şocant care a fost filmat şi postat pe reţelele de socializare. Nava a luat foc, iar din ea a ieşit un fum gros şi negru.

Accidentul a avut loc cu mult timp înainte de traficul aglomerat de dimineaţă. Două persoane au fost salvate, iar oficialii au declarat că şase persoane sunt încă de negăsit. Se crede că ar fi vorba despre toţi cei care lucrau pe pod în momentul în care acesta s-a prăbuşit.

"Niciodată nu te-ai fi gândit că vei vedea, fizic, podul Key Bridge prăbuşindu-se în felul acesta. Părea desprins dintr-un film de acţiune", a declarat primarul oraşului Baltimore, Brandon Scott, calificând-o drept "o tragedie de neconceput".

Autorităţile au precizat că un echipaj al cărui număr de membri nu se cunoaşte lucra la pod în momentul prăbuşirii şi că un sonar a detectat maşini în apă, care are o adâncime de aproximativ 15 metri (50 de picioare). Temperatura apei era de aproximativ 47 de grade Fahrenheit (8 grade Celsius) înainte de zorii zilei de marţi, potrivit unei balize care colectează date pentru Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică.

Anterior, Kevin Cartwright, directorul de comunicare al Departamentului de pompieri din Baltimore, a declarat pentru The Associated Press că mai multe vehicule se aflau pe pod în momentul prăbuşirii, inclusiv unul de mărimea unui camion cu remorcă. Podul s-a prăbuşit în miezul nopţii, când traficul ar fi fost mai redus decât în timpul zilei, când mii de maşini traversează pasajul.

Cartwright a numit prăbuşirea un "eveniment cu victime numeroase în curs de dezvoltare", deşi nu ştia la momentul respectiv câte persoane au fost afectate.

Synergy Marine Group - care administrează nava, numită Dali - a confirmat că nava a lovit un stâlp al podului în jurul orei 1:30 dimineaţa, în timp ce se afla sub controlul unuia sau mai multor piloţi, care sunt specialişti locali care ajută la ghidarea navelor în siguranţă în porturi. Nava este deţinută de Grace Ocean Private Ltd.

Aceasta a precizat că toţi membrii echipajului, inclusiv cei doi piloţi aflaţi la bord, au fost găsiţi şi nu au fost raportate răniri.

În timp ce soarele răsărea marţi, rămăşiţele neregulate ale podului erau luminate ieşind de la suprafaţă apei. Rampa de acces se termina brusc acolo unde începea odată pasarela.

Cartwright a declarat că unele încărcături păreau să atârne de pod, care traversează râul Patapsco la intrarea într-un port aglomerat. Râul duce la portul Baltimore, un centru important pentru transportul maritim de pe Coasta de Est. Inaugurat în 1977, podul poartă numele autorului melodiei "The Star-Spangled Banner".

Secretarul pentru transporturi din Maryland, Paul Wiedefeld, a declarat că tot traficul naval în şi dinspre port va fi suspendat până la noi ordine, deşi instalaţia era încă deschisă pentru camioane.

Guvernatorul Wes Moore a declarat stare de urgenţă şi a declarat că lucrează pentru a obţine desfăşurarea de resurse federale. FBI a fost la faţa locului, dar a declarat că nu există informaţii credibile care să sugereze terorismul. Preşedintele Joe Biden a fost informat.

Dali se îndrepta din Baltimore spre Colombo, Sri Lanka, şi zbura sub pavilion Singapore, conform datelor de la Marine Traffic. Nava de containere are o lungime de aproximativ 985 de picioare (300 de metri) şi o lăţime de aproximativ 157 de picioare (48 de metri), potrivit site-ului.

Gigantul danez de transport maritim Maersk a declarat că a închiriat nava, care transporta marfă pentru clienţii săi. Niciun echipaj şi personal Maersk nu se aflau la bord. Prăbuşirea a făcut ca acţiunile Maersk la Nasdaq Copenhaga să se prăbuşească cu 2% în primele tranzacţii de marţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe